Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Robisz sobie pizzę albo jakieś drożdżówki i nagle okazuje się, że masy jest za dużo, a ty nie masz jak tego upiec? Nie chcesz tego wyrzucać, ale wiesz, że na razie nic z tym nie zrobisz. Więc zastanawiasz się, czy mrożenie ciasta drożdżowego będzie dobrym pomysłem. Podpowiadamy, czy masz rację.

Mrożenie ciasta drożdżowego to czasem nie lada wyzwanieMrożenie ciasta drożdżowego to czasem nie lada wyzwanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto drożdżowe to klasyk polskiej kuchni: jest delikatne, puszyste i pełne smaku. Przygotowuje się je z mąki, drożdży, jajek, mleka oraz tłuszczu, a jego wyjątkowa struktura to zasługa fermentacji. Jednak proces ten wymaga czasu i odpowiednich warunków, dlatego wielu osobom wydaje się, że gotowe ciasto nie nadaje się do mrożenia. To mit. W rzeczywistości, jeśli zachowasz kilka zasad, mrożenie ciasta drożdżowego nie tylko jest możliwe, ale wręcz praktyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Czy mrożenie ciasta drożdżowego ma jakiś sens?

Ciasto drożdżowe po pierwszym wyrośnięciu można bezpiecznie zamrozić, bez obaw o utratę smaku czy puszystości. Ważne, by zrobić to odpowiednio wcześnie, a najlepiej zaraz po wyrobieniu i wyrośnięciu. To właśnie wtedy ciasto ma najlepszą strukturę i elastyczność. W zamrażarce może leżeć nawet trzy miesiące, jeśli tylko zadbasz o szczelne opakowanie. Wystarczy folia spożywcza, pojemnik lub woreczek strunowy, który zabezpieczy ciasto przed dostępem powietrza i przenikaniem zapachów innych produktów.

Co istotne: ciasto drożdżowe można mrozić tylko raz. Po rozmrożeniu powinno zostać wykorzystane w całości. Nie należy go ponownie zamrażać, ponieważ drożdże stracą swoją aktywność, a ciasto stanie się ciężkie i mniej puszyste.

Jak wygląda prawidłowe rozmrażanie ciasta drożdżowego?

Rozmrażanie jest równie ważne jak samo mrożenie ciasta drożdżowego. Najlepiej robić to powoli, bo wtedy ciasto nie traci swojej struktury i właściwości. Można je włożyć na noc do lodówki i pozostawić tam na około osiem godzin, aż całkowicie się rozmrozi. To metoda najbezpieczniejsza i polecana przy planowanym pieczeniu.

Jeśli zależy ci na czasie, możesz postawić ciasto w temperaturze pokojowej, na przykład na blacie kuchennym. W tym przypadku proces zajmie około trzech godzin. Po rozmrożeniu ciasto drożdżowe powinno jeszcze chwilę odpocząć, a następnie można je formować i piec tak, jak w świeżym przepisie.

Czy warto mrozić ciasto drożdżowe?

Zdecydowanie tak. To rozwiązanie idealne dla osób, które lubią przygotować większą porcję ciasta na zapas. Dzięki temu nie musisz zaczynać całego procesu od nowa, gdy nagle najdzie cię ochota na domowe bułeczki, pizzę czy placek drożdżowy. Mrożenie ciasta drożdżowego to oszczędność czasu i sposób na uniknięcie marnowania jedzenia.

Ważne jednak, by pamiętać o podstawowej zasadzie: mrozisz ciasto surowe, ale już wyrośnięte. Nie zamrażaj ciasta po pieczeniu, jeśli zależy ci na świeżości i miękkim wnętrzu po rozmrożeniu. Surowe ciasto po odmrożeniu piecze się tak samo jak świeże i daje identyczny efekt.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba