Posypuję cukrem i przecieram blachę do pieczenia. Po chwili jest jak nowa

Blachę do pieczenia pokrył brunatny nalot? Zacznij działać jak najszybciej, gdyż rdza jest nie tylko nieestetyczna, ale też może szkodzić zdrowiu, jeśli przedostanie się do jedzenia. Zapomnij o chemicznych środkach. Wystarczy, że sięgniesz po cukier i cebulę.

Poznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczeniaPoznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rdza to bez wątpienia jeden z największych wrogów kuchennego sprzętu. Powstaje w wyniku reakcji metalu z tlenem i wilgocią. Ta nieestetyczna warstwa brunatnego lub czerwonego nalotu nie tylko psuje wygląd naczyń, ale także może być szkodliwa dla zdrowia, jeśli dostanie się do żywności. Jak więc pozbyć się rdzy szybko i skutecznie? Moim ulubionym patentem jest ten z wykorzystanie cebuli i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Jak usunąć rdzę z blachy do pieczenia domowym sposobem?

Łatwym, szybkim i skutecznym sposobem na usunięcie rdzy z kuchennych przyborów, jest skorzystanie z właściwości cebuli. Warzywo to jest nie tylko zdrowe, ale też biologicznie aktywne i bogate w olejki eteryczne, alkaloidy i różne kwasy pochodzenia organicznego. Część z nich posiada właściwości rozpuszczające rdzę.

Chcąc usunąć rdzę za pomocą cebuli i cukru, przygotuj sporej wielkości warzywo. Ważne też, by było świeże i o zwartej strukturze. Cebulę należy przekroić na pół i posypać solidną warstwą cukru pudru. Następnie, tak przygotowanym specyfikiem, natrzyj i wyszoruj zardzewiałą blachę do pieczenia. Po tym dokładnie opłucz blachę i osusz.

Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy
Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy © Pexels | ROMAN ODINTSOV

Usuwanie rdzy z narzędzi kuchennych domowymi patentami

Cebula i cukier puder to niejedyne środki z kuchennej szafki, które pomogą ci pozbyć się rdzy ze sztućców czy innych przyborów. Świetnie sprawdzą się też ocet, soda oczyszczona, Coca-Cola, a nawet ziemniak.

Jak pozbyć się rdzy przy pomocy octu? Wystarczy namoczyć przybory kuchenne w roztworze octu i wody przez kilka godzin lub przez noc, a następnie przetrzeć je szorstką gąbką lub szczotką. Jeśli rdza jest bardzo uporczywa, można dodać do octu trochę soli, która zadziała jako środek ścierający. W ten sam sposób możesz wykorzystać Coca-Colę.

Soda oczyszczona jest zasadowym proszkiem, który może zneutralizować kwasowość rdzy i usunąć ją z metalu. Najlepiej jest wymieszać ją z wodą, by otrzymać pastę i taki specyfik można nałożyć na pokryte rdzą przedmioty. W usuwaniu rdzy pomoże również ziemniak. Wystarczy przekroić go na pół, posypać solą i tak przygotowanym wyszorować zardzewiałe przedmioty.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze