Tort ziemniaczany nie z tej ziemi. Fani placków będą w siódmym niebie
Kto powiedział, że tort musi być tylko słodki? Ta ziemniaczana zapiekanka nie tylko wygląda efektownie, ale również smakuje obłędnie. Wystarczy odrobina kreatywności, by zwykłe placki ziemniaczane podać w niezwykły sposób.
Kiedy myślimy o torcie, przed oczami pojawia się biszkoptowe ciasto z kremem. Nie każdy jednak jest miłośnikiem tortów, a ich podawanie na obiad to już w ogóle szaleństwo. W tym przepisie główną rolę odgrywają ziemniaki i to aż w 3 różnych odsłonach. Są tutaj talarki, aksamitne purée i uwielbiane przez wszystkich placki ziemniaczane. Dzieje się sporo, ale wszystko komponuje się w naprawdę smakowitą całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad
Tort ziemniaczany z mięsem i serem
Różne struktury i formy ziemniaków i farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i ziół prowansalskich — obok tego tortu nie da się przejść obojętnie. To idealne zapiekanka na rodzinny obiad, która zrobi wrażenie nawet na kapryśnej teściowej.
Składniki:
Farsz:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 300 g passaty pomidorowej.
Talarki:
- 2 duże ziemniaki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- sól do smaku.
Placki ziemniaczane:
- 3 duże ziemniaki,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka soli,
- pół łyżeczki pieprzu
Puree:
- 800 g ziemniaków,
- 3/4 szklanki mleka,
- 50 g masła.
Dodatki:
- 120 g tartej mozzarelli,
- 60 g boczku w plastrach.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od farszu. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Po chwili dorzuć mielone mięso, przyprawy oraz passatę. Wymieszaj i duś pod przykryciem.
Krok 2. Ziemniaki na talarki dokładnie wyszoruj i zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na blaszce tak, by nachodziły na siebie, tworząc kształt przypominający koło o średnicy ok. 24 cm. Z podanych proporcji wyjdą ci trzy takie kształty.
Polej olejem lub oliwą i oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut.
Krok 3. Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach, dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Usmaż 3 duże placki ziemniaczane.
Krok 4. Zrób purée. Ugotuj ziemniaki do miękkości i rozgnieć tłuczkiem. Połącz z masłem oraz mlekiem i przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 5. Na żaroodpornym talerzu lub spodzie tortownicy połóż placka ziemniaczanego i posmaruj go odrobinę purée. Dodaj warstwę talarków i wyciśnij koronę z puree. W środek wyłóż masę z mięsa mielonego.
Krok 6. Powtórz dwukrotnie warstwy - placek, odrobina purée, talarki, korona z puree i mięso mielone. Posyp startą mozzarellą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Krok 7. Na koniec dodaj na górę tortu plastry usmażonego na chrupku boczku i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj na ciepło. Smacznego!