Turek przez cały dzień jadł polskie dania. "Smak jest dla mnie dziwny"

Turcja słynie z kebaba, baklawy czy ajranu. To dania, które cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Czy Turkom również smakują polskie dania? Pewna Youtuberka postanowiła to sprawdzić.

Co Turcy myślą o polskiej kuchni?Co Turcy myślą o polskiej kuchni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Emilia Temizkan to etnolożka, która od 22 lat mieszka w Turcji, gdzie założyła rodzinę. Na swoim kanale, gdzie publikuje pod nazwą Moja Turcja od kuchni, dzieli się przepisami na tureckie potrawy i pokazuje, jak wygląda codzienne życie w tym niezwykłym kraju.

W jednym ze swoim ostatnich filmików kobieta nagrała reakcje swojego męża, który cały dzień próbował typowo polskich specjałów. Youtuberka podała m.in. wątróbkę, szarlotkę czy ogórki małosolne. "Smak jest dla mnie dziwny" - wyznał po spróbowaniu jednej z potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

"Smak jest dla mnie dziwny". Turek próbuje polskich potraw

Na wstępnie, youtuberka wyjaśniła, że jej mąż nie raz próbował polskich potraw w trakcie pobytu w Polsce, jednak kobieta pochodzi z rodziny z korzeniami tatarskimi, co ma odzwierciedlenie w rodzinnej kuchni. Polska kuchnia tatarska jest bardzo zbliżona do kuchni tureckiej. Mężczyzna nigdy nie próbował typowo polskich potraw, takich jak ogórki małosolne czy wątróbka. Na prośbę obserwatorów, kobieta postanowiła przygotować każde z tych dań i podać je mężowi.

Małżeństwo zaczęło od typowego, polskiego śniadania, czyli jajecznicy, obok której leżała bułka z twarożkiem. Śniadanie bardzo zasmakowało mężczyźnie, w szczególności bułka z twarogiem, która przypominała mu smak ulubionego dania z dzieciństwa.

Wątróbka i ogórki małosolne — co Turcy myślą o tym połączeniu?

Na obiad para zjadła smażoną wątróbkę z cebulką i jabłkiem, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ogórków małosolnych, którymi to zajadamy się przez całe lato. Youtuberka wyznała, że w Turcji również jada się podroby, dlatego też wątróbka powinna przypaść mężowi do gustu. Abdullah, bo tak nazywa się mąż kobiety, przyznał, że podobnie podaną wątróbkę podaje się również w Turcji, jednak tam traktowane jest to jako fastfood. Mężczyzna wyznał, że dodatek jabłka sprawia, że smak całego dania jest dla niego dziwny.

A co z ogórkiem małosolnym? "Jeśli zostanę zmuszony, zjem, ale jeśli miałbym żyć sto lat, nie przyszłoby mi to do głowy, żeby to zjeść" - podsumował. Wytłumaczył, że przekąska nie przypadła mu do gustu dlatego, bo nie przepada za koprem, który w małosolnych jest mocno wyczuwalny. Na deser kobieta podała klasyczną szarlotkę. W kruszonce znajdowała się niewielka ilość wiórków kokosowych. Ciasto zasmakowało mężczyźnie, który uznał za naprawdę smaczny.

Mój mąż TUREK od rana do wieczora je POLSKIE potrawy!!! Wątróbka! Ogórki małosolne! Szarlotka!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci