Zapomnij o krupniku czy dyniowej. Ta zupa pojawia się coraz częściej w polskich domach jesienią

Jesień to czas, kiedy chętniej sięgamy po ciepłe i sycące potrawy. Zupa z soczewicy to idealny wybór na chłodne dni. Jest smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania.

Zupa z soczewicyZupa z soczewicy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Zupy zawsze cieszyły się dużą popularnością w kuchniach na całym świecie. To dania, które rozgrzewają i kuszą aromatem. Jesienią, kiedy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nic nie smakuje lepiej niż pyszna, gorąca zupa. Jednym z coraz bardziej popularnych wyborów w polskich domach jest zupa z soczewicy. Ta propozycja nie tylko doskonale rozgrzewa, ale również jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Zupa z soczewicy - przepis

Zupa z soczewicy jest jednym z tych dań, które potrafią zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. To połączenie soczewicy, warzyw, aromatycznych ziół i przypraw, bulionu i śmietanki tworzy niepowtarzalny bukiet smakowy, który z pewnością zostaje w pamięci.

Składniki niezbędne do przygotowania zupy z soczewicy:

  • 750 ml bulionu,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • Szczypta ostrej papryki w proszku,
  • Sól,
  • Pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozpocznij od przygotowania warzyw. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W garnku rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek i delikatnie podsmażaj.
  2. Obierz marchewkę i ziemniaki, dokładnie przemyj i pokrój je w małą kostkę. Następnie dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmażając przez kilka minut.
  3. Wsyp suchą soczewicę i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 25 minut.
  4. Po tym czasie, dopraw zupę solą, pieprzem, kurkumą i obiema paprykami. Następnie dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez 15 minut, regularnie mieszając.
  5. Na koniec, zdejmij zupę z ognia. W osobnej misce wymieszaj chochlę wywaru z 1/3 szklanki śmietanki. Następnie wlej to do garnka z zupą, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  6. Zupa z soczewicy jest gotowa! Podawaj ją z ulubionym pieczywem.

Ta zupa z soczewicy to prawdziwa uczta smaków, która idealnie wpisuje się w jesienne wieczory. Jej przygotowanie jest proste, a smak zdecydowanie niezapomniany. Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, dlaczego zupa z soczewicy zdobywa serca coraz większej liczby Polaków. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀