Jest lepsza od hummusu i ajwaru. Muhammara i świeży chlebek to niebo w gębie
Pasty takie jak hummus czy ajwar idealnie sprawdzają się do maczania warzyw, grzanek i nachosów. Są wprost niezastąpione na imprezach, ale i one mogą się znudzić. Zanim goście zaczną narzekać, uzupełnij zestaw o muhammarę – arabską pastę z czerwonej papryki i prażonych orzechów.
W źródłach można znaleźć różne przepisy na arabską pastę. Główne składniki są takie same, ale nieraz papryka jest zmiksowana na surowo, a innymi razem dopiero po upieczeniu w piekarniku. To istotna różnica, które wpływa na konsystencję i smak muhammary. Osobiście polecam sprawdzić obie wersje i wybrać taką, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Skąd pochodzi pasta?
Utarło się, że stolicą muhammary jest Aleppo, czyli miasto w północno-zachodniej Syrii, od którego nazwę wzięły popularne ostre papryczki. Oczywiście ich smaku nie może zabraknąć w tej smakowitej paście. Drugim obowiązkowym dodatkiem jest kumin, znany także jako kmin rzymski, który jest charakterystyczną przyprawą w kuchni arabskiej.
Obecnie pasta jest popularna nie tylko w krajach arabskich, takich jak Syria czy Liban, ale także w Turcji. Jest podobna nie tylko do ajwaru, ale także do adżyki – dipu z ostrej czerwonej papryki i czosnku, który jest znany w kuchni kaukaskiej, a także harissy, marokańskiej pasty z ostrych papryczek.
Przepis na muhammarę, czyli pastę z pieczonej papryki i orzechów
Oryginalna pasta jest przygotowywana z dodatkiem melasy z granatu, którą trudno dostać w polskich sklepach. Dlatego w poniższym przepisie znajdziesz zamienniki w postaci miodu i soku z cytryny.
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej papryki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g bułki tartej,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka miodu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka płatków chili,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekrój na połówki i wytnij z niej gniazda nasienne. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij po ok. 30 minutach, odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skórki.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni do momentu, aż ich aromat wypełni całą kuchnię. Po uprażeniu przełóż je do miski, a na tej samej patelni upraż bułkę tartą.
- W kielichu blendera umieć upieczoną paprykę, prażone orzechy, obrane ząbki czosnku, prażoną bułkę tartą, sok z cytryny, oliwę, miód i przyprawy.
- Zmiksuj do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.