Układam w naczyniu i zalewam kremowym sosikiem. Nie zmarnuje się nawet plasterek białej kiełbasy

Kiedy po świątecznym szaleństwie zakupowym okazuje się, że przeliczyłam się z ilością białej kiełbasy, zamieniam ją w pyszną zapiekankę. Smakuje obłędnie, a ja nie marnuję ani kawałka.

Zapiekanka Zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska

Po Świętach Wielkanocnych wiele osób nie może nawet patrzeć na klasyczną białą z wody. Z naszą polską gościnnością bywa jednak tak, że podczas zakupów w koszyku ląduje często o kilka kiełbas za dużo — wszak lepiej, żeby zostało, niż miało dla kogoś zabraknąć. Nadwyżkę surowej kiełbasy można zamrozić albo zamienić ją w pyszną zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Zapiekanka z białą kiełbasą

Zapiekanka to najlepsza odpowiedź na to, co przygotować na prosty i przy tym sycący obiad. Przygotowanie zajmuje niedużo czasu, a po wyjęciu z piekarnika od razu można zabierać się za jedzenie.

Zapiekanka z kiełbasą
Zapiekanka z kiełbasą © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Połączenie ziemniaków oraz białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. Całość łączy kremowy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera, podkręcony dodatkowo odrobiną czosnku. W takiej zapiekance kiełbasa zyskuje nowe życie i skusi nawet tych, którzy po świętach narzekają na przesyt.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g białej kiełbasy,
  • 3 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g żółtego sera,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu pokój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odłóż kawałek masła, by później wysmarować też naczynie.
  4. Gdy się zeszkli, dorzuć kiełbasę i smaż przez chwilę.
  5. Do miski dodaj żółtka, śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dorzuć stary ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
  6. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Wyłóż ziemniaki, a następnie dodaj cebulę wraz z kiełbasą.
  8. Zalej przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.

Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀