To miejsce jest jak najlepszy chlebak. Pieczywo będzie świeże przez całe święta

Świeże pieczywo codziennie to marzenie wielu z nas. Niestety, nawet jeśli pierwszego dnia smakuje idealnie, to kolejnego często pozostawia wiele do życzenia. Chleb najczęściej przechowujemy w klasycznym chlebaku. Ta tiktokerka ma jednak inny pomysł.

ChlebakChlebak
Źródło zdjęć: © TikTok
Paulina Hermann

Jak przechowywać chleb, by był długo świeży? Każdy z nas się nad tym zastanawiał. Po zakupie możemy zajadać się kruchym pieczywem, ale następnego dnia traci ono swoje najlepsze właściwości. Staje się miękkie i gumowe. Nawet najlepszy chlebak nie jest w stanie tego powstrzymać. Co więc zrobić w takiej sytuacji? Pewna tiktokerka znalazła bardzo ciekawe rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Miejsce lepsze niż chlebak? Ta porada z TikToka was zaskoczy

Sammar to tiktokerka, która na swój kanał wrzuca najróżniejsze filmiki. Video, na którym pokazuje, w jaki sposób przechowuje chleb zobaczyło 1,9 mln osób. Jej sposób może zaskakiwać, ale okazuje się, że dzięki niemu chleb zachowuje świeżość nawet przez trzy tygodnie. Co ciekawe to nie chlebak jest miejsce, w którym trzyma pieczywo, tylko... mikrofalówka.

Jak sama mówi: "kuchenka mikrofalowa jest jak najlepszy chlebak, przedłuża świeżość chleba o połowę". W filmiku wspomniała, że ludzie oskarżają ją o szaleństwo, jednak ona nie zamierza postępować inaczej. Wie, że jej sposób jest bardzo pomocny.

Internauci mieli różne opinie. Niektórzy faktycznie zaczęli używać tego sposobu, inni przyznali, że do przechowywania chleba wybierają lodówkę lub zamrażarkę. Pojawiły sie też komentarze pełne zdziwienia:

"Dlaczego po prostu nie kupisz chlebaka?".
"Robię tak, bo mój kot potrafi zjeść chleb nawet przez opakowanie" - czytamy w kolejnym wpisie.
"Moi rodzice tak robią i tego nienawidzę, bo jeśli coś podgrzejesz w mikrofalówce i nie pozwolisz jej ostygnąć przed włożeniem chleba, pieczywo pleśnieje szybciej" - napisała inna komentująca.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser