Użyj zamiast makaronu. Prawie nie ma kalorii

Ruloniki z pora z mięsem mielonym to pyszne i aromatyczne danie, które może być doskonałą alternatywą dla makaronu. Są łatwe w przygotowaniu i doskonale nadają się na obiad lub kolację.

Użyj zamiast makaronu. Prawie nie ma kalorii (fot. YouTube/@nurunnefisyemektarifleri)Użyj zamiast makaronu. Prawie nie ma kalorii (fot. YouTube/@nurunnefisyemektarifleri)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś gotowy na kulinarne odkrycia, zrób miejsce w swojej kuchni na nowy, niezwykły przepis z wykorzystaniem porów. Zamiast tradycyjnego makaronu czy ryżu, tym razem przygotujesz pyszne ruloniki z aromatycznym sosem, które zaskoczą podniebienia każdego smakosza. Sprawdź, jak łatwo i smacznie można wykorzystać por, tworząc danie pełne witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Ruloniki z pora są pyszne i aromatyczne. Mięso jest wyraziste w smaku i idealnie łączy się z porem. Danie jest również stosunkowo dietetyczne. Por jest warzywem niskokalorycznym, a ryż jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych.

Jak zrobić ruloniki z pora z mięsem mielonym?

Przygotowanie ruloników z pora z mięsem mielonym to prosty proces, a efekt końcowy zachwyci każdego amatora dobrego jedzenia. Oto lista składników i kroki, które poprowadzą Cię przez ten kulinarne doświadczenie:

Składniki:

  • 3 białe części pora,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • 150 g ryżu.

Przygotowanie:

  1. Pokrój białą część pora na 10-centymetrowe kawałki, przekrój je na pół, gotuj w wodzie do miękkości, a następnie przełóż do miski z zimną wodą.
  2. W misce wymieszaj ryż, mięso mielone, przyprawy, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozłóż por na blacie, nakładaj na każdą warstwę farsz z mięsa i ryżu, a następnie zawijaj w ruloniki.
  4. Duś ruloniki w sosie przygotowanym z koncentratu pomidorowego, przypraw i wody. Przygnieć je talerzem, gotuj przez 30 minut.

Ruloniki z pora są gotowe do podania. Mięciutkie, aromatyczne, idealnie łączą smak pora z wyrazistym smakiem mięsa mielonego. To danie nie tylko smaczne, ale także apetyczne wizualnie. Spróbuj tej niebanalnej alternatywy i odkryj smak pora na nowo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji