Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Cielęce kotleciki zapieczone w aromatycznym sosie pod kołderką z prostego ciasta to pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu pokochasz od pierwszego kęsa.

Zapiekana koftaZapiekana kofta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kofty to danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i Bałkanów. Są to zazwyczaj podłużne lub kuliste kotleciki z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub drobiu, choć istnieją też wersje wegetariańskie. W tym przepisie wykorzystać można także delikatną cielęcinę. Świetnie pasują do nich pieczone warzywa i aromatyczne przyprawy. Obok takiej zapiekanki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Zapiekane kofty z warzywami

Kiedy do piekarnika trafia to danie, całym dom wypełnia się wyjątkowym aromatem. Zapiekane kofty przykryte cienkim ciastem nie tylko smakują wybitnie, ale również apetycznie prezentują się na stole. Odkrywanie warstwy i wyciąganie ze środka parującego mięsa z pieczonymi, drobno pokrojonymi warzywami jest kulinarnym spektaklem, którego scena finałowa odgrywa się na talerzach.

Pieczone warzywa, takie jak bakłażan, pomidory, papryka i cebula, nadają potrawie głęboki, słodki smak i miękką konsystencję, a czosnek i chili dodają pikantności. Kotleciki z łopatki cielęcej są delikatne i soczyste, a dodatek startej papryki i cebuli wzbogaca ich smak. To danie zdecydowanie zasługuje na Oscara.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka.

Kotleciki:

  • 800 łopatki cielęcej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blaszce umieść bakłażana, zielone papryczki chilli, obraną z łupiny cebulę oraz pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazda nasiennego). Czosnek polej oliwą, owiń folią aluminiową i połóż na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Upieczone warzywa
Upieczone warzywa © Pyszności

Krok 2. Łopatkę cielęcą zmiel w maszynce. Dodaj startą czerwoną paprykę oraz cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz oliwę i dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kofty.

Kofty cielęce
Kofty cielęce © Pyszności

Krok 3. Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, wodę, oliwę i sól w jednolite ciasto. Przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto do kofty
Ciasto do kofty © Pyszności

Krok 4. Z upieczonych warzyw zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Całość bardzo drobno posiekaj i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Posyp solą, polej oliwą i połóż kofty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności

Krok 5. Ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone kofty, zawijając do środka brzegi. Polej oliwą, posyp sezamem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika.

Kofty pod ciastem
Kofty pod ciastem © Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu rozkrój ciasto i nałóż je wraz z koftą i warzywami. Smacznego!

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką