Ciasto leniwej gospodyni. Na nazwę zasłużyło sposobem wykonania

To ciasto na pewno ci się spodoba. Dlaczego? Przepis na nie nie zakłada długich godzin precyzyjnego i mozolnego przygotowania składników, a zamiast tego opiera się na szybkim i łatwym procesie, z którym poradzi sobie nawet amator. I nie tylko on. To ciasto w sam raz dla każdej leniwej gospodyni!

Ciasto leniwej gospodyni. Zdecydowanie zasłużyło na swoją nazwę!Ciasto leniwej gospodyni. Zdecydowanie zasłużyło na swoją nazwę!
Źródło zdjęć: © canva.com

Bywają dni, w których mamy ochotę na trudne, kulinarne wyzwania, a syzyfowa praca w kuchni nie przeraża nas, lecz napędza. Bywają i takie, w których mamy ochotę postawić na prostotę i zbytnio się nie przeciążać. W takim momentach często chwytamy za przepis na ciasto leniwej gospodyni. I chociaż rzeczywiście przyrządza się je w totalnie banalny sposób, to nie daj się zwieść pozorom: jest ono pyszne jak mało co.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloweenowe mini dynie na słodko to najlepsza przekąska na imprezę. Zrobisz ją w mgnieniu oka

Z czego składa się ciasto leniwej gospodyni? Wyliczmy te wszystkie łakocie. Znajdzie się tam i pyszne, delikatne ciasto, i chrupiąca kruszonka i soczyste śliwki. Czy połączenie składników odbywa się w jakiś specjalistyczny, trudny do pojęcia niezaawansowanym cukiernikom sposób? Nie. Wystarczy wrzucić wszystko do miski i... wymieszać. Teraz już rozumiesz, że nazwa tego ciasta nie jest wcale przypadkowa, prawda?

Nagadaliśmy się, można przejść do rzeczy. Oto przepis. Powodzenia!

Ciasto leniwej gospodyni

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • niecała szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 kg śliwek np. węgierek.

Kruszonka:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Czy może być coś lepszego?
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Czy może być coś lepszego? © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj składniki na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem białym i waniliowym. Dodaj do nich masło, posiekaj nożem, a następnie umieść w lodówce do schłodzenia.
  2. Czas na ciasto leniwej gospodyni. W jednej misce wymieszaj oba rodzaje cukru, proszek do pieczenia, mąkę. W drugiej — jajka, mleko i olej.
  3. Teraz połącz zawartość obu misek. Wymieszaj widelcem, a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu ciasta ułóż pozbawione pestek, umyte i przekrojone na pół śliwki. Posyp kruszonką. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej