W kapryśną pogodę gotuję tę zupę. Zmywa smutki i ucisza burczenie w brzuchu

To zupa, która idealnie sprawdzi się w kapryśne, majowe dni. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Już sam aromat sprawia, że można się uśmiechnąć.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Majowa pogoda ostatnio nie rozpieszcza i na letnie obiadki jeszcze musimy trochę poczekać. Gdy po powrocie do domu zastanawiamy się, co poszło nie tak i dlaczego wciąż trzeba narzucać na siebie dodatkową warstwę ubrania, humor może poprawić pyszne jedzenie. Wśród takich smacznych ulepszaczy w moim domu króluje aromatyczna zupa z soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Zupa z czerwonej soczewicy

To pyszna alternatywa dla klasycznej pomidorowej czy ogórkowej. Aromatyczne, rozgrzewające potrawy przyjemnie połechczą kubki smakowe i sprawią, że nawet deszcz nie będzie tak przygnębiający. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest z kolei pożywna i obędzie się nawet bez drugiego dania. Strączki dostarczają bowiem roślinnego białka, które zapewnia uczucia sytości. To również źródło błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, otulając od środka jelita.

Zupa z soczewicą - Pyszności
Zupa z soczewicą - Pyszności © Canva | pixelshot

Zupa z soczewicy dobrze smakuje również po odgrzaniu, więc często gotują ją na dwa, a nawet trzy dni. Dzięki temu ekspresowo mam obiad i nie muszę ratować się przekąskami, gdy kiszki głośno zagrają marsza. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko i rozpada się, tworząc gęstą zupę. Jeśli wolisz zupę z widocznymi kawałkami soczewicy, gotuj ją krócej.

Składniki:

  • 70 g czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 600 ml rosołu lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki albo mleka kokosowego,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę.
  2. Podsmaż, aż się zeszkli i dorzuć posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Po chwili wlej bulion i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zajmuje to zwykle około 15 minut.
  5. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij garnek z palnika i wlej śmietankę lub mleko kokosowe.
  8. Dorzuć posiekaną pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj.

Prosta i pyszna zupa z soczewicy jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina