Z taniego mięsa robię obłędną wędlinę. Bez chemii i ulepszaczy, a dzieci zajadają aż miło

Wędliny ze sklepu coraz częściej odstraszają składem i ceną, a smakują… nijak. Dlatego zaczęłam robić własną – z prostego, taniego drobiu, bez grama chemii. Efekt? Soczysta, pachnąca przyprawami wędlina, którą moje dzieci wcinają szybciej, niż zdążę pokroić.

Domowa wędlina drobiowa z woreczkaDomowa wędlina drobiowa z woreczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Kupne wędliny? Pachną dymem tylko na papierze, a w składzie tablica Mendelejewa. Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i sama robię wędlinę z taniego, drobiowego mięsa – bez sztucznych dodatków, konserwantów i dziwnych "wypełniaczy". Moje dzieci jedzą ją na okrągło, a ja wiem, co mają na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Jakie mięso na wędlinę dla dzieci?

W domowej wędlinie nie chodzi o luksusowe składniki, tylko o dobrze dobrane mięso i prostą obróbkę. Nie trzeba kupować najdroższych filetów czy mięsa ekologicznego z certyfikatem – wystarczy coś świeżego, niedrogiego i dobrej jakości. Drób sprawdza się tu doskonale: jest lekki, łatwo dostępny i smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom.

Do domowej wędliny świetnie nadaje się:

  • pierś z kurczaka – delikatna i chuda, idealna dla dzieci,
  • filet z uda kurczaka – bardziej soczysty, mniej suchy, ma więcej smaku,
  • filet z indyka – mięsisty i jędrny, świetny do krojenia na cienkie plasterki.

Mięso zawsze kupuję świeże, bez przypraw, bez nastrzyków i kolorowych etykiet. Przyprawiam po swojemu i wiem, co jem – bez chemii, bez wątpliwości.

Domowa wędlina drobiowa z woreczka – soczysta i aromatyczna

Nie potrzebujesz piekarnika, szynkowaru ani wędzarni. Wystarczy garnek z wodą, woreczek do gotowania i kilka przypraw.

Składniki:

  • 1–1,2 kg drobiowego mięsa (pierś z indyka lub udka bez skóry i kości),
  • 1 litr wody,
  • 1 płaska łyżka soli (lub soli peklującej – dla różowego koloru, ale niekoniecznie),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione),
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • szczypta majeranku lub tymianku.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Mięso włóż do rękawa piekarniczego lub mocnego woreczka do gotowania.
  3. Wlej przestudzoną marynatę razem z przyprawami do mięsa, usuń powietrze, zawiąż worek szczelnie.
  4. Włóż worek do garnka z wodą – temperatura wody powinna wynosić około 80–85 st. Celsjusza (nie może się gotować!). Podgrzewaj przez ok. 1,5–2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯