W 3 minuty robię pożywne śniadanie. Jestem syta, a mój brzuch jest płaski

W ciepły i słoneczny dzień mało kto ma ochotę na gorące smażone śniadanie. O wiele lepiej wchodzi coś lekkiego i na zimno. W sezonie letnim warto sięgnąć po mało popularne dzisiaj morele – są one bogate między innymi w witaminę A, która dodatkowo chroni skórę przez promieniowaniem UV.

Smoothie morelowe miksuję z nasionami chiaSmoothie morelowe miksuję z nasionami chia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Morele są nie tylko ogromnym wsparciem dla wzorku i skóry, ale także zawierają szereg innych ważnych składników odżywczych, które poprawiają pracę jelit i budują naturalną odporność organizmu. Dzięki antyoksydantom sprzyjają zachowaniu dobrej kondycji, opóźniają procesy starzenia i walczą z wolnym rodnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy

Sałatki, desery i przetwory morelowe

Delikatnie słodkie owoce można wykorzystać w kuchni na 1000 różnych sposobów. Jakiś czas temu pisałam o sałatce z grillowanymi morelami, którą możesz zaskoczyć znajomych na przyjęciu w ogrodzie. Letnie owoce sprawdzają się również w klasycznych ciastach i deserach – przez musy aż po lody i galaretki. W słodkich przepisach doskonale komponują się z migdałami i wanilią, która podkreśla ich naturalną słodycz.

Wyjątkowy smak moreli możesz zachować na dłużej, przygotowując domowe przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy kompoty. Dzięki wysokiej zawartości pektyn morele dobrze żelują, co oznacza, że do przygotowania przetworów nie potrzebujesz żelatyny ani innych sztucznych zagęszczaczy. Wystarczy gotowanie na wolnym ogniu z odrobiną cukru lub innego słodzika. Jeszcze gorące przetwory przełóż do słoików i pozostaw do ostygnięcia owinięte grubym ręcznikiem – w ten sposób słoiki same się zawekują.

Jak zrobić smoothie morelowe z chia?

Jeśli chcesz, aby smoothie było bardziej sycące, dodatkowo wrzuć połówkę banana. Gęsty koktajl posyp ulubionymi dodatkami – świeżymi lub suszonymi owocami i orzechami, które wzbogacą lekkie śniadanie w zdrowe kwasy omega-3.

Składniki na 1 porcję:

  • 2 dojrzałe morele,
  • 200 ml maślanki,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Morele umyj, osusz i przekrój na połówki – nie musisz obierać ze skórki, wystarczy, że usuniesz pestki.
  2. Wrzuć do kielicha blendera, dodaj maślankę, nasiona chia i odrobinę miodu. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Przelej do miseczki i odstaw na 5 minut, aby nasiona napęczniały. Podawaj z kawałkami świeżych owoców, jagodami goja, orzechami lub nasionami słonecznika.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟