9 genialnych trików z masłem, które rozwiążą wiele problemów kulinarnych. Warto je znać
Masło to niezbędny składnik wielu przepisów, dlatego warto wiedzieć o nim jak najwięcej. I właśnie dziś chcę podzielić się z Tobą 9 trikami, które pomogą rozwiązać nie jeden problem w kuchni.
24.09.2018 | aktual.: 24.09.2018 08:20
To naprawdę przydatne informacje, dlatego znajdź wolną chwilę, aby zapoznać się z treścią całego artykułu.
#1 Babciny sposób na masło
Przygotowujesz składniki na ciasto i nagle okazuje się, że zapomniałaś wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? To nie koniec świata! Wykorzystaj trik, który stosowały nasze babcie. Wystarczy, że pokroisz kostkę masła na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej zmięknie.
#2 Zetrzyj masło na tarce
Masło wykorzystywane jest w wielu przepisach. I istnieją takie receptury, które wymagają twardego masła, ale jednocześnie powinno być ono drobno posiekane. I jest to możliwe. Wystarczy, że zetrzesz masło na tarce na drobnych oczkach.
#3 Natłuść formę do wypieków w mgnieniu oka
Nie musisz marnować masła, aby natłuścić formę do pieczenia. Wystarczy użyć opakowania po maśle i natrzeć nim powierzchnię, w której będziemy coś piec. Szybkie i proste jednocześnie!
#4 Zmiękcz masło w minutę
Istnieje jeszcze jeden trik, dzięki któremu zmiękczysz masło w mgnieniu oka. Wlej do szklanki gorącą wodę. Następnie ułóż na środku małego talerza kawałek masła. Wylej wodę i osusz szklankę, a następnie umieść ją bezpośrednio na maśle (jak na zdjęciu powyżej).
Podwyższona temperatura szklanki przyśpieszy proces zmiękczenia masła.
#5 Masło domowej roboty
Zawsze możesz przygotować również masło domowej roboty. Jeśli jesteś zainteresowana takim rozwiązaniem, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu.
#6 Zachowaj roztopione masło na później
Roztopiłaś zbyt dużą ilość masła? I nie wiesz co teraz z nim zrobić? Na pewno go nie wyrzucaj, bo to ogromne marnotrastwo.
Przelej masło do miseczki. Po czym umieść naczynie w większej misce z lodowatą wodą. Dzięki temu zabiegowi, masło ponownie stwardnieje i będziesz mogła wykorzystać je jeszcze w przyszłości.
#7 Co to znaczy masło o "pokojowej temperaturze"
Skoro już mówimy o maśle, warto wytłumaczyć co w ogóle oznacza termin "temperatura pokojowa". Jeśli masło rozsmarowuje się bez problemu, jest wystarczająco ciepło i nie pęka, oznacza to, że ma właśnie temperaturę pokojową.
Masło jest zbyt "ciepłe", jeśli przy dotknięciu palcem, na kawałku masła pozostaje odcisk. Należy je wtedy schłodzić.
#8 Masło przyda się przy gotowaniu ziemniaków
Szef kuchni Tyler Florence twierdzi, że ziemniaki powinniśmy gotować z masłem lub śmietaną. Składniki te zatrzymują smak gotujących się ziemniaków. Co więcej, najlepiej gotować je na parze, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze.
#9 Przy pomocy masła pokroisz bez problemu wszystkie wypieki
Mam ogromną słabość do brownie, dlatego piekę je bardzo często dla moich bliskich. I znam trik, który pozwoli Ci pokroić przygotowane wypieki w prosty i szybki sposób. Wystarczy, że przed krojeniem pokryjesz ostrze noża masłem, a bez problemu wykroisz jednolite i ładne kawałki.