Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu
Cielęce kotleciki zapieczone w aromatycznym sosie pod kołderką z prostego ciasta to pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu pokochasz od pierwszego kęsa.
Kofty to danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i Bałkanów. Są to zazwyczaj podłużne lub kuliste kotleciki z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub drobiu, choć istnieją też wersje wegetariańskie. W tym przepisie wykorzystać można także delikatną cielęcinę. Świetnie pasują do nich pieczone warzywa i aromatyczne przyprawy. Obok takiej zapiekanki nie da się przejść obojętnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu
Zapiekane kofty z warzywami
Kiedy do piekarnika trafia to danie, całym dom wypełnia się wyjątkowym aromatem. Zapiekane kofty przykryte cienkim ciastem nie tylko smakują wybitnie, ale również apetycznie prezentują się na stole. Odkrywanie warstwy i wyciąganie ze środka parującego mięsa z pieczonymi, drobno pokrojonymi warzywami jest kulinarnym spektaklem, którego scena finałowa odgrywa się na talerzach.
Pieczone warzywa, takie jak bakłażan, pomidory, papryka i cebula, nadają potrawie głęboki, słodki smak i miękką konsystencję, a czosnek i chili dodają pikantności. Kotleciki z łopatki cielęcej są delikatne i soczyste, a dodatek startej papryki i cebuli wzbogaca ich smak. To danie zdecydowanie zasługuje na Oscara.
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 pomidory,
- 2 zielone papryczki chili,
- 2 czerwone cebule,
- 1 główka czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka.
Kotleciki:
- 800 łopatki cielęcej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka ziarna sezamu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blaszce umieść bakłażana, zielone papryczki chilli, obraną z łupiny cebulę oraz pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazda nasiennego). Czosnek polej oliwą, owiń folią aluminiową i połóż na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Łopatkę cielęcą zmiel w maszynce. Dodaj startą czerwoną paprykę oraz cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz oliwę i dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kofty.
Krok 3. Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, wodę, oliwę i sól w jednolite ciasto. Przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
Krok 4. Z upieczonych warzyw zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Całość bardzo drobno posiekaj i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Posyp solą, polej oliwą i połóż kofty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Krok 5. Ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone kofty, zawijając do środka brzegi. Polej oliwą, posyp sezamem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika.
Krok 6. Po upieczeniu rozkrój ciasto i nałóż je wraz z koftą i warzywami. Smacznego!