WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

To prawdziwa perełka kuchni greckiej. Mieszam ze sobą 2 nietypowe składniki i mam pyszną zupę

Kulinarne połączenia z innych krajów potrafią naprawdę zaskoczyć — i tak jest również w tym przypadku. Grecka zupa, choć może wydawać się niecodzienna, zdecydowanie zasługuje na szansę.

Avgolemono, czyli grecka zupaAvgolemono, czyli grecka zupa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Grecy mają w swoim kulinarnym arsenale pyszną zupę, której głównymi składnikami są… jajka i cytryna. Całość przygotowuje się na bulionie drobiowym, doprawia podstawowymi przyprawami i podaje z ryżem. Dla fana klasycznych polskich zup, takich jak rosół, żurek czy ogórkowa, pomysł dodania do zupy jajek (i to nie jako dodatku, jak w chłodniku), a do tego cytryny, może wydawać się szalony — ale jak wiadomo, czasem nawet w szaleństwie jest metoda. I dokładnie tak jest w tym przypadku.

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja

Avgolemono, czyli grecka zupa

Już sama nazwa zupy zdradza jej dwa główne składniki – pochodzi od greckich słów avgo (jajko) i lemono (cytryna). To lekkostrawna potrawa, która wniesie do twojej kuchni świeżość i zupełnie nowe smaki. To właśnie powolne łączenie jajek z bulionem i cytryną sprawia, że zupa zyskuje aksamitną, niemal kremową konsystencję, i to bez dodatku śmietany. Jajka nadają jej gładkość, a cytryna – lekko kwaskowy, orzeźwiający charakter, dzięki czemu danie jest jednocześnie delikatne i wyraziste. Jeśli nie jesteś przekonany do przygotowania jej w formie zupy, wystarczy użyć mniej bulionu i na podstawie tego przepisu stworzyć sos, który doskonale sprawdzi się do piersi z kurczaka i puree.

Przepis na grecką zupę

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 300 g kurczaka z kością i skórą (udo lub skrzydełka),
  • 100 g ryżu białego,
  • 3 jajka,
  • 60 ml soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej bulion do dużego garnka i zagotuj.
  2. Włóż do niego kurczaka z kością i skórą, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  3. Następnie wyjmij mięso, oddziel je od kości i skóry.
  4. Mięso pokrój drobno lub porwij na mniejsze kawałki i odstaw.
  5. Do gotującego się bulionu wsyp ryż i gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękki.
  6. W tym czasie do miski wbij jajka, dodaj sok z cytryny i dokładnie roztrzep całość rózgą kuchenną.
  7. Następnie stopniowo dodawaj do jajecznej mieszanki po jednej łyżce gorącego bulionu, energicznie mieszając, aż całość się zahartuje i stanie się ciepła.
  8. Gdy masa osiągnie temperaturę zbliżoną do zupy, wlej ją cienkim strumieniem z powrotem do garnka z ryżem.
  9. Dodaj pokrojone mięso, wymieszaj dokładnie, dopraw szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
  10. Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, ale nie dopuszczając do zagotowania, aby jajka się nie ścięły.
  11. Następnie od razu podawaj zupę na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba