W kapryśną pogodę gotuję tę zupę. Zmywa smutki i ucisza burczenie w brzuchu

To zupa, która idealnie sprawdzi się w kapryśne, majowe dni. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Już sam aromat sprawia, że można się uśmiechnąć.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Majowa pogoda ostatnio nie rozpieszcza i na letnie obiadki jeszcze musimy trochę poczekać. Gdy po powrocie do domu zastanawiamy się, co poszło nie tak i dlaczego wciąż trzeba narzucać na siebie dodatkową warstwę ubrania, humor może poprawić pyszne jedzenie. Wśród takich smacznych ulepszaczy w moim domu króluje aromatyczna zupa z soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Zupa z czerwonej soczewicy

To pyszna alternatywa dla klasycznej pomidorowej czy ogórkowej. Aromatyczne, rozgrzewające potrawy przyjemnie połechczą kubki smakowe i sprawią, że nawet deszcz nie będzie tak przygnębiający. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest z kolei pożywna i obędzie się nawet bez drugiego dania. Strączki dostarczają bowiem roślinnego białka, które zapewnia uczucia sytości. To również źródło błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, otulając od środka jelita.

Zupa z soczewicą - Pyszności
Zupa z soczewicą - Pyszności © Canva | pixelshot

Zupa z soczewicy dobrze smakuje również po odgrzaniu, więc często gotują ją na dwa, a nawet trzy dni. Dzięki temu ekspresowo mam obiad i nie muszę ratować się przekąskami, gdy kiszki głośno zagrają marsza. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko i rozpada się, tworząc gęstą zupę. Jeśli wolisz zupę z widocznymi kawałkami soczewicy, gotuj ją krócej.

Składniki:

  • 70 g czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 600 ml rosołu lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki albo mleka kokosowego,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę.
  2. Podsmaż, aż się zeszkli i dorzuć posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Po chwili wlej bulion i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zajmuje to zwykle około 15 minut.
  5. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij garnek z palnika i wlej śmietankę lub mleko kokosowe.
  8. Dorzuć posiekaną pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj.

Prosta i pyszna zupa z soczewicy jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy