To miejsce jest jak najlepszy chlebak. Pieczywo będzie świeże przez całe święta

Świeże pieczywo codziennie to marzenie wielu z nas. Niestety, nawet jeśli pierwszego dnia smakuje idealnie, to kolejnego często pozostawia wiele do życzenia. Chleb najczęściej przechowujemy w klasycznym chlebaku. Ta tiktokerka ma jednak inny pomysł.

ChlebakChlebak
Źródło zdjęć: © TikTok
Paulina Hermann

Jak przechowywać chleb, by był długo świeży? Każdy z nas się nad tym zastanawiał. Po zakupie możemy zajadać się kruchym pieczywem, ale następnego dnia traci ono swoje najlepsze właściwości. Staje się miękkie i gumowe. Nawet najlepszy chlebak nie jest w stanie tego powstrzymać. Co więc zrobić w takiej sytuacji? Pewna tiktokerka znalazła bardzo ciekawe rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Miejsce lepsze niż chlebak? Ta porada z TikToka was zaskoczy

Sammar to tiktokerka, która na swój kanał wrzuca najróżniejsze filmiki. Video, na którym pokazuje, w jaki sposób przechowuje chleb zobaczyło 1,9 mln osób. Jej sposób może zaskakiwać, ale okazuje się, że dzięki niemu chleb zachowuje świeżość nawet przez trzy tygodnie. Co ciekawe to nie chlebak jest miejsce, w którym trzyma pieczywo, tylko... mikrofalówka.

Jak sama mówi: "kuchenka mikrofalowa jest jak najlepszy chlebak, przedłuża świeżość chleba o połowę". W filmiku wspomniała, że ludzie oskarżają ją o szaleństwo, jednak ona nie zamierza postępować inaczej. Wie, że jej sposób jest bardzo pomocny.

Internauci mieli różne opinie. Niektórzy faktycznie zaczęli używać tego sposobu, inni przyznali, że do przechowywania chleba wybierają lodówkę lub zamrażarkę. Pojawiły sie też komentarze pełne zdziwienia:

"Dlaczego po prostu nie kupisz chlebaka?".
"Robię tak, bo mój kot potrafi zjeść chleb nawet przez opakowanie" - czytamy w kolejnym wpisie.
"Moi rodzice tak robią i tego nienawidzę, bo jeśli coś podgrzejesz w mikrofalówce i nie pozwolisz jej ostygnąć przed włożeniem chleba, pieczywo pleśnieje szybciej" - napisała inna komentująca.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby