Ulubione ciasto przekładam tym szybkim kremem. Bez ucierania masła i jajek

Czasami potrzebujemy szybkiego i prostego rozwiązania na pyszny deser lub dodatek do ciasta. Tradycyjne kremy budyniowe wymagają długiego ucierania masła i jajek, co bywa czasochłonne. Na szczęście istnieje alternatywa - krem budyniowy bez masła i jajek. To rozwiązanie jest nie tylko szybsze, ale także lżejsze, co sprawia, że idealnie nadaje się na gorące dni lub gdy chcemy ograniczyć kalorie.

Ciasto z kremem budyniowym bez masła i jajekCiasto z kremem budyniowym bez masła i jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krem budyniowy bez masła i jajek to doskonała opcja dla osób, które poszukują lżejszych deserów. Jest to również świetne rozwiązanie dla alergików oraz tych, którzy chcą unikać produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten krem jest delikatny, aksamitny i niezwykle uniwersalny - świetnie sprawdzi się jako nadzienie do ciast, dodatek do owoców czy baza do innych deserów.

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować krem budyniowy bez masła i jajek?

Przygotowanie kremu budyniowego bez masła i jajek jest niezwykle proste i szybkie. Oto szczegółowy przepis:

Składniki:

  • 500 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe, sojowe lub owsiane),
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 opakowanie cukru waniliowego),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 100 ml zimnego mleka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Resztę mleka wlej do garnka, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewaj mieszankę mąki ziemniaczanej, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  5. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje (zajmie to około 5 minut).
  6. Chłodzenie i przechowywanie: Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, zdejmij krem z ognia i przelej do miski. Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, co zapobiegnie powstaniu kożucha.
  7. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.

Zastosowanie kremu budyniowego

Krem budyniowy bez masła i jajek jest niezwykle wszechstronny. Możesz go używać jako nadzienie do ciast, tortów, babeczek czy eklerów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owocowych sałatek, naleśników lub gofrów. Możesz go również podawać jako samodzielny deser, udekorowany świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypany startą czekoladą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę