Zapomnij o krupniku czy dyniowej. Ta zupa pojawia się coraz częściej w polskich domach jesienią

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Getty Images

25.10.2023 13:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jesień to czas, kiedy chętniej sięgamy po ciepłe i sycące potrawy. Zupa z soczewicy to idealny wybór na chłodne dni. Jest smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania.

Zupy zawsze cieszyły się dużą popularnością w kuchniach na całym świecie. To dania, które rozgrzewają i kuszą aromatem. Jesienią, kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nic nie smakuje lepiej niż pyszna, gorąca zupa. Jednym z coraz bardziej popularnych wyborów w polskich domach jest zupa z soczewicy. Ta propozycja nie tylko doskonale rozgrzewa, ale również jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z soczewicy - przepis

Zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które potrafią zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. To połączenie soczewicy, warzyw, aromatycznych ziół i przypraw, bulionu i śmietanki tworzy niepowtarzalny bukiet smakowy, który z pewnością zostaje w pamięci.

Składniki niezbędne do przygotowania zupy z soczewicy:

  • 750 ml bulionu,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • Szczypta ostrej papryki w proszku,
  • Sól,
  • Pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od przygotowania warzyw. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek i delikatnie podsmażaj.
  2. Obierz marchewkę i ziemniaki, dokładnie przemyj i pokrój je w małą kostkę. Następnie dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmażając przez kilka minut.
  3. Wsyp suchą soczewicę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 25 minut.
  4. Po tym czasie, dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą i obiema paprykami. Następnie dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut, regularnie mieszając.
  5. Na koniec, zdejmij zupę z ognia. W osobnej misce wymieszaj chochlę wywaru z 1/3 szklanki śmietanki. Następnie wlej to do garnka z zupą, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  6. Zupa z soczewicy jest gotowa! Podawaj ją z ulubionym pieczywem.

Ta zupa z soczewicy to prawdziwa uczta smaków, która idealnie wpisuje się w jesienne wieczory. Jej przygotowanie jest proste, a smak zdecydowanie niezapomniany. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, dlaczego zupa z soczewicy zdobywa serca coraz większej liczby Polaków. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także