Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Cielęce kotleciki zapieczone w aromatycznym sosie pod kołderką z prostego ciasta to pyszna alternatywa dla klasycznych zapiekanek. Danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu pokochasz od pierwszego kęsa.

Zapiekana koftaZapiekana kofta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kofty to danie wywodzące się z kuchni Bliskiego Wschodu, Azji Południowej i Bałkanów. Są to zazwyczaj podłużne lub kuliste kotleciki z mielonego mięsa, najczęściej jagnięciny, wołowiny lub drobiu, choć istnieją też wersje wegetariańskie. W tym przepisie wykorzystać można także delikatną cielęcinę. Świetnie pasują do nich pieczone warzywa i aromatyczne przyprawy. Obok takiej zapiekanki nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Zapiekane kofty z warzywami

Kiedy do piekarnika trafia to danie, całym dom wypełnia się wyjątkowym aromatem. Zapiekane kofty przykryte cienkim ciastem nie tylko smakują wybitnie, ale również apetycznie prezentują się na stole. Odkrywanie warstwy i wyciąganie ze środka parującego mięsa z pieczonymi, drobno pokrojonymi warzywami jest kulinarnym spektaklem, którego scena finałowa odgrywa się na talerzach.

Pieczone warzywa, takie jak bakłażan, pomidory, papryka i cebula, nadają potrawie głęboki, słodki smak i miękką konsystencję, a czosnek i chili dodają pikantności. Kotleciki z łopatki cielęcej są delikatne i soczyste, a dodatek startej papryki i cebuli wzbogaca ich smak. To danie zdecydowanie zasługuje na Oscara.

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 2 zielone papryczki chili,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka.

Kotleciki:

  • 800 łopatki cielęcej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ziarna sezamu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blaszce umieść bakłażana, zielone papryczki chilli, obraną z łupiny cebulę oraz pomidory i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę (bez gniazda nasiennego). Czosnek polej oliwą, owiń folią aluminiową i połóż na blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, przykryj folią aluminiową i odstaw do wystudzenia.

Upieczone warzywa
Upieczone warzywa © Pyszności

Krok 2. Łopatkę cielęcą zmiel w maszynce. Dodaj startą czerwoną paprykę oraz cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz oliwę i dokładnie wymieszaj. Uformuj podłużne kofty.

Kofty cielęce
Kofty cielęce © Pyszności

Krok 3. Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, wodę, oliwę i sól w jednolite ciasto. Przykryj folią i odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto do kofty
Ciasto do kofty © Pyszności

Krok 4. Z upieczonych warzyw zdejmij skórkę, czosnek wyciśnij z łupinek. Całość bardzo drobno posiekaj i przełóż do formy o średnicy ok. 26 cm. Posyp solą, polej oliwą i połóż kofty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności

Krok 5. Ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone kofty, zawijając do środka brzegi. Polej oliwą, posyp sezamem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika.

Kofty pod ciastem
Kofty pod ciastem © Pyszności

Krok 6. Po upieczeniu rozkrój ciasto i nałóż je wraz z koftą i warzywami. Smacznego!

Kofty z pieczonymi warzywami
Kofty z pieczonymi warzywami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥