To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę

Co jest królem jesiennego stołu? Dla mnie to obiad, który pachnie lasem i smakiem. W chłodne dni nie ma nic lepszego niż aromatyczna polędwiczka w kremowym sosie z grzybów. Ten prosty przepis, który robię co niedzielę, to esencja jesieni, zamykająca w sobie całe jej bogactwo.

Polędwiczka w sosie grzybowym z kasząPolędwiczka w sosie grzybowym z kaszą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jesień od zawsze kojarzy mi się z aromatem lasu i rodzinnymi spotkaniami przy stole. To czas, kiedy natura hojnie obdarowuje nas grzybami, a ja nie mogę sobie odmówić przygotowania dania, które stało się moim kulinarnym rytuałem. Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym podana z kaszą jęczmienną to obiad, który najlepiej smakuje właśnie teraz.

Kremowy makaron z cytrynową nutką w towarzystwie pieczonej ryby. Obiad gotowy w 20 minut

Przepis na jesienny obiad – polędwiczka w sosie grzybowym z kaszą

Kiedy tylko wracam z koszykiem pełnym podgrzybków czy prawdziwków, wiem, że ten obiad pojawi się na stole. Polędwiczka to mięso, które nie wymaga długiego gotowania – jest miękkie, soczyste i świetnie łączy się z grzybami.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 300 g kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekam drobno i podsmażam na maśle, aż stanie się szklista.
  2. Dodaję pokrojone w plasterki grzyby, doprawiam solą i pieprzem, podlewam odrobiną wody i duszę do miękkości.
  3. Polędwiczkę oczyszczam z błonek, kroję na plastry i lekko rozbijam dłonią.
  4. Mięso solę, pieprzę i obtaczam w mące.
  5. Na rozgrzanym oleju smażę polędwiczkę z obu stron na złoty kolor.
  6. Do mięsa dodaję podduszone grzyby i duszę całość przez kilka minut na małym ogniu.
  7. Dodaję śmietanę, a jeśli sos jest zbyt rzadki – zagęszczam łyżką mąki rozmieszaną w zimnej wodzie.
  8. Kaszę gotuję na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Podaję mięso z sosem i kaszą, najlepiej jeszcze gorące.

To właśnie takie obiady przypominają mi, że jesień wcale nie musi być szara. Pachnący grzybami sos, soczyste mięso i rozgrzewająca kasza sprawiają, że niedzielne popołudnie staje się wyjątkowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu
Teraz robię tylko francuskie naleśniki. Tak elastyczne i miękkie, że już nie wrócę do starego przepisu