Przedwojenna zupa za grosze. Podstawą jest zapomniana przyprawa
To zupa idealna, gdy w portfelu świecą pustki, a kiszki zaczynają grać marsza. Przedwojenny przepis bez problemu odtworzysz w swoim domu.
Przedwojenna zupa kminkowa była popularnym i prostym daniem, które nie tylko pozwoliło tanio nakarmić rodzinę, ale również wspierało trawienie. To zasługa kminku, o którym dziś wiele osób już zapomniało. Jego delikatnie pikantny, ziołowy smak świetnie sprawdzi się w zupie. Do tego kilka prostych składników, reszki rosołu i obiad gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Właściwości kminku
Kminek to skarbnica dobroczynnych substancji. Zawiera olejek eteryczny z karwonem, limonenem i luminalem, które stymulują układ nerwowy. Jest bogaty w białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne, garbniki i flawonoidy. Te składniki wspierają układ krwionośny, niwelują wolne rodniki i wspomagają trawienie.
Zupa kminkowa
Zupa kminkowa była dawniej popularnym daniem śniadaniowym lub lekkim obiadem. To esencja prostoty i wyrazistego smaku, który potrafi zaskoczyć i oczarować. Zupę podawano gorącą, często z grzankami z chleba. Możesz postawić także na drobny makaron lub zrobić lane kluski. Świetnie sprawdzi się jako obiad po imprezie, gdy w żołądku zalegają ciężkie potrawy lub wstęp przed grillowaniem. Wyostrzy apetyt i poprawi trawienie, co szczególnie warto docenić, gdy na drugie danie pojawić się ma tłuste mięsiwo.
Składniki:
- 1-1,5 litra domowego bulionu (może być mięsny lub warzywny)
- Kilka łyżek całych nasion kminku (ilość według preferencji smakowych – pamiętaj o jego intensywności),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- grzanki z chleba do podania.
Sposób przygotowania:
- Rosół zagotuj i dorzuć do niego kminek. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić aromat, możesz wcześniej podprażyć część ziaren na suchej patelni.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Na patelni rozpuść masło i wsyp mąkę, tworząc zasmażkę. Zarumień ją mocno.
- Odcedź wywar, by pozbyć się nasion kminku.
- Zaciągnij całość zasmażką.
Gotową zupę podaj z grzankami z chleba. Możesz też postawić na kluseczki, groszek ptysiowy, makaron czy nawet ugotowany ryż albo tłuczone ziemniaki, jak do barszczu. Smacznego!