Przedwojenna zupa za grosze. Podstawą jest zapomniana przyprawa

To zupa idealna, gdy w portfelu świecą pustki, a kiszki zaczynają grać marsza. Przedwojenny przepis bez problemu odtworzysz w swoim domu.

Zupa kminkowaZupa kminkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przedwojenna zupa kminkowa była popularnym i prostym daniem, które nie tylko pozwoliło tanio nakarmić rodzinę, ale również wspierało trawienie. To zasługa kminku, o którym dziś wiele osób już zapomniało. Jego delikatnie pikantny, ziołowy smak świetnie sprawdzi się w zupie. Do tego kilka prostych składników, reszki rosołu i obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Właściwości kminku

Kminek to skarbnica dobroczynnych substancji. Zawiera olejek eteryczny z karwonem, limonenem i luminalem, które stymulują układ nerwowy. Jest bogaty w białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne, garbniki i flawonoidy. Te składniki wspierają układ krwionośny, niwelują wolne rodniki i wspomagają trawienie.

Kminek
Kminek © Adobe Stock

Zupa kminkowa

Zupa kminkowa była dawniej popularnym daniem śniadaniowym lub lekkim obiadem. To esencja prostoty i wyrazistego smaku, który potrafi zaskoczyć i oczarować. Zupę podawano gorącą, często z grzankami z chleba. Możesz postawić także na drobny makaron lub zrobić lane kluski. Świetnie sprawdzi się jako obiad po imprezie, gdy w żołądku zalegają ciężkie potrawy lub wstęp przed grillowaniem. Wyostrzy apetyt i poprawi trawienie, co szczególnie warto docenić, gdy na drugie danie pojawić się ma tłuste mięsiwo.

Składniki:

  • 1-1,5 litra domowego bulionu (może być mięsny lub warzywny)
  • Kilka łyżek całych nasion kminku (ilość według preferencji smakowych – pamiętaj o jego intensywności),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • grzanki z chleba do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Rosół zagotuj i dorzuć do niego kminek. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić aromat, możesz wcześniej podprażyć część ziaren na suchej patelni.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę, tworząc zasmażkę. Zarumień ją mocno.
  4. Odcedź wywar, by pozbyć się nasion kminku.
  5. Zaciągnij całość zasmażką.

Gotową zupę podaj z grzankami z chleba. Możesz też postawić na kluseczki, groszek ptysiowy, makaron czy nawet ugotowany ryż albo tłuczone ziemniaki, jak do barszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa