Lepsze niż tiramisu. Nowy hit na polskich stołach

Jest pyszne, kremowe i nie potrzebujesz do niego piekarnika. To ciasto wkrótce stanie się twoim ulubionym deserem — masz na to naszą gwarancję. Skąd wiemy? Cóż, powiedzmy, że pisaniu tego artykułu towarzyszy nam pewna słodka przekąska...

Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Zrobisz je w kilka chwil!Najlepsze ciasto bez pieczenia pod słońcem. Zrobisz je w kilka chwil!
Źródło zdjęć: © canva.com

Teoria kulinarna zakłada, że ciasta bez pieczenia cieszą się największą popularnością w środku lata. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika i pocenia się przy każdym jego otwieraniu i zamykaniu to duży plus, gdy panującą wokół temperaturę i tak ledwo daje się przeżyć. No dobrze, tylko z teorii. Praktyka bowiem, przynajmniej w naszym przypadku, mówi co innego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Nieważne czy na zewnątrz jest 40, czy minus piętnaście stopni — temu ciastu po prostu nie jesteśmy w stanie się oprzeć. Zawiera ono i łączy wszystko, co w tego rodzaju smakołykach kochamy całym naszym kulinarnym serduchem. Jest i pyszny krem na bazie mascarpone, są orzechy, masa kajmakowa i kruchy spód z krakersów. To ciasto uzależnia, ale co zrobić, gdy nam z tym dobrze? Przekonaj się, czy na ciebie też tak podziała!

Kremowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże opakowania krakersów,
  • 500 g masy kajmakowej,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • kawałek mango
  • ulubione orzechy na wierzch.

Sposób przygotowania:

To ciasto zrobisz w około 15 minut
To ciasto zrobisz w około 15 minut © canva.com
  1. Oddziel białka od żółtek. Pamiętaj o kwestiach bezpieczeństwa — wcześniejsze sparzenie jajek we wrzątku minimalizuje ryzyko zatrucia się salmonellą.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Po około 8 minutach powinieneś otrzymać już gładką masę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Do masy z żółtek stopniowo dodawaj teraz mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Następnie do uzyskanej masy delikatnie dodaj pianę z białek. Uzyskany krem podziel na trzy części: dwie większe i jedną mniejszą.
  4. Spód formy do pieczenia wyłóż krakersami. Teraz posmaruj ciastka większą częścią kremu.
  5. Ułóż kolejną warstwę krakersów i posmaruj ją kajmakiem.
  6. Czas na następną warstwę ciastek. Je z kolei wysmaruj drugą dużą częścią kremu. Jeszcze jedno "piętro" z ciastek i ostatnia, mniejsza już porcja kremu.
  7. Orzechy posiekaj i posyp nimi wierzch ciasta. Mango pokrój na kilka plastrów i również umieść je na kremie. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż twój deser się schłodzi i stężeje. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"