W Holandii się zajadają. Popularny fast food w domowej wersji
Podczas gdy Polacy zajadają się burgerami i kebabem, Holendrzy są wierni swoim tradycjom street-foodowym. Ich jedzenie z budki z powodzeniem może zastąpić obiad. Masz ochotę przygotować coś ekstra, bez oglądania się na kalorie? Wykorzystaj te przepis. W końcu każdy od czasu do czasu może sobie pozwolić na kulinarne guilty pleasure.
Kapsalon jest jednym z wielkich hitów kulinarnych ostatnich lat. Może jeszcze nie wszystkim jest znany, ale cieszy się stale rosnącą popularnością również wśród Polaków. To klasyczny przykład tego, jak zwariowana mieszanka składników może przekształcić się w ulubiony domowy fast-food. Co więcej, nieraz przygotowany samodzielnie w domowej kuchni smakuje znacznie lepiej niż jego komercyjna wersja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka Gajowego lepsza niż fast food. Szybko zapomnisz o Drwalu
Jak powstał kapsalon?
Nazwa dania pochodzi z języka niderlandzkiego i oznacza dosłownie "salon fryzjerski". Historia kapsalonu jest powiązana z nazwiskiem Nathaniëla Gomesa, fryzjera z Rotterdamu, który połączył swoje ulubione dodatki z lokalną shoarmą serwowaną przez pobliską restaurację. W 2003 roku wspólnie poskładali potrawę fryzjera i tak powstał kapsalon, który szybko zyskał rzeszę fanów.
Co to za danie?
Kapsalon to potrawa warstwowa, przypominająca nieco słynną sałatkę gyrosową. Na samym spodzie znajdują się frytki, na które nakłada się kawałki kurczaka, ser, różnorodne warzywa i pyszny sos czosnkowy. Warstwy można komponować według własnego uznania, co sprawia, że jedzenie tego dania nigdy się nie nudzi.
Przepis na domowy kapsalon
Przygotowanie kapsalonu jest proste i przyjemne. Osoby, który zależy na czasie, mogą sięgnąć po mrożone frytki.
Składniki:
- 400 g frytek mrożonych,
- 2 piersi kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- olej do smażenia
- 100 ml jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- kapusta pekińska lub sałata lodowa,
- 2 pomidory,
- 1 zielony ogórek,
- 100 g żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka pokrój w paski. Zamarynuj w ulubionych przyprawach i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotuj frytki w piekarniku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż kurczaka na rumiany kolor.
- W miseczce wymieszaj jogurt z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gotowe frytki oprósz solą i ułóż w foremce do zapiekania. Na nich połóż usmażone kawałki kurczaka i przykryj startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 5 minut.
- Wyjmij z piekarnika i polej sosem czosnkowym.
- Na wierzchu ułóż świeże warzywa – porwane liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka.
Kapsalon najlepiej smakuje na ciepło, a jego przygotowanie to świetna okazja do eksperymentowania i czerpania radości z pysznego posiłku w gronie rodziny i przyjaciół.