WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Układam w naczyniu i zalewam kremowym sosikiem. Nie zmarnuje się nawet plasterek białej kiełbasy

Kiedy po świątecznym szaleństwie zakupowym okazuje się, że przeliczyłam się z ilością białej kiełbasy, zamieniam ją w pyszną zapiekankę. Smakuje obłędnie, a ja nie marnuję ani kawałka.

Układam w naczyniu i zalewam kremowym sosikiem. Nie zmarnuje się nawet plasterek białej kiełbasyZapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Po Świętach Wielkanocnych wiele osób nie może nawet patrzeć na klasyczną białą z wody. Z naszą polską gościnnością bywa jednak tak, że podczas zakupów w koszyku ląduje często o kilka kiełbas za dużo — wszak lepiej, żeby zostało, niż miało dla kogoś zabraknąć. Nadwyżkę surowej kiełbasy można zamrozić albo zamienić ją w pyszną zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Zapiekanka z białą kiełbasą

Zapiekanka to najlepsza odpowiedź na to, co przygotować na prosty i przy tym sycący obiad. Przygotowanie zajmuje niedużo czasu, a po wyjęciu z piekarnika od razu można zabierać się za jedzenie.

Zapiekanka z kiełbasą
Zapiekanka z kiełbasą © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Połączenie ziemniaków oraz białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. Całość łączy kremowy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera, podkręcony dodatkowo odrobiną czosnku. W takiej zapiekance kiełbasa zyskuje nowe życie i skusi nawet tych, którzy po świętach narzekają na przesyt.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 3 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g żółtego sera,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu pokój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odłóż kawałek masła, by później wysmarować też naczynie.
  4. Gdy się zeszkli, dorzuć kiełbasę i smaż przez chwilę.
  5. Do miski dodaj żółtka, śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dorzuć stary ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  6. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Wyłóż ziemniaki, a następnie dodaj cebulę wraz z kiełbasą.
  8. Zalej przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób