Tymi ciasteczkami zajadałam się na wycieczce w Paryżu. Wyprosiłam przepis od cukiernika
Francuskie finansjerki są zrobione z ciasta na bazie białek i palonego masła. W smaku przypominają nieco bardziej puszyste makaroniki. Podobno ich nietypowa nazwa ma coś wspólnego z francuskimi bankierami. Tradycyjnie były wypiekane w podłużnym kształcie, który miał przypominać sztabki złota.
Sekretem finansjerek jest palone masło, które nadaje im karmelowy posmak, a także sprawia, że wewnątrz na długo pozostają wilgotne. Te ciastka możesz przygotować bez grama mąki pszennej, dzięki czemu będą odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Poniższy przepis uwzględnia pół szklanki takiej mąki, jednak możesz zastąpić ją mąką kokosową, która idealnie pasuje do zmielonych migdałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Jak zrobić mąkę migdałową?
Migdały w prosty sposób zmielisz na mąkę przy pomocy blendera z ostrymi nożykami. Jednak wcześniej musisz je odpowiednio przygotować. Migdały pokryte cienką brązową skórką wrzuć do wrzącej wody dosłownie na 1 minutę. Następnie przelej zimną wodą i zdejmij z nich skórki – po zblanszowaniu to nie powinno być trudne.
Jednak zanim wrzucisz migdały do blendera, dokładnie je osusz – inaczej zamiast mąki powstanie pasta. Podczas mielenia używaj trybu pulsacyjnego, sprawdzając, czy są już odpowiednio rozdrobnione. Aby mąka była jednolita i drobna, dodatkowo przesiej ją przez sitko. Nie warto robić jej na zapas – najlepiej smakuje, gdy jest świeża. W taki sam sposób możesz zmielić na mąkę również wiórki kokosowe.
Najprostszy przepis na finansjerki
W Paryżu finansjerki często są przygotowywane z owocowym dodatkiem, na przykład z wiśnią, truskawką lub musem malinowym. Aby takie zrobić, wystarczy wybrany dodatek – pojedynczy owoc lub łyżeczkę musu – wcisnąć w ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Składniki:
- 100 g masła,
- 6 białek,
- 200 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 200 g zmielonych migdałów,
- 100 g mąki pszennej lub mąki kokosowej,
- opcjonalnie: owoce lub mus owocowy, płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji.
Wykonanie:
- Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj do momentu, aż zrobi się brązowe. Jednak uważaj, aby nie przypaliło się zbyt mocno. Gdy zacznie pachnieć orzechami, odstaw do ostygnięcia.
- W czystej i suchej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj do niej szczyptę soli.
- Pianę wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej ze zmielonymi migdałami i mąką pszenną (lub kokosową). Na koniec połącz z przestudzonym masłem.
- Foremki na babeczki lub muffinki wysmaruj masłem. Przełóż do nich ciasto na finansjerki, opcjonalnie dodaj wybrany owoc lub mus owocowy. Jeśli masz ochotę, posyp wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
- Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.