To najlepsze naleśniki bez mąki i cukru. Smacznie, delikatne, a się nie rwą

Znudziły ci się tradycyjne naleśniki? Chcesz wprowadzić do swojego menu coś zdrowszego, ale równie pysznego? Mam coś dla ciebie! To naleśniki owsiane, które podbijają kuchnie wszystkich fanów lekkiego jedzenia. I wcale nie musisz być fit influencerem, żeby się nimi zachwycić!

Naleśniki owsianeNaleśniki owsiane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy słyszysz "zdrowsza wersja", najczęściej masz w głowie bezsmakowe podróbki ulubionych dań, prawda? Na przykład skyr z wiórkami kokosowymi udający Raffaello śni mi się po nocach. Ale spokojnie, naleśniki owsiane to zupełnie inna bajka. Delikatne, sprężyste, z lekko orzechowym posmakiem. Idealne zarówno na śniadanie z owocami, jak i na wytrawną kolację z pastą z awokado. Robi się je dosłownie w kilka minut i nie potrzebujesz do tego robota kuchennego ani nawet miksera.

Zamiast klasycznej mąki pszennej, używasz tu zmielone płatki owsiane, odżywcze i przyjazne dla układu trawiennego. To świetny wybór, jeśli chcesz ograniczyć gluten, poprawić jakość swojej diety albo po prostu spróbować czegoś nowego. Nie musisz niczego sobie odmawiać, wystarczy sprytna zamiana składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego naleśniki owsiane są takie dobre?

Mąka owsiana to bohaterka wielu fit przepisów. Nawet jeśli nie liczysz kalorii, to i tak pokochasz jej smak i właściwości. Jest bogata w błonnik, zawiera sporo witamin z grupy B, a do tego daje fajne uczucie sytości. To oznacza, że po zjedzeniu porcji takich naleśników nie dopadnie cię głód już po godzinie, jak to często bywa z klasyczną mąką pszenną.

Naleśniki owsiane możesz zrobić zarówno z gotowej mąki owsianej, jak i ze zmielonych w blenderze płatków owsianych. Zmielenie ich trwa dosłownie 15 sekund i dasz radę zrobić to zwykłym blenderem ręcznym. Do ciasta możesz dorzucić odrobinę cynamonu, ekstraktu waniliowego, a nawet kakao, jeśli masz ochotę na coś bardziej deserowego. Wszystko zależy od twojej wyobraźni, koncepcji i tego, co masz poukrywane w szafkach lub w lodówce.

Jak zrobić naleśniki owsiane?

Skoro już znasz zalety takich naleśników, to pora je przygotować.

Składniki:

  • 150 g zmielonych płatków owsianych,
  • 300 ml mleka (może być też napój roślinny - migdałowy jest mało kaloryczny, a sojowy ma za to dużo białka),
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju (do ciasta),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy albo oliwa z oliwek),
  • opcjonalnie, jeśli chcesz na słodko: trochę cukru lub innego słodzika.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj trzepaczką, mikserem albo blenderem.
  2. Odstaw ciasto na 10 minut, żeby mąka napęczniała i zgęstniała.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe!

Naleśniki owsiane bardzo lubią się z owocami (na przykład bananem, malinami lub podróbką), twarożkiem, sosem jogurtowym. Możesz je też podać na wytrawnie: z pastą z awokado i jajkiem, ze szpinakiem i fetą oraz z kurczakiem i serem.

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis