Zrobiłeś domową bułkę tartą? Oto jak długo możesz ją przechowywać
Zazwyczaj ma niewiele błonnika, jest pozbawiona wartości odżywczych, a tłuszczem nasiąka jak gąbka. Jeśli już koniecznie musimy jej użyć, to bułkę tartą zróbmy sami. Będzie i taniej, i trochę zdrowiej.
Panierka bez bułki tartej to dla wielu kiepskie rozwiązanie. Schabowy czy ryba nie będzie już tak smakować. Chrupiąca, złocista panierka uatrakcyjni niejedną smażoną potrawę. Nie oszukujmy się – nie jest to zdrowy dodatek. Każdy dietetyk to potwierdzi. Zrezygnować? Jeśli przychodzi to nam z trudem, to spróbujmy przynajmniej sprawić, żeby nasza panierka aż tak bardzo nie szkodziła zdrowiu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami
Sklepowa bułka tarta i jej skład
Tartą bułkę kupujemy najczęściej w sklepie. Niewiele osób patrzy na jej skład, a to błąd. Okazuje się bowiem, że do jej produkcji używa się często najtańszego, białego pieczywa, które nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Teoretycznie w jej składzie nie powinno być nic innego jak mąka, drożdże, sól, odrobina cukru.
Tymczasem na wielu etykietach znajdziemy nie tylko różnego rodzaju polepszacze, ale również całą gamę konserwantów, regulatorów kwasowości czy nawet barwników. Sporą listę składników, których nie podejrzewalibyśmy, że mogą się znajdować w zwykłej bułce tartej.
W wielu sklepach znajdziemy oczywiście także opakowania tartej bułki, które w swoim składzie mają zdrowszą mąkę (np. orkiszową czy razową) i są pozbawione sztucznych polepszaczy. Niektóre mają też dodatki, np. mielone nasiona lnu. Są droższe, ale o niebo zdrowsze.
Najlepszym rozwiązaniem jest jednak zrobienie tego składnika samemu. Nie jest to zbyt skomplikowane ani pracochłonne. Warto jednak pamiętać, że o wiele lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystać w tym celu pieczywo chociażby typu graham, aniżeli zwykłą białą bułkę. Trzeba też wziąć pod uwagę, że bułka tarta z pieczywa żytniego nie nadaje się do smażenia – zbyt szybko się przypala.
Jak zrobić bułkę tartą?
Do wykonania domowej bułki tartej używamy dobrze wyschniętego pieczywa - może to być zarówno chleb, bułka, jak i bagietka. Wcześniej kroimy go na mniejsze kawałki i zostawiamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Można do tego celu wykorzystać także piekarnik. Trzeba jedynie uważać, żeby pieczywa za bardzo nie przypiec. Robimy to w temperaturze maksymalnie 150 stopni Celsjusza.
Potem pozostaje jedynie takie pieczywo zetrzeć w robocie kuchennym, na tarce, blenderem lub zawinąć w ściereczkę i rozbić zwykłym tłuczkiem lub wałkiem kuchennym.
Jak przechowywać bułkę tartą?
Domową bułkę tartą należy przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Po tym okresie nie jest już tak smaczna. Nie warto więc robić zapasów. Najlepiej trzymać ją w szklanym, szczelnym pojemniku. Niektórzy dodają do niej także ulubione zioła, np. oregano czy majeranek. Można ją również zamrozić, przesypując do foliowych woreczków. Wytrzyma w zamrażarce nawet do pół roku.
Bułkę tartą można wykorzystać nie tylko do panierki, ale także jako posypki do niektórych potraw. Wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy, czosnku, ziół i startej skórki z cytryny. Tak przygotowany dodatek urozmaici smak niejednej potrawy. Bułka tarta sprawdzi się również do zagęszczania sosu czy zup. Jak widać, ma sporo zastosowań. Ale i tak od dietetyka usłyszymy, że smażone jest niezdrowe, a panierka jest jak gąbka i wchłania tłuszcz. Też niezdrowy.