W kapryśną pogodę gotuję tę zupę. Zmywa smutki i ucisza burczenie w brzuchu
To zupa, która idealnie sprawdzi się w kapryśne, majowe dni. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci nawet najgłodniejsze brzuchy. Już sam aromat sprawia, że można się uśmiechnąć.
Majowa pogoda ostatnio nie rozpieszcza i na letnie obiadki jeszcze musimy trochę poczekać. Gdy po powrocie do domu zastanawiamy się, co poszło nie tak i dlaczego wciąż trzeba narzucać na siebie dodatkową warstwę ubrania, humor może poprawić pyszne jedzenie. Wśród takich smacznych ulepszaczy w moim domu króluje aromatyczna zupa z soczewicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Zupa z czerwonej soczewicy
To pyszna alternatywa dla klasycznej pomidorowej czy ogórkowej. Aromatyczne, rozgrzewające potrawy przyjemnie połechczą kubki smakowe i sprawią, że nawet deszcz nie będzie tak przygnębiający. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest z kolei pożywna i obędzie się nawet bez drugiego dania. Strączki dostarczają bowiem roślinnego białka, które zapewnia uczucia sytości. To również źródło błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, otulając od środka jelita.
Zupa z soczewicy dobrze smakuje również po odgrzaniu, więc często gotują ją na dwa, a nawet trzy dni. Dzięki temu ekspresowo mam obiad i nie muszę ratować się przekąskami, gdy kiszki głośno zagrają marsza. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko i rozpada się, tworząc gęstą zupę. Jeśli wolisz zupę z widocznymi kawałkami soczewicy, gotuj ją krócej.
Składniki:
- 70 g czerwonej soczewicy,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 600 ml rosołu lub bulionu,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy, oleju lub masła klarowanego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki albo mleka kokosowego,
- natka pietruszki lub kolendra.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę.
- Podsmaż, aż się zeszkli i dorzuć posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Po chwili wlej bulion i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zajmuje to zwykle około 15 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zdejmij garnek z palnika i wlej śmietankę lub mleko kokosowe.
- Dorzuć posiekaną pietruszkę lub kolendrę i wymieszaj.
Prosta i pyszna zupa z soczewicy jest już gotowa. Smacznego!