Tiramisu

Tydzień bez słodkości, to tydzień zmarnowany, dlatego też przychodzimy z kolejną ciekawą propozycją ? Oto pyszne tiramisu, od którego nie sposób oderwać wzroku!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 5 szt. żółtko
  2. 120 g cukier
  3. 20 g cukier puder
  4. 500 g mascarpone
  5. 5 szt. białko
  6. 1 szczypta sól
  7. 250 ml kawa
  8. 80 ml amaretto
  9. 1 opakowanie biszkopty
  10. 30 g kakao

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą żółtka, cukier i cukier puder.

Obrazek

2. Następnie małymi partiami zacznij dodawać mascarpone.

Obrazek

3. W osobnej misce ubij białka i szczyptę soli. Potem dodaj do żółtek i mascarpone. Wymieszaj ręcznie.

Obrazek

4. Do kawy możesz dodać amaretto. W tortownicy umieść biszkopty, a następnie nasącz je wcześniej przygotowaną mieszanką przy pomocy pędzelka. Na wierzchu ułóż masę.

Obrazek

5. Ponownie ułóż biszkopty i nasącz je kawą. Przy pomocy rękawa cukierniczego na samej górze stwórz kolejną warstwę z masy.

Obrazek

6. Całość posyp kakao i chłodź min. 7 godzin.

Obrazek

7. Przed podaniem możesz dodać biszkopty (jak na zdjęciu poniżej). I to wszystko :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem