To jedna z najsmaczniejszych herbat. Pij regularnie, a wzmocnisz serce i obniżysz cholesterol

Herbata z hibiskusa zachwyca intensywnym kolorem i lekko kwaskowym smakiem. To nie tylko przyjemny napój, ale również skarbnica prozdrowotnych właściwości. Regularne picie herbaty z hibiskusa może wzmocnić serce, obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc odporność organizmu.

To jedna z najsmaczniejszych herbat. Pij regularnie, a wzmocnisz serce i obniżysz cholesterol.To jedna z najsmaczniejszych herbat. Pij regularnie, a wzmocnisz serce i obniżysz cholesterol.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marcin Michałowski

Szukasz pysznego i zdrowego napoju, który wzmocni twój organizm? Wypróbuj herbatę z hibiskusa, znaną również jako czerwone złoto faraonów. Ten intensywnie czerwony napar o lekko kwaskowym smaku nie tylko zachwyca wyglądem i smakiem, ale również posiada szereg właściwości prozdrowotnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z prezentu w jadalnym wydaniu ucieszy się każda kobieta. Tym bardziej z tak uroczym akcentem

Dlaczego warto regularnie pić herbatę z hibiskusa?

  • Wzmacnia serce i układ krążenia: Hibiskus zawiera antyoksydanty, które obniżają poziom cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu) i chronią przed miażdżycą. Regularne picie herbaty z hibiskusa może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału i innych chorób serca.
  • Wzmacnia odporność: Hibiskus jest bogaty w witaminę C i inne antyoksydanty, które wzmacniają odporność organizmu i pomagają zwalczać infekcje. Napar z hibiskusa działa również przeciwzapalnie i obniża gorączkę.
  • Poprawia trawienie: Hibiskus zawiera błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę układu pokarmowego i wspomagają trawienie. Herbata z hibiskusa może również łagodzić problemy żołądkowe i zaparcia.
  • Oczyszcza organizm: Hibiskus ma działanie moczopędne, które pomaga usuwać z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Może również zmniejszać ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych.
  • Wspomaga leczenie cukrzycy: Badania pokazują, że hibiskus może obniżać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przygotowanie herbaty z hibiskusa jest bardzo proste. Wystarczy zalać łyżeczkę suszonych kwiatów hibiskusa gorącą wodą (nie wrzątkiem!) i parzyć przez 5-10 minut. Napar można pić na ciepło lub na zimno, z dodatkiem miodu, cytryny lub innych owoców.

Kto nie powinien pić herbaty z hibiskusa?

Hibiskus jest bezpieczny dla większości osób, ale nie jest polecany dla:

  • Kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • Osób z niskim ciśnieniem krwi
  • Osób z problemami z płodnością
  • Osób przyjmujących leki na cukrzycę

Jeśli nie masz przeciwwskazań, regularne picie herbaty z hibiskusa może przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie