Tort ziemniaczany nie z tej ziemi. Fani placków będą w siódmym niebie

Kto powiedział, że tort musi być tylko słodki? Ta ziemniaczana zapiekanka nie tylko wygląda efektownie, ale również smakuje obłędnie. Wystarczy odrobina kreatywności, by zwykłe placki ziemniaczane podać w niezwykły sposób.

Tort ziemniaczanyTort ziemniaczany
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o torcie, przed oczami pojawia się biszkoptowe ciasto z kremem. Nie każdy jednak jest miłośnikiem tortów, a ich podawanie na obiad to już w ogóle szaleństwo. W tym przepisie główną rolę odgrywają ziemniaki i to aż w 3 różnych odsłonach. Są tutaj talarki, aksamitne purée i uwielbiane przez wszystkich placki ziemniaczane. Dzieje się sporo, ale wszystko komponuje się w naprawdę smakowitą całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Tort ziemniaczany z mięsem i serem

Różne struktury i formy ziemniaków i farsz z mielonej wołowiny, pomidorów i ziół prowansalskich — obok tego tortu nie da się przejść obojętnie. To idealne zapiekanka na rodzinny obiad, która zrobi wrażenie nawet na kapryśnej teściowej.

Składniki:

Farsz:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 300 g passaty pomidorowej.

Talarki:

  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • sól do smaku.

Placki ziemniaczane:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu

Puree:

  • 800 g ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 50 g masła.

Dodatki:

  • 120 g tartej mozzarelli,
  • 60 g boczku w plastrach.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od farszu. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Po chwili dorzuć mielone mięso, przyprawy oraz passatę. Wymieszaj i duś pod przykryciem.

Farsz z mięsa mielonego
Farsz z mięsa mielonego © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki na talarki dokładnie wyszoruj i zetrzyj na mandolinie lub pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na blaszce tak, by nachodziły na siebie, tworząc kształt przypominający koło o średnicy ok. 24 cm. Z podanych proporcji wyjdą ci trzy takie kształty.

Polej olejem lub oliwą i oprósz solą oraz ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut.

Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane © Pyszności

Krok 3. Przygotuj placki. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach, dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Usmaż 3 duże placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane XXL
Placki ziemniaczane XXL © Pyszności

Krok 4. Zrób purée. Ugotuj ziemniaki do miękkości i rozgnieć tłuczkiem. Połącz z masłem oraz mlekiem i przełóż do rękawa cukierniczego.

Ziemniaczane puree
Ziemniaczane puree © Pyszności

Krok 5. Na żaroodpornym talerzu lub spodzie tortownicy połóż placka ziemniaczanego i posmaruj go odrobinę purée. Dodaj warstwę talarków i wyciśnij koronę z puree. W środek wyłóż masę z mięsa mielonego.

Składanie tortu
Składanie tortu © Pyszności

Krok 6. Powtórz dwukrotnie warstwy - placek, odrobina purée, talarki, korona z puree i mięso mielone. Posyp startą mozzarellą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Tort gotowy do pieczenia
Tort gotowy do pieczenia © Pyszności

Krok 7. Na koniec dodaj na górę tortu plastry usmażonego na chrupku boczku i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Serwuj na ciepło. Smacznego!

Tort ziemniaczany
Tort ziemniaczany © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯