WAŻNE
TERAZ

Białoruś uwolni więźniów politycznych. Media: Jest 150 nazwisk

Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka

Do tej sałatki potrzebujesz pięciu głównych składników oraz paru dodatków, aby wyszła idealna. Z talerzy znika szybciej niż nawet sławna jarzynowa i jest ulubienicą mojego dziadka.

Ta kilku składnikowa sałatka to hit każdej imprezyTa kilku składnikowa sałatka to hit każdej imprezy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta sałatka jest zdecydowanie ulubienicą mojego dziadka. Zawsze sięga po nią w pierwszej kolejności i nazywa sałatką z pięciu składników, chociaż w rzeczywistości do przygotowania jej potrzebujesz do niej nieco więcej produktów. Jednak to właśnie te pięć składników – kurczak, ziemniaki, marchewka, zielony groszek i jajka – odgrywają tu główną rolę.

Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny

Sałatka z pięciu składników

Przede wszystkim w tej sałatce absolutnie nie może zabraknąć kurczaka. To on sprawia, że sałatka jest znacznie bardziej sycąca i mięsista. Istotne są również warzywa, które mu towarzyszą – ziemniaki, marchewka, zielony groszek oraz jajka. Wraz z kurczakiem tworzą tytułowe pięć składników. Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza i aromatyczna, warto dodać kilka dodatków: sos na bazie majonezu, przyprawy do kurczaka, dzięki którym mięso wychodzi soczyste, oraz tłuszcz, na którym je smażymy. Dzięki temu prosta "sałatka z pięciu składników" staje się pełna smaku i zdecydowanie przewyższa klasyczną sałatkę jarzynową.

Przepis na sałatkę

Składniki na sałatkę:

  • 150 g zielonego groszku z puszki,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 jajka,
  • 10 g oleju,
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka.

Składniki na sos do sałatki:

  • 50 g majonezu,
  • pół łyżeczki curry,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Gdy będą gotowe, zalej je chłodna wodą, aby ostygły.
  3. Obierz ziemniaki i marchewkę.
  4. Zagotuj wodę w garnku, włóż warzywa i gotuj do miękkości.
  5. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  6. W międzyczasie umyj pierś z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki.
  7. Mięso posyp przyprawą do kurczaka.
  8. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju.
  9. Wrzuć kurczaka na patelnie i podsmaż na złoty kolor.
  10. Gotowe mięso wsyp do miski.
  11. Wróć do przygotowania warzyw. Ugotowane ziemniaki i marchewki pokrój w kostkę.
  12. Jajka obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę.
  13. Do dużej miski z kurczakiem, wrzuć pokrojone ziemniaki, marchewki, jajka i odsączony z zalewy zielony groszek.
  14. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  15. W osobnej miseczce połącz ze sobą majonez, sól, pieprz, przyprawę curry i słodką paprykę.
  16. Dodaj sos do sałatki i jeszcze raz wymieszaj całość. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟