PrzepisProste przepisyNajlepszy sposób na sałatkę gyrosową. Nie jest taka ciężka jak w klasycznej wersji

Najlepszy sposób na sałatkę gyrosową. Nie jest taka ciężka jak w klasycznej wersji

Warstwowe sałatki typu gyros to hity na każdą imprezę w domu. Szczególnie między świętami a sylwestrem szuka się dobrych, sprawdzonych, ale jednocześnie niezbyt ciężkich propozycji. Do sałatki gyros polecam lżejszy sos - w takiej wersji nie "siądzie" na żołądku.

Sałatka gyrosowa warstwowa to hit na imprezę
Sałatka gyrosowa warstwowa to hit na imprezę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Magdalena Pomorska

Sałatka gyros swoją nazwę zawdzięcza przede wszystkim przyprawie gyros, którą dodaje się do smażonego mięsa. Zazwyczaj jest to kurczak, ale czasem w niektórych przepisach pojawia się też mięso mielone.

Lekki dressing jogurtowy

To, co doskonale smakowo komponuje się ze smażonym, doprawionym solidnie intensywnymi przyprawami, to oczywiście majonez. Niestety, tuż po świętach wiele osób już odczuwa ciężkość i nieco ciaśniejszy pas w spodniach, dlatego, żeby nie dokładać sobie dodatkowo problemów z trawieniem, lepiej zastąpić ten składnik innym produktem. Najlepszy będzie jogurt naturalny, ale o gęstej, aksamitnej strukturze. Nie polecam jednak jogurtu greckiego - chociaż kusi konsystencją, to nie należy do niskokalorycznych produktów nabiałowych. Jogurt należy odpowiednio doprawić. I tu też warto uważać na dodatki, bo w gotowej mieszance przyprawy gyros znajduje się sporo soli, która może powodować zatrzymywanie się wody w organizmie i charakterystyczne uczucie pełności i opuchnięcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na sałatkę gyros w lżejszej wersji

To, co w sałatce gyros robi też wrażenie to forma podania. Możesz wykorzystać salaterkę lub szklaną formę do pieczenia np. pasztetu.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki domowego ketchupu lub z dobrym składem,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 200 g kukurydzy konserwowej,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sałatka masłowa lub rzymska (kilka liści),
  • 1 łyżka przyprawy gyros (może być też domowa),
  • 3 łyżki prażonej cebulki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i pokrój w kosteczkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju, na koniec dopraw przyprawą gyros i odstaw. Sprawdź: jak sprytnie usunąć błonki z kurczaka.
  2. Obierz i pokrój cebulę. Kukurydzę odcedź. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  3. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. W miseczce wymieszaj jogurt, czosnek, świeżo mielony pieprz i opcjonalnie łyżkę śmietany.
  4. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  5. W naczyniu układaj warstwami składniki - zaczynając od kurczaka, potem ketchup, następnie czerwona cebula, ogórki kiszone, kukurydza, biały sos, a na wierzch sałatę i cebulkę prażoną. Sałatka gyros warstwowa w lżejszej wersji może się przed podaniem chwilę "przegryźć".
sałatka warstwowakarnawałsylwester

Wybrane dla Ciebie