To najgorsza metoda kiszenia ogórków. Możesz zaszkodzić sobie i bliskim

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni, uwielbiany od pokoleń. Choć przepis na nie zna chyba każdy, coraz więcej osób eksperymentuje z różnymi metodami – jednak nie zawsze przynoszą one oczekiwany efekt.

Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach to najgorszy sposóbKiszenie ogórków w plastikowych butelkach to najgorszy sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAVID

Ogórki najczęściej kisi się tradycyjnie w dużych, szklanych lub ceramicznych naczyniach, gdzie mają odpowiednią przestrzeń do fermentacji i dostęp powietrza. Jednak niektórzy od lat wykorzystują inny patent i kiszą ogórki w plastikowych butelkach, a to najgorsza metoda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnudi serowo-szpinakowe - włoskie kluseczki w pysznym sosie

Czy butelki PET mogą ci zaszkodzić?

Butelki z tworzywa PET, czyli politereftalanu etylenu, są lekkie, odporne na uszkodzenia i chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym – głównie do pakowania wody, soków i napojów gazowanych. Ich popularność wynika z łatwości formowania, przezroczystości oraz niskiej wagi, co ułatwia transport i przechowywanie.

Choć materiał ten uznaje się za bezpieczny w kontakcie z żywnością, jego właściwości mogą się zmieniać pod wpływem wysokiej temperatury, nasłonecznienia czy wielokrotnego użycia. W takich warunkach mogą uwalniać się śladowe ilości substancji chemicznych, takich jak antymon czy acetaldehyd – jednak badania wskazują, że ich poziom mieści się w granicach norm ustalonych przez instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności.

Problem polega na tym, że plastikowe butelki są przeznaczone do jednorazowego użytku, a ich ponowne stosowanie może negatywnie wpływać na zdrowie – tym samym, nie powinno używać się ich do kiszenia ogórków.

Kiszenie ogórków w butelkach PET to najgorsza metoda

W przypadku kiszonych ogórków w plastikowych butelkach trudno dokładnie określić ile szkodliwych związków może przeniknąć, a warto pamiętać, że te substancje dostają się do organizmu także z innych źródeł.

Warto też zwrócić uwagę na problem dezynfekcji butelek przed ich ponownym wykorzystaniem do kiszenia. Ze względu na różne kształty i zagłębienia butelek PET dokładne oczyszczenie jest trudne, co może sprzyjać rozwojowi niepożądanych bakterii. Stosowanie wysokiej temperatury, np. wrzątku, do dezynfekcji może natomiast deformować plastik i prowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji.

I dlatego specjaliści zalecają tradycyjne metody kiszenia, czyli używanie szklanych słoików lub naczyń ceramicznych, które ograniczają ryzyko kontaktu żywności z potencjalnie szkodliwym plastikiem.

Sezon i właściwości ogórków kiszonych

Sezon na ogórki gruntowe w Polsce trwa od czerwca do końca sierpnia, a najlepszy czas na kiszenie przypada na przełom czerwca i lipca, kiedy warzywa są młode i jędrne. Do kiszenia wybieraj średniej wielkości ogórki, bez uszkodzeń, a do przyprawienia sięgaj po świeży koper, czosnek, chrzan oraz liście dębu czy wiśni, które nadają ogórkom wyjątkowy smak i wspierają zdrowie dzięki naturalnym probiotykom oraz witaminom i minerałom.

Regularne jedzenie kiszonych ogórków pomaga trawić, reguluje cukier i cholesterol oraz oczyszcza organizm, jednak osoby z nadciśnieniem powinny zachować umiar ze względu na sól.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"