Sprawdzony sposób na usunięcie intensywnego zapachu z ryby. Wystarczy zwykłe mleko

Ryby to świetny pomysł na obiad. Jednak podczas przygotowywania potraw rybnych, często towarzyszy im intensywny zapach. W konsekwencji musimy wietrzyć całą kuchnię. Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku? To właśnie ten zabieg pomoże w usunięciu charakterystycznego zapachu.

ObrazekSprawdzony sposób na usunięcie intensywnego zapachu ryby - Pyszności; Fotki: Canva.com
Agnieszka

Ryba - skarbnica zdrowia

Obrazek
Łosoś z zielonym pesto - Pyszności

Ryby powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Stanowią one źródło kwasów omega - 3, witamin z grupy B oraz D, a także żelaza. Do tych najzdrowszych należą tłuste ryby morskie, takie jak np. łosoś.

Wartości prozdrowotne ryb są znane na całym świecie. W związku z tym stanowią one świetny pomysł na obiad. Jednak podczas przygotowywania potraw rybnych, często narzekamy na ich specyficzny zapach. Jak w takim razie możemy go zneutralizować?

Dlaczego warto namoczyć rybę w mleku?

Obrazek
Surowa ryba - Pyszności; Fotka: Canva.com

Przed obróbką termiczną ryby, zanurz ją w zimnym mleku. Następnie odstaw ją na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie rybę dokładnie osusz. Użyj do tego ręczników papierowych. Mleko skutecznie pochłonie intensywny zapach z ryby. Polecamy również dodać zioła - wspaniale podkreślą charakter potrawy!

Jeśli nie masz przy sobie mleka użyj cebuli. Rybę obłóż plastrami cebuli i odłóż na 3 godziny do lodówki. Cebulę możesz równie dobrze zastąpić cytryną, pietruszką bądź selerem.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby z dłoni?

Nie możesz usunąć nieprzyjemnego zapachu ryby z dłoni? Mydło nie pomaga? W takim razie użyj pasty do zębów. Rozetrzyj ją dokładnie w dłoniach, a następnie wymyj ręce pod bieżącą wodą.

Jeśli nie chcesz używać pasty do zębów, użyj cytryny. Natrzyj dłonie plasterkiem owocu. Kolejnym prostym sposobem na pozbycie się rybnego zapachu z dłoni jest przygotowanie roztworu soli. Wystarczy moczyć w nim ręce przez kilka minut, a następnie umyć za pomocą mydła.

Niektórzy po przygotowaniu potraw rybnych, myją ręce w roztworze wody utlenionej. Wystarczy, że zmieszasz jedną szklankę wody z jedną łyżką wody utlenionej.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia wellington - rybę pieczoną w cieście francuskim krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej