Ugotowałam zupę kasztelańską. Każdy prosił o dokładkę
Gdy w zamrażarce czekają jeszcze grzyby z jesiennych zbiorów lub uda mi się dorwać paczkę w sklepie, zabieram się za przygotowanie zupy kasztelańskiej. Już sam zapach sprawi, że zaburczy w brzuchu.
Chociaż potrawy z grzybami kojarzą się głównie ze świętami, to szkoda ograniczać się do tak krótkiego okresu. Ich smak świetnie smakuje przez cały rok, a zupa kasztelańska idealnie sprawdzi się na obiad. Idealnie rozgrzeje i sprawi, że nie opędzisz się od komplementów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Zupa kasztelańska z grzybami
Jest kremowa, delikatnie śmietankowa i pyszna. Gdy gotuję ją w moim domu, wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami, czekając na tę zupę. Jest wykwintna w smaku i pełna umami, a są i tacy, którzy wolą ją od zwykłego kremu z borowików. To prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla miłośników grzybów.
Smak podkręca tutaj dodatek wina, najlepiej wytrawnego. Nie musisz obawiać się o procenty w zupie - wyparują w trakcie gotowania. Wino doda zupie głębi i delikatnej wytrawnej nuty. Wzmacnia smak umami, czyli piąty podstawowy smak, który odpowiada za głębię i złożoność.
Najczęściej używa się mrożonych grzybów leśnych, takich jak borowiki, podgrzybki czy kozaki. Możesz sięgnąć również po grzyby suszone, ale pamiętaj o tym, by je wcześniej namoczyć.
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka,
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1,5 l buliony,
- 1-2 liście laurowe,
- 3-4 kulki ziela angielskiego,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 3 łyżki masła,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie słupki, cebulę drobno poszatkuj, a pora pokrój w półplasterki.
- Grzyby oczyść i przekrój na pół.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę wraz z grzybami przez ok. 10 minut.
- Dolej wino i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Następnie wlej gorący bulion, dodaj przyprawy oraz koncentrat. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
- Na patelni rozgrzej nieco masła i podsmaż na nim por.
- Dorzuć go do zupy.
- Wlej śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa kasztelańska doskonale smakuje podana z grzankami lub świeżym chlebem. Można ją również wzbogacić świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!