Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Cielęce kotleciki zapieczone w aromatycznym sosie pod kołderką z prostego ciasta to pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu pokochasz od pierwszego kęsa.

Zapiekana koftaZapiekana kofta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kofty to danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i Bałkanów. Są to zazwyczaj podłużne lub kuliste kotleciki z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub drobiu, choć istnieją też wersje wegetariańskie. W tym przepisie wykorzystać można także delikatną cielęcinę. Świetnie pasują do nich pieczone warzywa i aromatyczne przyprawy. Obok takiej zapiekanki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Zapiekane kofty z warzywami

Kiedy do piekarnika trafia to danie, całym dom wypełnia się wyjątkowym aromatem. Zapiekane kofty przykryte cienkim ciastem nie tylko smakują wybitnie, ale również apetycznie prezentują się na stole. Odkrywanie warstwy i wyciąganie ze środka parującego mięsa z pieczonymi, drobno pokrojonymi warzywami jest kulinarnym spektaklem, którego scena finałowa odgrywa się na talerzach.

Pieczone warzywa, takie jak bakłażan, pomidory, papryka i cebula, nadają potrawie głęboki, słodki smak i miękką konsystencję, a czosnek i chili dodają pikantności. Kotleciki z łopatki cielęcej są delikatne i soczyste, a dodatek startej papryki i cebuli wzbogaca ich smak. To danie zdecydowanie zasługuje na Oscara.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka.

Kotleciki:

  • 800 łopatki cielęcej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blaszce umieść bakłażana, zielone papryczki chilli, obraną z łupiny cebulę oraz pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazda nasiennego). Czosnek polej oliwą, owiń folią aluminiową i połóż na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Upieczone warzywa
Upieczone warzywa © Pyszności

Krok 2. Łopatkę cielęcą zmiel w maszynce. Dodaj startą czerwoną paprykę oraz cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz oliwę i dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kofty.

Kofty cielęce
Kofty cielęce © Pyszności

Krok 3. Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, wodę, oliwę i sól w jednolite ciasto. Przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto do kofty
Ciasto do kofty © Pyszności

Krok 4. Z upieczonych warzyw zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Całość bardzo drobno posiekaj i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Posyp solą, polej oliwą i połóż kofty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności

Krok 5. Ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone kofty, zawijając do środka brzegi. Polej oliwą, posyp sezamem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika.

Kofty pod ciastem
Kofty pod ciastem © Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu rozkrój ciasto i nałóż je wraz z koftą i warzywami. Smacznego!

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇