Domowy ajwar. Prosty, aromatyczny i lepszy niż ze sklepu
Bazą tej aromatycznej pasty są pieczone papryki i bakłażan, czyli warzywa bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, które wspierają odporność i trawienie. Dodatek czosnku oraz oliwy powoduje, że ajwar nabiera smaku i doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.
Świetnie sprawdza się w formie pasty do kanapek, sosu do makaronu, dipu do warzyw albo dodatku do dań z grilla i tortilli. To sposób na wprowadzenie więcej warzyw do diety w wyjątkowo smaczny i uniwersalny sposób. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz mieć słoik w lodówce. Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na pastę warzywną!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Przepis na ajwar paprykowo-bakłażanowy
Składniki:
- 1 średni bakłażan (200 g),
- 1 duża papryka czerwona (200 g),
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki (bez części niejadalnych). Bakłażana umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 2. Paprykę i bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości, czyli przez około 20 minut (po upływie około 10 minut przemieszaj, aby wszystkie kawałki równo się upiekły). Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 3. Następnie przełóż do pojemnika od blendera, dodaj oliwę i dopraw do smaku solą. Zblenduj na gładką i jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Krok 4. Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.