W Norwegii mówią o nim "najlepsze na świecie". Spróbowałam w kawiarni w Oslo i przepadłam po pierwszym kęsie

Norwegowie uznali je za najlepsze na świecie i nie bez powodu. To wyjątkowe ciasto norweskie zyskało miano narodowego przysmaku i to nie tylko ze względu na smak, ale też historię, która się za nim kryje.

Norweskie ciasto nie ma sobie równychNorweskie ciasto nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kvæfjordkake to propozycja, która sprawdzi się na każdą ważną okazję: od rodzinnych spotkań po święta. Nazwa "Verdens Beste", czyli "najlepsze na świecie", nie jest przesadzona, bo to ciasto norweskie zostało oficjalnie uznane za narodowy deser Norwegii w 2002 roku. Delikatne, maślane ciasto, chrupiąca beza z migdałami i kremowy środek tworzą zaskakująco harmonijną całość. Tradycyjnie serwowane jest podczas ważnych uroczystości, na przykład wesel, chrzcin czy święta narodowego obchodzonego 17 maja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Dzięki połączeniu biszkoptu, bezy i kremu budyniowego, ciasto norweskie ma wszystko, czego można oczekiwać od wyjątkowego deseru. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jego przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji.

Jak zrobić ciasto norweskie?

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mleka,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 180 g cukru,
  • 100 g płatków migdałów,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka (lub pół na pół ze śmietanką 30 proc.),
  • 4 żółtka,
  • całe jajko (opcjonalnie),
  • 75 g cukru,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 25 g masła,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując po każdym.
  2. Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej mleko oraz wanilię. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz lśniącą masę.
  5. Rozprowadź pianę na cieście i posyp płatkami migdałów.
  6. Piecz ok. 30 minut w 160-180°C, aż beza się zarumieni.
  7. W międzyczasie przygotuj krem: połącz żółtka, cukier, skrobię i wanilię z częścią mleka. Resztę mleka podgrzej. Temperuj jajka i gotuj całość do zgęstnienia.
  8. Dodaj masło, wymieszaj i ostudź. Następnie schłodź w lodówce.
  9. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj w zimny krem budyniowy.
  10. Wystudzone ciasto przekrój na pół w poziomie. Na dolnej części rozsmaruj krem i przykryj górną bezą do góry.
  11. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

Dlaczego ciasto norweskie warto mieć w repertuarze?

Połączenie warstw o różnych teksturach, czyli miękkiego ciasta, kruchej bezy i gładkiego kremu sprawia, że ciasto norweskie jest jednocześnie eleganckie i domowe. To deser, który robi wrażenie, ale nie wymaga ekstrawaganckich składników. Świetnie smakuje schłodzony, a po nocy w lodówce jeszcze bardziej zyskuje na aromacie.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba