Taką wędlinę już mało kto kupuje w Polsce. Dla Niemców to największy rarytas

Lata temu moja babcia pracowała w małym sklepie mięsnym. Codziennie przynosiła najróżniejsze wędliny i kiełbasy. Wśród nich była wątrobianka i to nie byle jaka! Całkowicie naturalna, bez tablicy Mendelejewa w składzie.

WątrobiankaWątrobianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HLPhoto
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Wątrobianka to tradycyjna wędlina, która od wieków gości na polskich stołach. Jej korzenie sięgają kuchni niemieckiej, ale w naszym kraju zyskała ogromną popularność. Najczęściej serwowano ją na Kaszubach i Wielkopolsce. Ja pochodzę z tak zwanej Ziemi Lubawskiej (administracyjnie to Warmia i Mazury) i mogę potwierdzić, że wątrobianka od zawsze była u nas wielkim rarytasem. Kanapki z nią znikały najszybciej. Wątrobianka to nie tylko smakowity dodatek do chleba, ale także kawałek historii, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i domowego ogniska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Wątrobianka na długie lata przestała być popularna

Przysmak przywędrował do nas z Niemiec. Tam nazywany jest leberką (leber-wątroba). O wątrobiance pisał Henryk Sienkiewicz w "Listach z Afryki", za każdym razem podkreślając, że jest to "niemiecki specjał". Lata temu w Polsce była wielkim hitem, ale z czasem coraz mniej osób ją kupowało. W pewnym momencie zaczęła przeżywać swój renesans, wszystko dzięki kucharzom celebrytom. W jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" pojawił się chleb z wątrobianką i od tego zaczął się "boom". Polacy zaczęli fascynować się tradycyjnymi potrawami.

A wątrobianka byle jaką potrawą nie jest! Można ją podawać na wiele sposobów: na kanapkach, z ziemniakami, a nawet jako dodatek do jajecznicy. Warto jednak czytać skład przed kupieniem, żeby nie przynieść do domu chemii z chemią. Wątrobianka wątrobiance nierówna i różni się w zależności od regionu. Wszystko zależy od mięsa, przypraw, rodzaju drewna i długości wędzenia.

Wątrobianka i jej właściwości

Sprawdźmy teraz, co takiego w niej siedzi. Wydaje się, że nie należy do zbyt zdrowych produktów, ale nic bardziej mylnego. To bogactwo składników odżywczych. Wątroba, będąca głównym składnikiem, dostarcza organizmowi żelaza, witamin z grupy B oraz witamin A i D. Dzięki temu wątrobianka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, choć osoby z problemami układu krążenia powinny spożywać ją z umiarem. Warto podkreślić, że wątrobianka jest skarbnicą dobrze przyswajalnego żelaza, co czyni ją idealnym wyborem dla osób z anemią. Zawiera także cynk i miedź, które wspierają układ odpornościowy. Jednak ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, osoby z chorobami serca powinny spożywać ją z rozwagą.

Wątrobianka w Niemczech jest rarytasem, u nas jej popularność powoli mija. A to błąd, bo można ją przygotować na różne sposoby. Współczesne przepisy często łączą tradycyjne smaki z nowoczesnymi technikami kulinarnymi. Wątrobianka może być serwowana jako elegancka przystawka na przyjęciach, a także jako codzienny dodatek do posiłków.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku