PrzepisZupyUgotowałam zupę kasztelańską. Każdy prosił o dokładkę

Ugotowałam zupę kasztelańską. Każdy prosił o dokładkę

Gdy w zamrażarce czekają jeszcze grzyby z jesiennych zbiorów lub uda mi się dorwać paczkę w sklepie, zabieram się za przygotowanie zupy kasztelańskiej. Już sam zapach sprawi, że zaburczy w brzuchu.

Zupa kasztelańska rozgrzeje od środka
Zupa kasztelańska rozgrzeje od środka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż potrawy z grzybami kojarzą się głównie ze świętami, to szkoda ograniczać się do tak krótkiego okresu. Ich smak świetnie smakuje przez cały rok, a zupa kasztelańska idealnie sprawdzi się na obiad. Idealnie rozgrzeje i sprawi, że nie opędzisz się od komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Zupa kasztelańska z grzybami

Jest kremowa, delikatnie śmietankowa i pyszna. Gdy gotuję ją w moim domu, wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami, czekając na tę zupę. Jest wykwintna w smaku i pełna umami, a są i tacy, którzy wolą ją od zwykłego kremu z borowików. To prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla miłośników grzybów.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa© Adobe Stock

Smak podkręca tutaj dodatek wina, najlepiej wytrawnego. Nie musisz obawiać się o procenty w zupie - wyparują w trakcie gotowania. Wino doda zupie głębi i delikatnej wytrawnej nuty. Wzmacnia smak umami, czyli piąty podstawowy smak, który odpowiada za głębię i złożoność.

Najczęściej używa się mrożonych grzybów leśnych, takich jak borowiki, podgrzybki czy kozaki. Możesz sięgnąć również po grzyby suszone, ale pamiętaj o tym, by je wcześniej namoczyć.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka,
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 l buliony,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie słupki, cebulę drobno poszatkuj, a pora pokrój w półplasterki.
  2. Grzyby oczyść i przekrój na pół.
  3. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę wraz z grzybami przez ok. 10 minut.
  4. Dolej wino i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Następnie wlej gorący bulion, dodaj przyprawy oraz koncentrat. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
  6. Na patelni rozgrzej nieco masła i podsmaż na nim por.
  7. Dorzuć go do zupy.
  8. Wlej śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa kasztelańska doskonale smakuje podana z grzankami lub świeżym chlebem. Można ją również wzbogacić świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie