To ciasto bije na głowę zwykły kopiec kreta. Słodka kopuła idealnie sprawdzi się na niedzielny deser
Proste ciasto kopuła zrobi wrażenie na twoich bliskich. Połączenie śmietankowego kremu z wiśniami i brzoskwiniami pokochasz od pierwszego kawałka.
13.09.2023 | aktual.: 13.09.2023 10:54
Ciasto kopuła to pyszny i efektowny pomysł na niedzielny deser dla całej rodziny. Czekoladowe ciasto z kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone przełamane smakiem wiśni z kompotu oraz brzoskwiń z puszki to strzał w dziesiątkę.
Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a końcowy efekt robi ogromne wrażenie. To zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam. Nie potrzeba do niego ani skomplikowanych składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych - za każdym razem wychodzi po prostu przepyszne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kopułka z owocami
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 160 g cukru,
- 80 ml mleka,
- 60 g oleju roślinnego,
- 160 g mąki tortowej,
- 40 ciemnego kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki:
- 100 g gram wiśni z kompotu,
- 3 połówki brzoskwiń w syropie.
Krem:
- 600 g śmietanki 36 proc.,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g mascarpone.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wbijam jajka i ucieram je wraz z cukrem na puszystą masę, pod koniec dolewając również mleko. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ciemne kakao oraz proszek do pieczenia i miksuję wraz z olejem roślinnym. Powstałą masę rozprowadzam w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 20 minut w 170 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 2: Przykładając miskę, która będzie formą na nasze ciasto, wycinam koło w wystudzonym blacie. Z pozostałego ciasta wykrawam paski i kroję je w kostkę. Pozostały biszkopt kruszę ręcznie lub w blenderze.
Krok 3: Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Miskę wykładam folią spożywczą i przekładam przygotowanymi kwadracikami ciasta, kawałkami brzoskwiń i wiśniami z kompotu.
Krok 4: Przykrywam całość okrągłym biszkoptem, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum 8 godzin. Najlepiej jest przygotować ciasto dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc.
Krok 5: Odwijam folię i przykładam paterę lub płaski talerz. Odwracam miskę, aby wydostać ciasto ze środka. Usuwam folię spożywczą i dekoruję ciasto czekoladowymi okruszkami, przyklepując je do kremu, aby nie odpadały. Smacznego!