W Norwegii mówią o nim "najlepsze na świecie". Spróbowałam w kawiarni w Oslo i przepadłam po pierwszym kęsie

Norwegowie uznali je za najlepsze na świecie i nie bez powodu. To wyjątkowe ciasto norweskie zyskało miano narodowego przysmaku i to nie tylko ze względu na smak, ale też historię, która się za nim kryje.

Norweskie ciasto nie ma sobie równychNorweskie ciasto nie ma sobie równych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kvæfjordkake to propozycja, która sprawdzi się na każdą ważną okazję: od rodzinnych spotkań po święta. Nazwa "Verdens Beste", czyli "najlepsze na świecie", nie jest przesadzona, bo to ciasto norweskie zostało oficjalnie uznane za narodowy deser Norwegii w 2002 roku. Delikatne, maślane ciasto, chrupiąca beza z migdałami i kremowy środek tworzą zaskakująco harmonijną całość. Tradycyjnie serwowane jest podczas ważnych uroczystości, na przykład wesel, chrzcin czy święta narodowego obchodzonego 17 maja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Dzięki połączeniu biszkoptu, bezy i kremu budyniowego, ciasto norweskie ma wszystko, czego można oczekiwać od wyjątkowego deseru. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a jego przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji.

Jak zrobić ciasto norweskie?

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 160 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek mleka,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • 180 g cukru,
  • 100 g płatków migdałów,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka (lub pół na pół ze śmietanką 30 proc.),
  • 4 żółtka,
  • całe jajko (opcjonalnie),
  • 75 g cukru,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 25 g masła,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując po każdym.
  2. Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wlej mleko oraz wanilię. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Przelej ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz lśniącą masę.
  5. Rozprowadź pianę na cieście i posyp płatkami migdałów.
  6. Piecz ok. 30 minut w 160-180°C, aż beza się zarumieni.
  7. W międzyczasie przygotuj krem: połącz żółtka, cukier, skrobię i wanilię z częścią mleka. Resztę mleka podgrzej. Temperuj jajka i gotuj całość do zgęstnienia.
  8. Dodaj masło, wymieszaj i ostudź. Następnie schłodź w lodówce.
  9. Ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj w zimny krem budyniowy.
  10. Wystudzone ciasto przekrój na pół w poziomie. Na dolnej części rozsmaruj krem i przykryj górną bezą do góry.
  11. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

Dlaczego ciasto norweskie warto mieć w repertuarze?

Połączenie warstw o różnych teksturach, czyli miękkiego ciasta, kruchej bezy i gładkiego kremu sprawia, że ciasto norweskie jest jednocześnie eleganckie i domowe. To deser, który robi wrażenie, ale nie wymaga ekstrawaganckich składników. Świetnie smakuje schłodzony, a po nocy w lodówce jeszcze bardziej zyskuje na aromacie.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥