Układam w naczyniu i zalewam kremowym sosikiem. Nie zmarnuje się nawet plasterek białej kiełbasy
Kiedy po świątecznym szaleństwie zakupowym okazuje się, że przeliczyłam się z ilością białej kiełbasy, zamieniam ją w pyszną zapiekankę. Smakuje obłędnie, a ja nie marnuję ani kawałka.
Po Świętach Wielkanocnych wiele osób nie może nawet patrzeć na klasyczną białą z wody. Z naszą polską gościnnością bywa jednak tak, że podczas zakupów w koszyku ląduje często o kilka kiełbas za dużo — wszak lepiej, żeby zostało, niż miało dla kogoś zabraknąć. Nadwyżkę surowej kiełbasy można zamrozić albo zamienić ją w pyszną zapiekankę z dodatkiem ziemniaków i sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają
Zapiekanka z białą kiełbasą
Zapiekanka to najlepsza odpowiedź na to, co przygotować na prosty i przy tym sycący obiad. Przygotowanie zajmuje niedużo czasu, a po wyjęciu z piekarnika od razu można zabierać się za jedzenie.
Połączenie ziemniaków oraz białej kiełbasy to strzał w dziesiątkę. Całość łączy kremowy sos ze śmietany, żółtek i startego żółtego sera, podkręcony dodatkowo odrobiną czosnku. W takiej zapiekance kiełbasa zyskuje nowe życie i skusi nawet tych, którzy po świętach narzekają na przesyt.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g białej kiełbasy,
- 3 czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g żółtego sera,
- 250 ml śmietany,
- 100 g masła,
- 3 żółtka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu pokój w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na rozgrzanym maśle. Odłóż kawałek masła, by później wysmarować też naczynie.
- Gdy się zeszkli, dorzuć kiełbasę i smaż przez chwilę.
- Do miski dodaj żółtka, śmietanę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dorzuć stary ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wyłóż ziemniaki, a następnie dodaj cebulę wraz z kiełbasą.
- Zalej przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Gotową zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!