To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku

To ciasto idealne dla początkujących, bo nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. Smakuje jak lato, a z blaszki znika wprost w ekspresowym tempie.

Ciasto z morelamiCiasto z morelami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Morele to owoce, które zdecydowanie za rzadko pojawiają się w deserach. Popularnością ustępują brzoskwiniom, malinom czy truskawom, ale w tym cieście to właśnie one odnajdują się najlepiej. Jest puszyste i mięciutkie, a dodatek cytrynowej skórki sprawia, że staje się deserem idealnym na lato. Zatopione w nim połówki moreli dodają słodkości i sprawiają, że znów można poczuć się jak na wakacjach u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Proste ciasto z morelami

Już jeden kawałek przenosi nas w ciepłe, letnie popołudnia. Kiedy myślisz o zapachu pieczonego ciasta, o świeżych owocach wygrzanych w słońcu i o smaku, który pamiętasz z dzieciństwa, to właśnie ciasto z morelami staje się ucieleśnieniem wspomnień.

Morele
Morele © Licencjodawca | BZH22

To ciasto to prawdziwy wybawiciel dla każdego, kto uważa, że pieczenie to wyższa szkoła jazdy. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych technik. Jeśli jesteś laikiem w kuchni, to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Wystarczy zadbać o to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto wyjdzie puszyste jak chmurka.

Składniki:

  • 220 g masła,
  • 5 jaj,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 cytryna (sok i starta skórka),
  • 7-9 świeżych moreli.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztop masło i odstaw do wystudzenia.
  2. Oddziel żółtka od białek.
  3. Do żółtek dodaj cukier biały i wanilinowy. Zmiksuj, aż powstanie puszysta, jasna masa.
  4. Cienkim strumieniem wlewaj roztopione masło, cały czas miksując.
  5. Dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę i wymieszaj. Podczas ścierania uważaj, aby nie zetrzeć też białej błonki. Jest gorzka i może zepsuć smak ciasta.
  6. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.
  7. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  8. Do masy dodawaj stopniowo po łyżce piany z białek. Mieszaj delikatnie, aż białko połączy się z ciastem.
  9. Przelej ciasto do blaszki o wymiatach ok. 20x26 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Morele przekrój na połówki lub ćwiartki, usuwając pestkę.
  11. Rozłóż owoce równomiernie na powierzchni ciasta.
  12. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu możesz udekorować ciasto cukrem pudrem. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem