To prawdziwa perełka kuchni greckiej. Mieszam ze sobą 2 nietypowe składniki i mam pyszną zupę
Kulinarne połączenia z innych krajów potrafią naprawdę zaskoczyć — i tak jest również w tym przypadku. Grecka zupa, choć może wydawać się niecodzienna, zdecydowanie zasługuje na szansę.
Grecy mają w swoim kulinarnym arsenale pyszną zupę, której głównymi składnikami są… jajka i cytryna. Całość przygotowuje się na bulionie drobiowym, doprawia podstawowymi przyprawami i podaje z ryżem. Dla fana klasycznych polskich zup, takich jak rosół, żurek czy ogórkowa, pomysł dodania do zupy jajek (i to nie jako dodatku, jak w chłodniku), a do tego cytryny, może wydawać się szalony — ale jak wiadomo, czasem nawet w szaleństwie jest metoda. I dokładnie tak jest w tym przypadku.
Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni. Niestandardowy sposób podania zaproponowała sztuczna inteligencja
Avgolemono, czyli grecka zupa
Już sama nazwa zupy zdradza jej dwa główne składniki – pochodzi od greckich słów avgo (jajko) i lemono (cytryna). To lekkostrawna potrawa, która wniesie do twojej kuchni świeżość i zupełnie nowe smaki. To właśnie powolne łączenie jajek z bulionem i cytryną sprawia, że zupa zyskuje aksamitną, niemal kremową konsystencję, i to bez dodatku śmietany. Jajka nadają jej gładkość, a cytryna – lekko kwaskowy, orzeźwiający charakter, dzięki czemu danie jest jednocześnie delikatne i wyraziste. Jeśli nie jesteś przekonany do przygotowania jej w formie zupy, wystarczy użyć mniej bulionu i na podstawie tego przepisu stworzyć sos, który doskonale sprawdzi się do piersi z kurczaka i puree.
Przepis na grecką zupę
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego,
- 300 g kurczaka z kością i skórą (udo lub skrzydełka),
- 100 g ryżu białego,
- 3 jajka,
- 60 ml soku z cytryny,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wlej bulion do dużego garnka i zagotuj.
- Włóż do niego kurczaka z kością i skórą, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
- Następnie wyjmij mięso, oddziel je od kości i skóry.
- Mięso pokrój drobno lub porwij na mniejsze kawałki i odstaw.
- Do gotującego się bulionu wsyp ryż i gotuj przez około 15 minut, aż będzie miękki.
- W tym czasie do miski wbij jajka, dodaj sok z cytryny i dokładnie roztrzep całość rózgą kuchenną.
- Następnie stopniowo dodawaj do jajecznej mieszanki po jednej łyżce gorącego bulionu, energicznie mieszając, aż całość się zahartuje i stanie się ciepła.
- Gdy masa osiągnie temperaturę zbliżoną do zupy, wlej ją cienkim strumieniem z powrotem do garnka z ryżem.
- Dodaj pokrojone mięso, wymieszaj dokładnie, dopraw szczyptą soli i szczyptą pieprzu.
- Następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, ale nie dopuszczając do zagotowania, aby jajka się nie ścięły.
- Następnie od razu podawaj zupę na ciepło.