Ugotowałam zupę kasztelańską. Każdy prosił o dokładkę

Gdy w zamrażarce czekają jeszcze grzyby z jesiennych zbiorów lub uda mi się dorwać paczkę w sklepie, zabieram się za przygotowanie zupy kasztelańskiej. Już sam zapach sprawi, że zaburczy w brzuchu.

Zupa kasztelańska rozgrzeje od środkaZupa kasztelańska rozgrzeje od środka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż potrawy z grzybami kojarzą się głównie ze świętami, to szkoda ograniczać się do tak krótkiego okresu. Ich smak świetnie smakuje przez cały rok, a zupa kasztelańska idealnie sprawdzi się na obiad. Idealnie rozgrzeje i sprawi, że nie opędzisz się od komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Zupa kasztelańska z grzybami

Jest kremowa, delikatnie śmietankowa i pyszna. Gdy gotuję ją w moim domu, wszyscy ze zniecierpliwieniem przebierają nogami, czekając na tę zupę. Jest wykwintna w smaku i pełna umami, a są i tacy, którzy wolą ją od zwykłego kremu z borowików. To prawdziwa uczta dla podniebienia, zwłaszcza dla miłośników grzybów.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa © Adobe Stock

Smak podkręca tutaj dodatek wina, najlepiej wytrawnego. Nie musisz obawiać się o procenty w zupie - wyparują w trakcie gotowania. Wino doda zupie głębi i delikatnej wytrawnej nuty. Wzmacnia smak umami, czyli piąty podstawowy smak, który odpowiada za głębię i złożoność.

Najczęściej używa się mrożonych grzybów leśnych, takich jak borowiki, podgrzybki czy kozaki. Możesz sięgnąć również po grzyby suszone, ale pamiętaj o tym, by je wcześniej namoczyć.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych,
  • 1 cebula,
  • 1 por, 2 marchewki, 1 pietruszka,
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 l buliony,
  • 1-2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie słupki, cebulę drobno poszatkuj, a pora pokrój w półplasterki.
  2. Grzyby oczyść i przekrój na pół.
  3. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę wraz z grzybami przez ok. 10 minut.
  4. Dolej wino i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  5. Następnie wlej gorący bulion, dodaj przyprawy oraz koncentrat. Gotuj przez 30 minut pod przykryciem.
  6. Na patelni rozgrzej nieco masła i podsmaż na nim por.
  7. Dorzuć go do zupy.
  8. Wlej śmietankę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa kasztelańska doskonale smakuje podana z grzankami lub świeżym chlebem. Można ją również wzbogacić świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej