Jest lepsza od hummusu i ajwaru. Muhammara i świeży chlebek to niebo w gębie

Pasty takie jak hummus czy ajwar idealnie sprawdzają się do maczania warzyw, grzanek i nachosów. Są wprost niezastąpione na imprezach, ale i one mogą się znudzić. Zanim goście zaczną narzekać, uzupełnij zestaw o muhammarę – arabską pastę z czerwonej papryki i prażonych orzechów.

Muhammara jest doskonała do smarowania pieczywa lub jako sosikMuhammara jest doskonała do smarowania pieczywa lub jako sosik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W źródłach można znaleźć różne przepisy na arabską pastę. Główne składniki są takie same, ale nieraz papryka jest zmiksowana na surowo, a innymi razem dopiero po upieczeniu w piekarniku. To istotna różnica, które wpływa na konsystencję i smak muhammary. Osobiście polecam sprawdzić obie wersje i wybrać taką, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Skąd pochodzi pasta?

Utarło się, że stolicą muhammary jest Aleppo, czyli miasto w północno-zachodniej Syrii, od którego nazwę wzięły popularne ostre papryczki. Oczywiście ich smaku nie może zabraknąć w tej smakowitej paście. Drugim obowiązkowym dodatkiem jest kumin, znany także jako kmin rzymski, który jest charakterystyczną przyprawą w kuchni arabskiej.

Obecnie pasta jest popularna nie tylko w krajach arabskich, takich jak Syria czy Liban, ale także w Turcji. Jest podobna nie tylko do ajwaru, ale także do adżyki – dipu z ostrej czerwonej papryki i czosnku, który jest znany w kuchni kaukaskiej, a także harissy, marokańskiej pasty z ostrych papryczek.

Przepis na muhammarę, czyli pastę z pieczonej papryki i orzechów

Oryginalna pasta jest przygotowywana z dodatkiem melasy z granatu, którą trudno dostać w polskich sklepach. Dlatego w poniższym przepisie znajdziesz zamienniki w postaci miodu i soku z cytryny.

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej papryki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g bułki tartej,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka płatków chili,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekrój na połówki i wytnij z niej gniazda nasienne. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wyjmij po ok. 30 minutach, odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skórki.
  2. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni do momentu, aż ich aromat wypełni całą kuchnię. Po uprażeniu przełóż je do miski, a na tej samej patelni upraż bułkę tartą.
  3. W kielichu blendera umieć upieczoną paprykę, prażone orzechy, obrane ząbki czosnku, prażoną bułkę tartą, sok z cytryny, oliwę, miód i przyprawy.
  4. Zmiksuj do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇