To najzdrowsze danie z jajek. Kluczowe jest odpowiednie jego przygotowanie

Jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, która gości na stołach niemal całego świata. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak, aby w pełni cieszyć się korzyściami płynącymi z ich spożywania, kluczowe jest właściwe przygotowanie.

Jakie są najzdrowsze dania z jajek?Jakie są najzdrowsze dania z jajek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jajka od lat cieszą się ogromną popularnością w kuchni, głównie ze względu na ich wszechstronność i wysoką wartość odżywczą. Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, które wspierają zdrowie organizmu. Jednak sposób ich przyrządzenia ma kluczowe znaczenie dla zachowania wartości odżywczych. Warto wiedzieć, jak przyrządzić najzdrowsze danie z jajek, by czerpać z nich jak najwięcej korzyści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie, proste i pyszne ciasto bananowe. Przepis warto mieć pod ręką

Najzdrowsze danie z jajek – sekrety tkwiące w prostocie

Dietetycy są zgodni, że regularne, ale umiarkowane spożywanie jajek przynosi szereg korzyści dla zdrowia. Jajka są bogate w białko, aminokwasy, witaminy (A, B, E, K) oraz minerały, takie jak fosfor i potas. Zawierają również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę układu krążenia, nerwowego i kondycję skóry. Dodatkowo, luteina obecna w jajkach chroni oczy, a witamina D dba o mocne kości i zęby.

Aby jednak te cenne składniki odżywcze zostały jak najlepiej przyswojone przez organizm, istotny jest sposób przygotowania jajek. Okazuje się, że im krócej jajka są gotowane, tym więcej wartości odżywczych zachowują. Dlatego też, najzdrowsze danie z jajek to takie, w którym jajka są jak najmniej ścięte.

Najzdrowsze danie z jajek – czyli jakie?

Idealnym przykładem najzdrowszego dania z jajek są jajka gotowane na miękko. W takim przypadku żółtko pozostaje płynne, a białko jedynie lekko ścięte. To właśnie w żółtku znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych, które w procesie długotrwałego gotowania mogą ulec częściowej degradacji.

Podobne właściwości zachowuje jajecznica na wpół ścięta, w której część żółtka pozostaje płynna. Ważne jest jednak, aby do jej przygotowania nie używać zbyt dużo tłuszczu. Najlepiej smażyć ją na niewielkiej ilości masła lub oleju roślinnego.

Alternatywą dla jajek gotowanych na miękko i jajecznicy na wpół ściętej są jajka w koszulce (benedyktyńskie) lub sadzone. W tym przypadku również kluczowe jest zachowanie płynnego żółtka.

Najzdrowsze danie z jajek – unikamy błędów

Przygotowując najzdrowsze danie z jajek, warto unikać kilku popularnych błędów. Przede wszystkim, nie należy gotować jajek zbyt długo. Jajka na twardo, choć popularne, tracą część swoich wartości odżywczych.

Kolejnym błędem jest smażenie jajecznicy na zbyt dużej ilości tłuszczu. W takim przypadku danie staje się ciężkostrawne i traci swoje prozdrowotne właściwości.

Warto również pamiętać, że jajka, choć bardzo zdrowe, powinny być spożywane z umiarem. Zaleca się jedzenie nie więcej niż 1-2 jajka dziennie.

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki