W 3 minuty robię pożywne śniadanie. Jestem syta, a mój brzuch jest płaski
W ciepły i słoneczny dzień mało kto ma ochotę na gorące smażone śniadanie. O wiele lepiej wchodzi coś lekkiego i na zimno. W sezonie letnim warto sięgnąć po mało popularne dzisiaj morele – są one bogate między innymi w witaminę A, która dodatkowo chroni skórę przez promieniowaniem UV.
Morele są nie tylko ogromnym wsparciem dla wzorku i skóry, ale także zawierają szereg innych ważnych składników odżywczych, które poprawiają pracę jelit i budują naturalną odporność organizmu. Dzięki antyoksydantom sprzyjają zachowaniu dobrej kondycji, opóźniają procesy starzenia i walczą z wolnym rodnikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy
Sałatki, desery i przetwory morelowe
Delikatnie słodkie owoce można wykorzystać w kuchni na 1000 różnych sposobów. Jakiś czas temu pisałam o sałatce z grillowanymi morelami, którą możesz zaskoczyć znajomych na przyjęciu w ogrodzie. Letnie owoce sprawdzają się również w klasycznych ciastach i deserach – przez musy aż po lody i galaretki. W słodkich przepisach doskonale komponują się z migdałami i wanilią, która podkreśla ich naturalną słodycz.
Wyjątkowy smak moreli możesz zachować na dłużej, przygotowując domowe przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy kompoty. Dzięki wysokiej zawartości pektyn morele dobrze żelują, co oznacza, że do przygotowania przetworów nie potrzebujesz żelatyny ani innych sztucznych zagęszczaczy. Wystarczy gotowanie na wolnym ogniu z odrobiną cukru lub innego słodzika. Jeszcze gorące przetwory przełóż do słoików i pozostaw do ostygnięcia owinięte grubym ręcznikiem – w ten sposób słoiki same się zawekują.
Jak zrobić smoothie morelowe z chia?
Jeśli chcesz, aby smoothie było bardziej sycące, dodatkowo wrzuć połówkę banana. Gęsty koktajl posyp ulubionymi dodatkami – świeżymi lub suszonymi owocami i orzechami, które wzbogacą lekkie śniadanie w zdrowe kwasy omega-3.
Składniki na 1 porcję:
- 2 dojrzałe morele,
- 200 ml maślanki,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Morele umyj, osusz i przekrój na połówki – nie musisz obierać ze skórki, wystarczy, że usuniesz pestki.
- Wrzuć do kielicha blendera, dodaj maślankę, nasiona chia i odrobinę miodu. Zmiksuj na gładką masę.
- Przelej do miseczki i odstaw na 5 minut, aby nasiona napęczniały. Podawaj z kawałkami świeżych owoców, jagodami goja, orzechami lub nasionami słonecznika.