To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Proste ciasto kopuła zrobi wrażenie na twoich bliskich. Połączenie śmietankowego kremu z wiśniami i brzoskwiniami pokochasz od pierwszego kawałka.

Ciasto kopuła- PysznościCiasto kopuła- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Ciasto kopuła to pyszny i efektowny pomysł na niedzielny deser dla całej rodziny. Czekoladowe ciasto z kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone przełamane smakiem wiśni z kompotu oraz brzoskwiń z puszki to strzał w dziesiątkę.

Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a końcowy efekt robi ogromne wrażenie. To zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam. Nie potrzeba do niego ani skomplikowanych składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych - za każdym razem wychodzi po prostu przepyszne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser

Ciasto kopułka z owocami

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 160 g cukru,
  • 80 ml mleka,
  • 60 g oleju roślinnego,
  • 160 g mąki tortowej,
  • 40 ciemnego kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatki:

  • 100 g gram wiśni z kompotu,
  • 3 połówki brzoskwiń w syropie.

Krem:

  • 600 g śmietanki 36 proc.,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g mascarpone.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka i ucieram je wraz z cukrem na puszystą masę, pod koniec dolewając również mleko. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ciemne kakao oraz proszek do pieczenia i miksuję wraz z olejem roślinnym. Powstałą masę rozprowadzam w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 20 minut w 170 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.

Ciasto czekoladowe- Pyszności
Ciasto czekoladowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Przykładając miskę, która będzie formą na nasze ciasto, wycinam koło w wystudzonym blacie. Z pozostałego ciasta wykrawam paski i kroję je w kostkę. Pozostały biszkopt kruszę ręcznie lub w blenderze.

Ciasto kopuła- Pyszności
Ciasto kopuła- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miskę wykładam folią spożywczą i przekładam przygotowanymi kwadracikami ciasta, kawałkami brzoskwiń i wiśniami z kompotu.

Ciasto kopuła- Pyszności
Ciasto kopuła- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Przykrywam całość okrągłym biszkoptem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum 8 godzin. Najlepiej jest przygotować ciasto dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.

Ciasto kopuła z owocami- Pyszności
Ciasto kopuła z owocami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Odwijam folię i przykładam paterę lub płaski talerz. Odwracam miskę, aby wydostać ciasto ze środka. Usuwam folię spożywczą i dekoruję ciasto czekoladowymi okruszkami, przyklepując je do kremu, aby nie odpadały. Smacznego!

Ciasto kopuła z owocami- Pyszności
Ciasto kopuła z owocami- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"