Tłusta, kaloryczna i superzdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników

Chałwa to przysmak, który wielu z nas uwielbia. Jest słodka, kremowa i ma charakterystyczny orzechowy smak. Często kupujemy ją w sklepach, gdzie jest dość kaloryczna i zawiera sztuczne dodatki. Okazuje się jednak, że chałwę można zrobić w domu, korzystając z kilku prostych składników.

Tłusta, kaloryczna i superzdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników.Tłusta, kaloryczna i super zdrowa. Kruchą i delikatną chałwę zrobisz w domu z kilku składników.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergej Vasylchenko
Marcin Michałowski

Zasmakuj w domowej chałwie – jej nowej superzdrowej odsłonie. Odkryj, jak w łatwy sposób przygotować kruchą i delikatną chałwę, która rozpływa się w ustach. Zamiast sięgać po sklepową wersję pełną dodatków chemicznych, stwórz ją w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Chałwa, to orientalny przysmak, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Powszechnie dostępny w sklepach, okazuje się być łatwy do przyrządzenia w domowym zaciszu. Wywodząca się z Indii, Turcji, Grecji i Rosji, chałwa to połączenie zmielonych nasion sezamu, miodu oraz dodatków takich jak rodzynki, czekolada czy suszone owoce. Bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B, E, magnez i fosfor, chałwa to nie tylko przysmak, ale także zdrowa przekąska.

Chałwa: zdrowa alternatywa dla smakoszy

Chałwa może być nie tylko pysznym, ale także zdrowym dodatkiem do diety. Jej skład zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak omega-6, które korzystnie wpływają na zdrowie. Świeża chałwa, przygotowana w domu, pozbawiona jest dodatków chemicznych, utwardzaczy czy substancji utrwalających, które często znajdują się w sklepowych wersjach. Odpowiedzialne podejście do przygotowywania chałwy w domu pozwala uniknąć palmowego oleju, który jest często stosowany w sklepowych produktach, a jego produkcja zagraża lasom palmowym i ekosystemowi.

Z czego zrobić chałwę?

Zanim zabierzesz się za przyrządzenie chałwy w domu, poznaj różnorodność składników, z których możesz ją zrobić. Choć najbardziej popularna chałwa powstaje na bazie ziarenek sezamu lub słonecznika, możesz eksperymentować z różnymi orzechami, nasionami i pestkami. Warto spróbować chałwy z pistacji, migdałów, niesolonych orzechów ziemnych, siemienia lnianego, orzechów włoskich czy lasek.

Przepis na domową chałwę

Składniki:

  • 0,5 kg sezamu lub pestek słonecznika,
  • 1 białko jaja,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g cukru,
  • 70 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Wypłucz i osusz ziarna, a następnie upraż je na patelni.
  2. Zblenduj jeszcze ciepłe, uprażone nasiona na gładką pastę z olejem i miodem.
  3. Przygotuj syrop cukrowy, gotując wodę z cukrem, tworząc domowy karmel.
  4. Po wystudzeniu syropu dodaj go do pasty.

Smacznego! Chałwa gotowa do spożycia – bez dodatków chemicznych i sztucznych utwardzaczy. Poznaj smak prawdziwej chałwy, którą stworzysz samodzielnie, dbając jednocześnie o swoje zdrowie i zdrowie planety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯