W kwadrans robię obłędną zapiekankę z kurczakiem. Tak pyszna, że mogłabym jeść na okrągło

Odkryj prosty i zdrowy przepis na ciasto z kurczakiem i porem, które podbija media społecznościowe. Świetnie sprawdzi się na kolację czy lekki obiad. Porcja ma niewiele kalorii, więc taki posiłek możesz jeść nawet na diecie redukcyjnej.

Ciasto z porem i kurczakiemCiasto z porem i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na Instagramie furorę robi przepis na pyszne, a jednocześnie niskokaloryczne ciasto z kurczakiem. Porcja ma jedynie 265 kalorii. To proste i pyszne danie jest hitem na koncie @deliciouslowcaloriemeals, gdzie użytkownicy zachwycają się jego smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Pomysł na smaczną i szybką kolację

Lista składników jest prosta: pierś z kurczaka, ciasto francuskie, marchew, por, łodyga selera naciowego, bulion drobiowy, niskotłuszczowa crème fraîche lub lekki serek śmietankowy, musztarda, ząbek czosnku, skrobia kukurydziana, liść laurowy i suszony tymianek. Ciasto jest nie tylko pożywne, ale także łatwe do przygotowania – wystarczy 15 minut w piekarniku.

Dla wegetarian istnieje możliwość zamiany kurczaka na pieczarki i użycia bulionu warzywnego. Pełny przepis i sposób przygotowania można znaleźć na profilu @deliciouslowcaloriemeals, gdzie zamieszczono apetyczne zdjęcie ciasta, opisanego jako „klasyczne danie obiadowe dla całej rodziny”.

Zapiekanka z kurczakiem i porem

Składniki:⁣

  • 1 duża (160g) pierś z kurczaka,
  • 60 g ciasta francuskiego,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 łodyga selera⁣,
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka⁣,
  • 2 łyżki (30 g) odtłuszczonego śmietankowego serka lub lekkiego serka śmietankowego⁣,
  • 1/4 łyżeczki musztardy⁣,
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kurczaka na kawałki i smaż na średnim ogniu, aż się zrumieni. Odłóż na bok.
  2. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek, pokrojonego w plasterki pora, selera i startą marchewkę i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną. ⁣Do warzyw dodaj bulion, śmietanę/serek śmietankowy, skrobię kukurydzianą, musztardę, tymianek, liść laurowy oraz sól i pieprz. Duś na wolnym ogniu przez 10 minut.
  3. Oddziel 1/4 szklanki mieszanki warzywno-bulionowej i zmiksuj ją blenderem ręcznym lub zwykłym. To świetny sposób na zagęszczenie gulaszów, zup i nadzienia do ciast!
  4. Gotuj przez kolejne 10 minut.⁣
  5. Za pomocą wałka (lub butelki) rozwałkuj ciasto francuskie na jak najcieńszą warstwę, zanim je rozerwiesz. ⁣
  6. Dodaj kurczaka do mieszanki warzywnej i rozdziel masę do 2 foremek lub pojedynczego dużego naczynia do zapiekania.
  7. Rozłóż ciasto francuskie na foremkach, robiąc w środku mały otwór, aby powietrze miało ujście.
  8. Posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut, aż ciasto będzie złote.

Popularność w mediach społecznościowych

Przepis zdobył ogromną popularność w internecie, gromadząc ponad 1,7 tys. polubień. Miłośnicy jedzenia nie szczędzą pochwał, a jeden z użytkowników napisał: „Wygląda pysznie!”. Inny spodziewał się, że smak będzie „przepyszny”, a trzeci planował przygotować je na kolację, komentując: „Wow, wygląda świetnie! Zamierzam zrobić na kolację dziś wieczorem.”

Ciasto z kurczakiem i porem to idealna propozycja na posiłek dla dwojga, a drugą porcję można zachować na następny dzień.

Wybrane dla Ciebie
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀