PoradyPosypuję cukrem i przecieram blachę do pieczenia. Po chwili jest jak nowa

Posypuję cukrem i przecieram blachę do pieczenia. Po chwili jest jak nowa

Poznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczenia
Poznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.11.2023 14:26, aktualizacja: 09.01.2024 12:12

Blachę do pieczenia pokrył brunatny nalot? Zacznij działać jak najszybciej, gdyż rdza jest nie tylko nieestetyczna, ale też może szkodzić zdrowiu, jeśli przedostanie się do jedzenia. Zapomnij o chemicznych środkach. Wystarczy, że sięgniesz po cukier i cebulę.

Rdza to bez wątpienia jeden z największych wrogów kuchennego sprzętu. Powstaje w wyniku reakcji metalu z tlenem i wilgocią. Ta nieestetyczna warstwa brunatnego lub czerwonego nalotu nie tylko psuje wygląd naczyń, ale także może być szkodliwa dla zdrowia, jeśli dostanie się do żywności. Jak więc pozbyć się rdzy szybko i skutecznie? Moim ulubionym patentem jest ten z wykorzystanie cebuli i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak usunąć rdzę z blachy do pieczenia domowym sposobem?

Łatwym, szybkim i skutecznym sposobem na usunięcie rdzy z kuchennych przyborów, jest skorzystanie z właściwości cebuli. Warzywo to jest nie tylko zdrowe, ale też biologicznie aktywne i bogate w olejki eteryczne, alkaloidy i różne kwasy pochodzenia organicznego. Część z nich posiada właściwości rozpuszczające rdzę.

Chcąc usunąć rdzę za pomocą cebuli i cukru, przygotuj sporej wielkości warzywo. Ważne też, by było świeże i o zwartej strukturze. Cebulę należy przekroić na pół i posypać solidną warstwą cukru pudru. Następnie, tak przygotowanym specyfikiem, natrzyj i wyszoruj zardzewiałą blachę do pieczenia. Po tym dokładnie opłucz blachę i osusz.

Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy
Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy© Pexels | ROMAN ODINTSOV

Usuwanie rdzy z narzędzi kuchennych domowymi patentami

Cebula i cukier puder to niejedyne środki z kuchennej szafki, które pomogą ci pozbyć się rdzy ze sztućców czy innych przyborów. Świetnie sprawdzą się też ocet, soda oczyszczona, Coca-Cola, a nawet ziemniak.

Jak pozbyć się rdzy przy pomocy octu? Wystarczy namoczyć przybory kuchenne w roztworze octu i wody przez kilka godzin lub przez noc, a następnie przetrzeć je szorstką gąbką lub szczotką. Jeśli rdza jest bardzo uporczywa, można dodać do octu trochę soli, która zadziała jako środek ścierający. W ten sam sposób możesz wykorzystać Coca-Colę.

Soda oczyszczona jest zasadowym proszkiem, który może zneutralizować kwasowość rdzy i usunąć ją z metalu. Najlepiej jest wymieszać ją z wodą, by otrzymać pastę i taki specyfik można nałożyć na pokryte rdzą przedmioty. W usuwaniu rdzy pomoże również ziemniak. Wystarczy przekroić go na pół, posypać solą i tak przygotowanym wyszorować zardzewiałe przedmioty.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także