W kapryśną pogodę gotuję tę zupę. Zmywa smutki i ucisza burczenie w brzuchu

To zupa, która idealnie sprawdzi się w kapryśne, majowe dni. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Już sam aromat sprawia, że można się uśmiechnąć.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Majowa pogoda ostatnio nie rozpieszcza i na letnie obiadki jeszcze musimy trochę poczekać. Gdy po powrocie do domu zastanawiamy się, co poszło nie tak i dlaczego wciąż trzeba narzucać na siebie dodatkową warstwę ubrania, humor może poprawić pyszne jedzenie. Wśród takich smacznych ulepszaczy w moim domu króluje aromatyczna zupa z soczewicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnisz o polskich gołąbkach. Zapiekana wersja po włosku zachwyca smakiem

Zupa z czerwonej soczewicy

To pyszna alternatywa dla klasycznej pomidorowej czy ogórkowej. Aromatyczne, rozgrzewające potrawy przyjemnie połechczą kubki smakowe i sprawią, że nawet deszcz nie będzie tak przygnębiający. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest z kolei pożywna i obędzie się nawet bez drugiego dania. Strączki dostarczają bowiem roślinnego białka, które zapewnia uczucia sytości. To również źródło błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, otulając od środka jelita.

Zupa z soczewicą - Pyszności
Zupa z soczewicą - Pyszności © Canva | pixelshot

Zupa z soczewicy dobrze smakuje również po odgrzaniu, więc często gotują ją na dwa, a nawet trzy dni. Dzięki temu ekspresowo mam obiad i nie muszę ratować się przekąskami, gdy kiszki głośno zagrają marsza. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko i rozpada się, tworząc gęstą zupę. Jeśli wolisz zupę z widocznymi kawałkami soczewicy, gotuj ją krócej.

Składniki:

  • 70 g czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 600 ml rosołu lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy, oleju lub masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki albo mleka kokosowego,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę.
  2. Podsmaż, aż się zeszkli i dorzuć posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  4. Po chwili wlej bulion i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zajmuje to zwykle około 15 minut.
  5. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Zdejmij garnek z palnika i wlej śmietankę lub mleko kokosowe.
  8. Dorzuć posiekaną pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj.

Prosta i pyszna zupa z soczewicy jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀