Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Upiekłam je na poprzednie święta. W tym roku od razu zrobię dwie porcje

Lista świątecznych dań i wypieków jest już prawie gotowa? Koniecznie uwzględnij w niej ciasteczka z motywem choinki. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze uroczo się prezentują. Pełna lista składników jak zwykle czeka poniżej. Zanim zabierzesz się za pieczenie, obejrzyj nasze wideo, gdzie znajdziesz instrukcję krok po kroku.

Składniki na ciasteczka:

  • 125 g mąki pszennej tortowej typ 450,
  • 80 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 7 g cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 5 łyżeczek mielonego maku,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Pozostałe składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • świąteczna posypka do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Do przygotowania ciasta użyj zimnego masła. Składniki łącz ze sobą jak najkrócej. Kiedy tylko uzyskasz efekt zwartej i jednolitej kuli, owiń ją szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Dzięki temu zabezpieczeniu ciasto nie obeschnie z zewnątrz. Jednocześnie nie przejmie zapachów z lodówki.
  • Samo chłodzenie ciasta ma kluczowe znaczenie dla przyszłych ciasteczek. Dzięki temu patentowi po upieczeniu świąteczne wypieki będą idealnie kruche.
  • Po 60 minutach rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy okrągłych foremek wytnij małe kółka. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Z połowy kółek wytnij choinki. Do tego zadania wykorzystaj mini foremkę w kształcie świątecznego drzewka.
  • Wycięte kawałki ciastek oczywiście nie mogą się zmarnować. Ułóż je na blaszce pomiędzy ciasteczkami. Na koniec wstaw do piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę. Możesz zrobić to w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczek połącz elementy w całość. Na całych kółkach rozprowadź mleczną czekoladę, po czym ułóż na wierzchu ciasteczka z wyciętą choinką.
  • Dodatkowo udekoruj każde ciasteczko posypką ze świątecznym motywem.
  • Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 15 ciasteczek choinek.
Więcej wideo
Na Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycająNa Wigilię moja ciocia robi specjalną zupę z makaronem. Wszyscy się nią zachwycają
Zespół Pyszności składa świąteczne życzeniaZespół Pyszności składa świąteczne życzenia
Sałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrokSałatka jarzynowa podana w ten sposób wygląda jak dzieło sztuki. Trudno oderwać wzrok
Trafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowaniaTrafiony prezent na ostatnią chwilę? Oto 6 propozycji dla fanów gotowania
Świąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciastoŚwiąteczny przekładaniec znika ze stołu w mgnieniu oka. To moje ulubione zimowe ciasto
Takie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrzeTakie kotleciki robię niemal co piątek. Mają chrupiącą skórkę i kremowe wnętrze
Moja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciastoMoja teściowa co roku robi Pijaną Śliwkę. To jej popisowe świąteczne ciasto
Wybrane dla Ciebie
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
Hit śledziowy na każde święta. Najlepiej smakują po całej nocy w lodówce
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
W XVII wieku tak przygotowywano karpia. Nasi przodkowie wiedzieli, co zrobić, by nie miał ości
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Najlepsza polska ryba, a my nie doceniamy jej w święta. Nie ma ości, jest delikatna i pyszna
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Zaparzam i piję ją rano i wieczorem. Czuję się lekko, a kilogramy lecą w dół
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
Na wigilię zapomnij o gołąbkach czy krokietach. Podaj te postne kotleciki, każdy zje przynajmniej po trzy
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
To najszybsze paszteciki do barszczu, jakie znam. A tak smaczne, że nawet dzieci się nimi zajadają
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Dodaję miód do kremu, a nie do ciasta. To najszybszy miodownik na świecie
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
Sałatka z tortellini na imprezę. Szybka, sycąca i zawsze się udaje
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To szybkie ciasto zrobię na święta. Ilość i smak kremu zachwyca gości za każdym razem
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
To najlepszy sposób na brzydki zapach smażonej ryby. W mig pozbędziesz się go w wigilijny wieczór
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Zapomnij o pasztecie wysuszonym na wiór. Zawsze trzymam się tych zasad, wychodzi wilgotny i kremowy
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł
Strzelczyk robi zamiast uszek. Nawet teściowa pochwali ten pomysł