To najdroższe mięso na świecie. Cena za kilogram przyprawia o zawrót głowy

Wołowina Wagyu to prawdziwa legenda kulinarna i jedno z najdroższych mięs na świecie. Jej wyjątkowy smak i marmurkowata struktura zachwycają smakoszy na całym globie. Sprawdź, dlaczego wołowina Wagyu jest tak wyjątkowa i warta swojej ceny.

Wołowina Wagyu to najdroższe mięso świataWołowina Wagyu to najdroższe mięso świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mind
Aleksandra Szymczycha

Wołowina Wagyu to bez wątpienia jedno z najbardziej pożądanych i luksusowych mięs na świecie. Pochodząca z Japonii, zdobyła serca szefów kuchni i smakoszy dzięki swojej niepowtarzalnej marmurkowatości, miękkości i intensywnemu smakowi. Wysoka jakość mięsa to efekt starannie kontrolowanej hodowli, specjalnej diety i genetyki japońskich ras bydła. Nie bez powodu właśnie wołowina Wagyu uchodzi za najdroższe mięso dostępne na rynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Dlaczego wołowina Wagyu jest najdroższym mięsem?

To nie jest zwykłe mięso – to luksusowy produkt premium. Cena wołowiny Wagyu potrafi sięgać nawet kilku tysięcy złotych za kilogram, szczególnie w przypadku słynnej odmiany Kobe. Wpływ na to mają m.in. niskie tempo wzrostu zwierząt, restrykcyjne normy hodowlane, sposób karmienia (często z dodatkiem piwa lub sake) oraz ograniczona dostępność certyfikowanego mięsa. Wszystko to sprawia, że jest to jedno z najbardziej ekskluzywnych i najdroższych mięs na świecie.

Charakterystyczne cechy wołowiny Wagyu

To, co wyróżnia wołowinę Wagyu, to przede wszystkim intensywne przerastanie mięsa tłuszczem, tzw. marmurkowatość. Tłuszcz ten topnieje już w niskiej temperaturze, nadając mięsu wyjątkową soczystość i delikatność. Dodatkowo Wagyu zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 niż standardowa wołowina, co czyni ją nie tylko pyszną, ale i zdrowszą (w umiarkowanych ilościach). To mięso dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak przygotować wołowinę Wagyu?

Ze względu na swoją strukturę i cenę, wołowinę Wagyu najlepiej przygotowywać w sposób minimalistyczny – tak, by nie zdominować jej naturalnego smaku. Klasyczne steki smażone na suchej patelni, bez zbędnych przypraw, to najczęstszy wybór. W Japonii serwuje się ją również w formie sukiyaki lub shabu-shabu, czyli cienkich plastrów gotowanych przez kilka sekund w bulionie. To mięso nie wymaga skomplikowanej obróbki – jego jakość broni się sama.

Wołowina Wagyu – luksus, na który warto zapolować

Chociaż wołowina Wagyu to zdecydowanie najdroższe mięso, dla wielu smakoszy jest to kulinarna inwestycja, której warto spróbować chociaż raz w życiu. Jej unikalny smak, tekstura i sposób produkcji sprawiają, że nie ma sobie równych. Dziś mięso to można już zdobyć nie tylko w Japonii – coraz częściej pojawia się w restauracjach i sklepach na całym świecie. To dowód, że luksusowe jedzenie zyskuje na popularności – i że nawet jedno danie potrafi być niezapomnianym przeżyciem.

Wybrane dla Ciebie

Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą