Przedwojenna zupa za grosze. Podstawą jest zapomniana przyprawa

To zupa idealna, gdy w portfelu świecą pustki, a kiszki zaczynają grać marsza. Przedwojenny przepis bez problemu odtworzysz w swoim domu.

Zupa kminkowaZupa kminkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przedwojenna zupa kminkowa była popularnym i prostym daniem, które nie tylko pozwoliło tanio nakarmić rodzinę, ale również wspierało trawienie. To zasługa kminku, o którym dziś wiele osób już zapomniało. Jego delikatnie pikantny, ziołowy smak świetnie sprawdzi się w zupie. Do tego kilka prostych składników, reszki rosołu i obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Właściwości kminku

Kminek to skarbnica dobroczynnych substancji. Zawiera olejek eteryczny z karwonem, limonenem i luminalem, które stymulują układ nerwowy. Jest bogaty w białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne, garbniki i flawonoidy. Te składniki wspierają układ krwionośny, niwelują wolne rodniki i wspomagają trawienie.

Kminek
Kminek © Adobe Stock

Zupa kminkowa

Zupa kminkowa była dawniej popularnym daniem śniadaniowym lub lekkim obiadem. To esencja prostoty i wyrazistego smaku, który potrafi zaskoczyć i oczarować. Zupę podawano gorącą, często z grzankami z chleba. Możesz postawić także na drobny makaron lub zrobić lane kluski. Świetnie sprawdzi się jako obiad po imprezie, gdy w żołądku zalegają ciężkie potrawy lub wstęp przed grillowaniem. Wyostrzy apetyt i poprawi trawienie, co szczególnie warto docenić, gdy na drugie danie pojawić się ma tłuste mięsiwo.

Składniki:

  • 1-1,5 litra domowego bulionu (może być mięsny lub warzywny)
  • Kilka łyżek całych nasion kminku (ilość według preferencji smakowych – pamiętaj o jego intensywności),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • grzanki z chleba do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Rosół zagotuj i dorzuć do niego kminek. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić aromat, możesz wcześniej podprażyć część ziaren na suchej patelni.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę, tworząc zasmażkę. Zarumień ją mocno.
  4. Odcedź wywar, by pozbyć się nasion kminku.
  5. Zaciągnij całość zasmażką.

Gotową zupę podaj z grzankami z chleba. Możesz też postawić na kluseczki, groszek ptysiowy, makaron czy nawet ugotowany ryż albo tłuczone ziemniaki, jak do barszczu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina