Zrób w 5 minut i pij regularnie. Zobaczysz, jak szybko zaczniesz chudnąć
Obok tego niezwykle zdrowego warzywa nie powinniśmy przechodzić obojętnie. Zamiast tego chwyćmy garść jego liści, dodajmy kilka całorocznych, tanich i łatwo dostępnych składników, zmiksujmy i cieszmy się wyjątkowymi właściwościami przygotowanego w ten sposób smoothie. Takie to proste!
26.06.2024 | aktual.: 26.06.2024 07:38
Popularność jarmużu w Polsce jest na etapie wschodzącym. Polacy nadal dość podejrzliwie przyglądają się tej zielonej roślinie, chociaż wielu z nas decyduje się już od czasu do czasu zastępować nią inne składniki, na przykład szpinak. Taka dywersyfikacja źródeł prozdrowotnych może nam wyjść na dobre. Zwłaszcza biorąc pod uwagę niezwykłe cechy dalej niedocenianego jarmużu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym charakteryzują się te ciekawe zielone liście? Przede wszystkim olbrzymimi wręcz pokładami witamin A, C i K oraz takich składników mineralnych, jak potas, żelazo, wapń i magnez. Nie brakuje w nich także antyoksydantów i białka roślinnego świetnej jakości. To wszystko sprawia, że przygotowane z jarmużu smoothie nie tylko dostarczy nam przeciwutleniaczy i pozwalających organizmowi na prawidłowe funkcjonowanie witamin, ale także środków regulujących przemianę materii i wspierających pracę jelit. Smoothie z jarmużu może więc przyjść w sukurs każdej osobie, która próbuje akurat pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Zobacz także
Oczywiście rzecz nie tylko w tym, żeby było zdrowo; chodzi także o to, by było smacznie. Sam jarmuż może okazać się dla nas nieco zbyt gorzki (zwłaszcza surowy i wcześniej nieprzemrożony), dlatego warto dodać do składu jeszcze neutralnego banana, słodkie kiwi i orzeźwiające i kwaskowate jabłka. Poniżej prezentujemy przykładowy przepis na takie smoothie. Daj mu szansę i patrz, jak znikają boczki!
Zdrowe smoothie z jarmużem
Składniki:
- 3 garście liści jarmużu,
- 1 banan,
- 1 kiwi,
- 1 jabłko,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Liście jarmużu umyj i odkrój z nich twarde końcówki łodyg. Banana, kiwi i jabłko obierz. Z tego ostatniego usuń także gniazda nasienne.
- Wszystkie składniki przełóż do misy blendera. Dodaj mleko kokosowe i sok z połówki cytryny. Całość zmiksuj. Latem taki koktajl najlepiej smakuje schłodzony, dlatego wstaw go najpierw do lodówki. Smacznego!