Układam makaron i klopsiki w jednym naczyniu. Na widok tej zapiekanki rodzina aż piszczy z zachwytu

Zapiekanka makaronowa z klopsikami to idealne danie dla całej rodziny, które można wzbogacić o chrupiącą, złocistą skorupkę dzięki jednemu kluczowemu składnikowi.

Zapiekanka z klopsikamiZapiekanka z klopsikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka makaronowa z mięsem i złocistą rumianą kołderką to ulubione danie wielu rodzin. Jest doskonałym sposobem na przemycenie warzyw do diety, a także prawdziwym comfort food. Aby podkręcić smak tej potrawy, polecam użycie odpowiedniego rodzaju sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Wybór odpowiedniego sera

Najlepszym sposobem na uzyskanie smaczniejszej zapiekanki makaronowej z chrupiącą, złocistą skórką jest użycie odpowiedniej mieszanki serów. Sam cheddar może być zbyt tłusty i intensywny, a mozzarella zbyt mdła. Jeśli jednak połączymy oba gatunki sera, otrzymamy idealny smak, który wyniesie zwykłą zapiekankę na kulinarne wyżyny. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach.

Zdradzę wam też mój sekretny patent na chrupiącą złotą posypkę do zapiekanki. Aby uzyskać najlepszy efekt, posypcie danie cienką warstwą bułki tartej wymieszanej z parmezanem przed pieczeniem. Ten prosty trik zmienia wszystko.

Zapiekanka makaronowa z klopsikami - przepis

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego,
  • 125 g startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione,
  • 1 jajko, roztrzepane,
  • 1/4 szklanki suszonej bułki tartej.

Składniki na zapiekankę makaronową

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 1 papryka, drobno posiekana,
  • 250 ml bulionu wołowego,
  • 2 puszki (400 g) krojonych pomidorów,
  • 375 g makaronu rigatoni,
  • 75 g startego sera mozzarella,
  • 75 g startego sera cheddar,
  • opcjonalnie: bułka tarta do posypania.

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania klopsików. Umieść mięso mielone, połowę parmezanu, czosnek, jajko i bułkę tartą w misce. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj.
  2. Formuj z masy kulki wielkości łyżki stołowej.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem).
  4. Na dużej patelni rozgrzej połowę oliwy na średnim ogniu. Smaż klopsiki, obracając je co jakiś czas, przez pięć minut, aż się zarumienią. Zdejmij z patelni i odstaw.
  5. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż cebulę i paprykę, mieszając, przez pięć minut, aż zmiękną. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Włóż klopsiki z powrotem na patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut, aż sos zgęstnieje, a klopsiki będą gotowe. Dopraw solą i pieprzem.
  7. W międzyczasie ugotuj makaron w dużym garnku z wrzącą wodą, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wrzuć ponownie do garnka. Dodaj sos do makaronu i wymieszaj.
  8. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą, cheddarem i parmezanem wymieszanym z tartą bułką. Piecz przez 20 minut, aż ser się roztopi i stanie się złocisty.
Wybrane dla Ciebie
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟