Posypuję cukrem i przecieram blachę do pieczenia. Po chwili jest jak nowa

Blachę do pieczenia pokrył brunatny nalot? Zacznij działać jak najszybciej, gdyż rdza jest nie tylko nieestetyczna, ale też może szkodzić zdrowiu, jeśli przedostanie się do jedzenia. Zapomnij o chemicznych środkach. Wystarczy, że sięgniesz po cukier i cebulę.

Poznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczeniaPoznaj sposób na usunięcie rdzy z blachy do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rdza to bez wątpienia jeden z największych wrogów kuchennego sprzętu. Powstaje w wyniku reakcji metalu z tlenem i wilgocią. Ta nieestetyczna warstwa brunatnego lub czerwonego nalotu nie tylko psuje wygląd naczyń, ale także może być szkodliwa dla zdrowia, jeśli dostanie się do żywności. Jak więc pozbyć się rdzy szybko i skutecznie? Moim ulubionym patentem jest ten z wykorzystanie cebuli i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Jak usunąć rdzę z blachy do pieczenia domowym sposobem?

Łatwym, szybkim i skutecznym sposobem na usunięcie rdzy z kuchennych przyborów, jest skorzystanie z właściwości cebuli. Warzywo to jest nie tylko zdrowe, ale też biologicznie aktywne i bogate w olejki eteryczne, alkaloidy i różne kwasy pochodzenia organicznego. Część z nich posiada właściwości rozpuszczające rdzę.

Chcąc usunąć rdzę za pomocą cebuli i cukru, przygotuj sporej wielkości warzywo. Ważne też, by było świeże i o zwartej strukturze. Cebulę należy przekroić na pół i posypać solidną warstwą cukru pudru. Następnie, tak przygotowanym specyfikiem, natrzyj i wyszoruj zardzewiałą blachę do pieczenia. Po tym dokładnie opłucz blachę i osusz.

Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy
Cukier puder i cebula pozwolą pozbyć się rdzy z kuchennej blachy © Pexels | ROMAN ODINTSOV

Usuwanie rdzy z narzędzi kuchennych domowymi patentami

Cebula i cukier puder to niejedyne środki z kuchennej szafki, które pomogą ci pozbyć się rdzy ze sztućców czy innych przyborów. Świetnie sprawdzą się też ocet, soda oczyszczona, Coca-Cola, a nawet ziemniak.

Jak pozbyć się rdzy przy pomocy octu? Wystarczy namoczyć przybory kuchenne w roztworze octu i wody przez kilka godzin lub przez noc, a następnie przetrzeć je szorstką gąbką lub szczotką. Jeśli rdza jest bardzo uporczywa, można dodać do octu trochę soli, która zadziała jako środek ścierający. W ten sam sposób możesz wykorzystać Coca-Colę.

Soda oczyszczona jest zasadowym proszkiem, który może zneutralizować kwasowość rdzy i usunąć ją z metalu. Najlepiej jest wymieszać ją z wodą, by otrzymać pastę i taki specyfik można nałożyć na pokryte rdzą przedmioty. W usuwaniu rdzy pomoże również ziemniak. Wystarczy przekroić go na pół, posypać solą i tak przygotowanym wyszorować zardzewiałe przedmioty.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀