WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Jest lepsza od hummusu i ajwaru. Muhammara i świeży chlebek to niebo w gębie

Pasty takie jak hummus czy ajwar idealnie sprawdzają się do maczania warzyw, grzanek i nachosów. Są wprost niezastąpione na imprezach, ale i one mogą się znudzić. Zanim goście zaczną narzekać, uzupełnij zestaw o muhammarę – arabską pastę z czerwonej papryki i prażonych orzechów.

Muhammara jest doskonała do smarowania pieczywa lub jako sosikMuhammara jest doskonała do smarowania pieczywa lub jako sosik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W źródłach można znaleźć różne przepisy na arabską pastę. Główne składniki są takie same, ale nieraz papryka jest zmiksowana na surowo, a innymi razem dopiero po upieczeniu w piekarniku. To istotna różnica, które wpływa na konsystencję i smak muhammary. Osobiście polecam sprawdzić obie wersje i wybrać taką, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Skąd pochodzi pasta?

Utarło się, że stolicą muhammary jest Aleppo, czyli miasto w północno-zachodniej Syrii, od którego nazwę wzięły popularne ostre papryczki. Oczywiście ich smaku nie może zabraknąć w tej smakowitej paście. Drugim obowiązkowym dodatkiem jest kumin, znany także jako kmin rzymski, który jest charakterystyczną przyprawą w kuchni arabskiej.

Obecnie pasta jest popularna nie tylko w krajach arabskich, takich jak Syria czy Liban, ale także w Turcji. Jest podobna nie tylko do ajwaru, ale także do adżyki – dipu z ostrej czerwonej papryki i czosnku, który jest znany w kuchni kaukaskiej, a także harissy, marokańskiej pasty z ostrych papryczek.

Przepis na muhammarę, czyli pastę z pieczonej papryki i orzechów

Oryginalna pasta jest przygotowywana z dodatkiem melasy z granatu, którą trudno dostać w polskich sklepach. Dlatego w poniższym przepisie znajdziesz zamienniki w postaci miodu i soku z cytryny.

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej papryki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g bułki tartej,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka płatków chili,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrój na połówki i wytnij z niej gniazda nasienne. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij po ok. 30 minutach, odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skórki.
  2. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni do momentu, aż ich aromat wypełni całą kuchnię. Po uprażeniu przełóż je do miski, a na tej samej patelni upraż bułkę tartą.
  3. W kielichu blendera umieć upieczoną paprykę, prażone orzechy, obrane ząbki czosnku, prażoną bułkę tartą, sok z cytryny, oliwę, miód i przyprawy.
  4. Zmiksuj do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu