Ciasto leniwej gospodyni. Na nazwę zasłużyło sposobem wykonania
To ciasto na pewno ci się spodoba. Dlaczego? Przepis na nie nie zakłada długich godzin precyzyjnego i mozolnego przygotowania składników, a zamiast tego opiera się na szybkim i łatwym procesie, z którym poradzi sobie nawet amator. I nie tylko on. To ciasto w sam raz dla każdej leniwej gospodyni!
26.10.2023 17:39
Bywają dni, w których mamy ochotę na trudne, kulinarne wyzwania, a syzyfowa praca w kuchni nie przeraża nas, lecz napędza. Bywają i takie, w których mamy ochotę postawić na prostotę i zbytnio się nie przeciążać. W takim momentach często chwytamy za przepis na ciasto leniwej gospodyni. I chociaż rzeczywiście przyrządza się je w totalnie banalny sposób, to nie daj się zwieść pozorom: jest ono pyszne jak mało co.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czego składa się ciasto leniwej gospodyni? Wyliczmy te wszystkie łakocie. Znajdzie się tam i pyszne, delikatne ciasto, i chrupiąca kruszonka i soczyste śliwki. Czy połączenie składników odbywa się w jakiś specjalistyczny, trudny do pojęcia niezaawansowanym cukiernikom sposób? Nie. Wystarczy wrzucić wszystko do miski i... wymieszać. Teraz już rozumiesz, że nazwa tego ciasta nie jest wcale przypadkowa, prawda?
Nagadaliśmy się, można przejść do rzeczy. Oto przepis. Powodzenia!
Ciasto leniwej gospodyni
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- niecała szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 200 ml mleka,
- 1 kg śliwek np. węgierek.
Kruszonka:
- 125 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj składniki na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem białym i waniliowym. Dodaj do nich masło, posiekaj nożem, a następnie umieść w lodówce do schłodzenia.
- Czas na ciasto leniwej gospodyni. W jednej misce wymieszaj oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia, mąkę. W drugiej — jajka, mleko i olej.
- Teraz połącz zawartość obu misek. Wymieszaj widelcem, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta ułóż pozbawione pestek, umyte i przekrojone na pół śliwki. Posyp kruszonką. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Smacznego!