Lepsze niż tiramisu. Nowy hit na polskich stołach
Jest pyszne, kremowe i nie potrzebujesz do niego piekarnika. To ciasto wkrótce stanie się twoim ulubionym deserem — masz na to naszą gwarancję. Skąd wiemy? Cóż, powiedzmy, że pisaniu tego artykułu towarzyszy nam pewna słodka przekąska...
15.09.2023 | aktual.: 15.09.2023 12:09
Teoria kulinarna zakłada, że ciasta bez pieczenia cieszą się największą popularnością w środku lata. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika i pocenia się przy każdym jego otwieraniu i zamykaniu to duży plus, gdy panującą wokół temperaturę i tak ledwo daje się przeżyć. No dobrze, tylko z teorii. Praktyka bowiem, przynajmniej w naszym przypadku, mówi co innego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nieważne czy na zewnątrz jest 40, czy minus piętnaście stopni — temu ciastu po prostu nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Zawiera ono i łączy wszystko, co w tego rodzaju smakołykach kochamy całym naszym kulinarnym serduchem. Jest i pyszny krem na bazie mascarpone, są orzechy, masa kajmakowa i kruchy spód z krakersów. To ciasto uzależnia, ale co zrobić, gdy nam z tym dobrze? Przekonaj się, czy na ciebie też tak podziała!
Kremowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 2 duże opakowania krakersów,
- 500 g masy kajmakowej,
- 500 g serka mascarpone,
- 4 jajka,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- kawałek mango
- ulubione orzechy na wierzch.
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Pamiętaj o kwestiach bezpieczeństwa — wcześniejsze sparzenie jajek we wrzątku minimalizuje ryzyko zatrucia się salmonellą.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Po około 8 minutach powinieneś otrzymać już gładką masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek stopniowo dodawaj teraz mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Następnie do uzyskanej masy delikatnie dodaj pianę z białek. Uzyskany krem podziel na trzy części: dwie większe i jedną mniejszą.
- Spód formy do pieczenia wyłóż krakersami. Teraz posmaruj ciastka większą częścią kremu.
- Ułóż kolejną warstwę krakersów i posmaruj ją kajmakiem.
- Czas na następną warstwę ciastek. Je z kolei wysmaruj drugą dużą częścią kremu. Jeszcze jedno "piętro" z ciastek i ostatnia, mniejsza już porcja kremu.
- Orzechy posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Mango pokrój na kilka plastrów i również umieść je na kremie. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż twój deser się schłodzi i stężeje. Smacznego!