Z taniego mięsa robię obłędną wędlinę. Bez chemii i ulepszaczy, a dzieci zajadają aż miło
Wędliny ze sklepu coraz częściej odstraszają składem i ceną, a smakują… nijak. Dlatego zaczęłam robić własną – z prostego, taniego drobiu, bez grama chemii. Efekt? Soczysta, pachnąca przyprawami wędlina, którą moje dzieci wcinają szybciej, niż zdążę pokroić.
Kupne wędliny? Pachną dymem tylko na papierze, a w składzie tablica Mendelejewa. Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i sama robię wędlinę z taniego, drobiowego mięsa – bez sztucznych dodatków, konserwantów i dziwnych "wypełniaczy". Moje dzieci jedzą ją na okrągło, a ja wiem, co mają na talerzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jakie mięso na wędlinę dla dzieci?
W domowej wędlinie nie chodzi o luksusowe składniki, tylko o dobrze dobrane mięso i prostą obróbkę. Nie trzeba kupować najdroższych filetów czy mięsa ekologicznego z certyfikatem – wystarczy coś świeżego, niedrogiego i dobrej jakości. Drób sprawdza się tu doskonale: jest lekki, łatwo dostępny i smakuje wszystkim – dorosłym i dzieciom.
Do domowej wędliny świetnie nadaje się:
- pierś z kurczaka – delikatna i chuda, idealna dla dzieci,
- filet z uda kurczaka – bardziej soczysty, mniej suchy, ma więcej smaku,
- filet z indyka – mięsisty i jędrny, świetny do krojenia na cienkie plasterki.
Mięso zawsze kupuję świeże, bez przypraw, bez nastrzyków i kolorowych etykiet. Przyprawiam po swojemu i wiem, co jem – bez chemii, bez wątpliwości.
Domowa wędlina drobiowa z woreczka – soczysta i aromatyczna
Nie potrzebujesz piekarnika, szynkowaru ani wędzarni. Wystarczy garnek z wodą, woreczek do gotowania i kilka przypraw.
Składniki:
- 1–1,2 kg drobiowego mięsa (pierś z indyka lub udka bez skóry i kości),
- 1 litr wody,
- 1 płaska łyżka soli (lub soli peklującej – dla różowego koloru, ale niekoniecznie),
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 ząbki czosnku (rozgniecione),
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- szczypta majeranku lub tymianku.
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Mięso włóż do rękawa piekarniczego lub mocnego woreczka do gotowania.
- Wlej przestudzoną marynatę razem z przyprawami do mięsa, usuń powietrze, zawiąż worek szczelnie.
- Włóż worek do garnka z wodą – temperatura wody powinna wynosić około 80–85 st. Celsjusza (nie może się gotować!). Podgrzewaj przez ok. 1,5–2 godziny.