To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser
Proste ciasto kopuła zrobi wrażenie na twoich bliskich. Połączenie śmietankowego kremu z wiśniami i brzoskwiniami pokochasz od pierwszego kawałka.
Ciasto kopuła to pyszny i efektowny pomysł na niedzielny deser dla całej rodziny. Czekoladowe ciasto z kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone przełamane smakiem wiśni z kompotu oraz brzoskwiń z puszki to strzał w dziesiątkę.
Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a końcowy efekt robi ogromne wrażenie. To zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam. Nie potrzeba do niego ani skomplikowanych składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych - za każdym razem wychodzi po prostu przepyszne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser
Ciasto kopułka z owocami
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 160 g cukru,
- 80 ml mleka,
- 60 g oleju roślinnego,
- 160 g mąki tortowej,
- 40 ciemnego kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki:
- 100 g gram wiśni z kompotu,
- 3 połówki brzoskwiń w syropie.
Krem:
- 600 g śmietanki 36 proc.,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g mascarpone.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wbijam jajka i ucieram je wraz z cukrem na puszystą masę, pod koniec dolewając również mleko. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ciemne kakao oraz proszek do pieczenia i miksuję wraz z olejem roślinnym. Powstałą masę rozprowadzam w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 20 minut w 170 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 2: Przykładając miskę, która będzie formą na nasze ciasto, wycinam koło w wystudzonym blacie. Z pozostałego ciasta wykrawam paski i kroję je w kostkę. Pozostały biszkopt kruszę ręcznie lub w blenderze.
Krok 3: Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miskę wykładam folią spożywczą i przekładam przygotowanymi kwadracikami ciasta, kawałkami brzoskwiń i wiśniami z kompotu.
Krok 4: Przykrywam całość okrągłym biszkoptem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum 8 godzin. Najlepiej jest przygotować ciasto dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.
Krok 5: Odwijam folię i przykładam paterę lub płaski talerz. Odwracam miskę, aby wydostać ciasto ze środka. Usuwam folię spożywczą i dekoruję ciasto czekoladowymi okruszkami, przyklepując je do kremu, aby nie odpadały. Smacznego!