Z taniego mięsa robię obłędną wędlinę. Bez chemii i ulepszaczy, a dzieci zajadają aż miło

Wędliny ze sklepu coraz częściej odstraszają składem i ceną, a smakują… nijak. Dlatego zaczęłam robić własną – z prostego, taniego drobiu, bez grama chemii. Efekt? Soczysta, pachnąca przyprawami wędlina, którą moje dzieci wcinają szybciej, niż zdążę pokroić.

Domowa wędlina drobiowa z woreczkaDomowa wędlina drobiowa z woreczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha
SKOMENTUJ

Kupne wędliny? Pachną dymem tylko na papierze, a w składzie tablica Mendelejewa. Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i sama robię wędlinę z taniego, drobiowego mięsa – bez sztucznych dodatków, konserwantów i dziwnych "wypełniaczy". Moje dzieci jedzą ją na okrągło, a ja wiem, co mają na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jakie mięso na wędlinę dla dzieci?

W domowej wędlinie nie chodzi o luksusowe składniki, tylko o dobrze dobrane mięso i prostą obróbkę. Nie trzeba kupować najdroższych filetów czy mięsa ekologicznego z certyfikatem – wystarczy coś świeżego, niedrogiego i dobrej jakości. Drób sprawdza się tu doskonale: jest lekki, łatwo dostępny i smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom.

Do domowej wędliny świetnie nadaje się:

  • pierś z kurczaka – delikatna i chuda, idealna dla dzieci,
  • filet z uda kurczaka – bardziej soczysty, mniej suchy, ma więcej smaku,
  • filet z indyka – mięsisty i jędrny, świetny do krojenia na cienkie plasterki.

Mięso zawsze kupuję świeże, bez przypraw, bez nastrzyków i kolorowych etykiet. Przyprawiam po swojemu i wiem, co jem – bez chemii, bez wątpliwości.

Domowa wędlina drobiowa z woreczka – soczysta i aromatyczna

Nie potrzebujesz piekarnika, szynkowaru ani wędzarni. Wystarczy garnek z wodą, woreczek do gotowania i kilka przypraw.

Składniki:

  • 1–1,2 kg drobiowego mięsa (pierś z indyka lub udka bez skóry i kości),
  • 1 litr wody,
  • 1 płaska łyżka soli (lub soli peklującej – dla różowego koloru, ale niekoniecznie),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione),
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • szczypta majeranku lub tymianku.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Mięso włóż do rękawa piekarniczego lub mocnego woreczka do gotowania.
  3. Wlej przestudzoną marynatę razem z przyprawami do mięsa, usuń powietrze, zawiąż worek szczelnie.
  4. Włóż worek do garnka z wodą – temperatura wody powinna wynosić około 80–85 st. Celsjusza (nie może się gotować!). Podgrzewaj przez ok. 1,5–2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku