Lista świątecznych dań i wypieków jest już prawie gotowa? Koniecznie uwzględnij w niej ciasteczka z motywem choinki. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze uroczo się prezentują. Pełna lista składników jak zwykle czeka poniżej. Zanim zabierzesz się za pieczenie, obejrzyj nasze wideo, gdzie znajdziesz instrukcję krok po kroku.
Składniki na ciasteczka:
- 125 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 80 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 5 łyżeczek mielonego maku,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Pozostałe składniki:
- 100 g mlecznej czekolady,
- świąteczna posypka do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Do przygotowania ciasta użyj zimnego masła. Składniki łącz ze sobą jak najkrócej. Kiedy tylko uzyskasz efekt zwartej i jednolitej kuli, owiń ją szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Dzięki temu zabezpieczeniu ciasto nie obeschnie z zewnątrz. Jednocześnie nie przejmie zapachów z lodówki.
- Samo chłodzenie ciasta ma kluczowe znaczenie dla przyszłych ciasteczek. Dzięki temu patentowi po upieczeniu świąteczne wypieki będą idealnie kruche.
- Po 60 minutach rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy okrągłych foremek wytnij małe kółka. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z połowy kółek wytnij choinki. Do tego zadania wykorzystaj mini foremkę w kształcie świątecznego drzewka.
- Wycięte kawałki ciastek oczywiście nie mogą się zmarnować. Ułóż je na blaszce pomiędzy ciasteczkami. Na koniec wstaw do piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę. Możesz zrobić to w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
- Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczek połącz elementy w całość. Na całych kółkach rozprowadź mleczną czekoladę, po czym ułóż na wierzchu ciasteczka z wyciętą choinką.
- Dodatkowo udekoruj każde ciasteczko posypką ze świątecznym motywem.
- Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 15 ciasteczek choinek.