Tort ziemniaczany nie z tej ziemi. Fani placków będą w siódmym niebie

Kto powiedział, że tort musi być tylko słodki? Ta ziemniaczana zapiekanka nie tylko wygląda efektownie, ale również smakuje obłędnie. Wystarczy odrobina kreatywności, by zwykłe placki ziemniaczane podać w niezwykły sposób.

Tort ziemniaczanyTort ziemniaczany
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o torcie, przed oczami pojawia się biszkoptowe ciasto z kremem. Nie każdy jednak jest miłośnikiem tortów, a ich podawanie na obiad to już w ogóle szaleństwo. W tym przepisie główną rolę odgrywają ziemniaki i to aż w 3 różnych odsłonach. Są tutaj talarki, aksamitne purée i uwielbiane przez wszystkich placki ziemniaczane. Dzieje się sporo, ale wszystko komponuje się w naprawdę smakowitą całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Tort ziemniaczany z mięsem i serem

Różne struktury i formy ziemniaków i farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i ziół prowansalskich — obok tego tortu nie da się przejść obojętnie. To idealne zapiekanka na rodzinny obiad, która zrobi wrażenie nawet na kapryśnej teściowej.

Składniki:

Farsz:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 300 g passaty pomidorowej.

Talarki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól do smaku.

Placki ziemniaczane:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu

Puree:

  • 800 g ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 50 g masła.

Dodatki:

  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 60 g boczku w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od farszu. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Po chwili dorzuć mielone mięso, przyprawy oraz passatę. Wymieszaj i duś pod przykryciem.

Farsz z mięsa mielonego
Farsz z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki na talarki dokładnie wyszoruj i zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na blaszce tak, by nachodziły na siebie, tworząc kształt przypominający koło o średnicy ok. 24 cm. Z podanych proporcji wyjdą ci trzy takie kształty.

Polej olejem lub oliwą i oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane © Pyszności

Krok 3. Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach, dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Usmaż 3 duże placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane XXL
Placki ziemniaczane XXL © Pyszności

Krok 4. Zrób purée. Ugotuj ziemniaki do miękkości i rozgnieć tłuczkiem. Połącz z masłem oraz mlekiem i przełóż do rękawa cukierniczego.

Ziemniaczane puree
Ziemniaczane puree © Pyszności

Krok 5. Na żaroodpornym talerzu lub spodzie tortownicy połóż placka ziemniaczanego i posmaruj go odrobinę purée. Dodaj warstwę talarków i wyciśnij koronę z puree. W środek wyłóż masę z mięsa mielonego.

Składanie tortu
Składanie tortu © Pyszności

Krok 6. Powtórz dwukrotnie warstwy - placek, odrobina purée, talarki, korona z puree i mięso mielone. Posyp startą mozzarellą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Tort gotowy do pieczenia
Tort gotowy do pieczenia © Pyszności

Krok 7. Na koniec dodaj na górę tortu plastry usmażonego na chrupku boczku i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj na ciepło. Smacznego!

Tort ziemniaczany
Tort ziemniaczany © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką