Tłusta, kaloryczna i superzdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników

Chałwa to przysmak, który wielu z nas uwielbia. Jest słodka, kremowa i ma charakterystyczny orzechowy smak. Często kupujemy ją w sklepach, gdzie jest dość kaloryczna i zawiera sztuczne dodatki. Okazuje się jednak, że chałwę można zrobić w domu, korzystając z kilku prostych składników.

Tłusta, kaloryczna i superzdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników.Tłusta, kaloryczna i super zdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergej Vasylchenko
Marcin Michałowski

Zasmakuj w domowej chałwie – jej nowej superzdrowej odsłonie. Odkryj, jak w łatwy sposób przygotować kruchą i delikatną chałwę, która rozpływa się w ustach. Zamiast sięgać po sklepową wersję pełną dodatków chemicznych, stwórz ją w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Chałwa, to orientalny przysmak, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Powszechnie dostępny w sklepach, okazuje się być łatwy do przyrządzenia w domowym zaciszu. Wywodząca się z Indii, Turcji, Grecji i Rosji, chałwa to połączenie zmielonych nasion sezamu, miodu oraz dodatków takich jak rodzynki, czekolada czy suszone owoce. Bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, magnez i fosfor, chałwa to nie tylko przysmak, ale także zdrowa przekąska.

Chałwa: zdrowa alternatywa dla smakoszy

Chałwa może być nie tylko pysznym, ale także zdrowym dodatkiem do diety. Jej skład zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie. Świeża chałwa, przygotowana w domu, pozbawiona jest dodatków chemicznych, utwardzaczy czy substancji utrwalających, które często znajdują się w sklepowych wersjach. Odpowiedzialne podejście do przygotowywania chałwy w domu pozwala uniknąć palmowego oleju, który jest często stosowany w sklepowych produktach, a jego produkcja zagraża lasom palmowym i ekosystemowi.

Z czego zrobić chałwę?

Zanim zabierzesz się za przyrządzenie chałwy w domu, poznaj różnorodność składników, z których możesz ją zrobić. Choć najbardziej popularna chałwa powstaje na bazie ziarenek sezamu lub słonecznika, możesz eksperymentować z różnymi orzechami, nasionami i pestkami. Warto spróbować chałwy z pistacji, migdałów, niesolonych orzechów ziemnych, siemienia lnianego, orzechów włoskich czy lasek.

Przepis na domową chałwę

Składniki:

  • 0,5 kg sezamu lub pestek słonecznika,
  • 1 białko jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g cukru,
  • 70 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz i osusz ziarna, a następnie upraż je na patelni.
  2. Zblenduj jeszcze ciepłe, uprażone nasiona na gładką pastę z olejem i miodem.
  3. Przygotuj syrop cukrowy, gotując wodę z cukrem, tworząc domowy karmel.
  4. Po wystudzeniu syropu dodaj go do pasty.

Smacznego! Chałwa gotowa do spożycia – bez dodatków chemicznych i sztucznych utwardzaczy. Poznaj smak prawdziwej chałwy, którą stworzysz samodzielnie, dbając jednocześnie o swoje zdrowie i zdrowie planety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej