PrzepisCiastaLepsze niż tiramisu. Nowy hit na polskich stołach

Lepsze niż tiramisu. Nowy hit na polskich stołach

Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Zrobisz je w kilka chwil!
Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Zrobisz je w kilka chwil!
Źródło zdjęć: © canva.com

15.09.2023 07:48, aktual.: 15.09.2023 12:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest pyszne, kremowe i nie potrzebujesz do niego piekarnika. To ciasto wkrótce stanie się twoim ulubionym deserem — masz na to naszą gwarancję. Skąd wiemy? Cóż, powiedzmy, że pisaniu tego artykułu towarzyszy nam pewna słodka przekąska...

Teoria kulinarna zakłada, że ciasta bez pieczenia cieszą się największą popularnością w środku lata. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika i pocenia się przy każdym jego otwieraniu i zamykaniu to duży plus, gdy panującą wokół temperaturę i tak ledwo daje się przeżyć. No dobrze, tylko z teorii. Praktyka bowiem, przynajmniej w naszym przypadku, mówi co innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nieważne czy na zewnątrz jest 40, czy minus piętnaście stopni — temu ciastu po prostu nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Zawiera ono i łączy wszystko, co w tego rodzaju smakołykach kochamy całym naszym kulinarnym serduchem. Jest i pyszny krem na bazie mascarpone, są orzechy, masa kajmakowa i kruchy spód z krakersów. To ciasto uzależnia, ale co zrobić, gdy nam z tym dobrze? Przekonaj się, czy na ciebie też tak podziała!

Kremowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • kawałek mango
  • ulubione orzechy na wierzch.

Sposób przygotowania:

To ciasto zrobisz w około 15 minut
To ciasto zrobisz w około 15 minut© canva.com
  1. Oddziel białka od żółtek. Pamiętaj o kwestiach bezpieczeństwa — wcześniejsze sparzenie jajek we wrzątku minimalizuje ryzyko zatrucia się salmonellą.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Po około 8 minutach powinieneś otrzymać już gładką masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do masy z żółtek stopniowo dodawaj teraz mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Następnie do uzyskanej masy delikatnie dodaj pianę z białek. Uzyskany krem podziel na trzy części: dwie większe i jedną mniejszą.
  4. Spód formy do pieczenia wyłóż krakersami. Teraz posmaruj ciastka większą częścią kremu.
  5. Ułóż kolejną warstwę krakersów i posmaruj ją kajmakiem.
  6. Czas na następną warstwę ciastek. Je z kolei wysmaruj drugą dużą częścią kremu. Jeszcze jedno "piętro" z ciastek i ostatnia, mniejsza już porcja kremu.
  7. Orzechy posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Mango pokrój na kilka plastrów i również umieść je na kremie. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż twój deser się schłodzi i stężeje. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także