Domowy ajwar. Prosty, aromatyczny i lepszy niż ze sklepu

Ajwar paprykowo-bakłażanowy to pyszna pasta warzywna, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Jej korzenie sięgają kuchni bałkańskiej, gdzie od lat jest nieodłącznym dodatkiem do pieczywa, mięsa i wielu codziennych dań. Domowy ajwar, w przeciwieństwie do sklepowych wersji, nie zawiera zbędnych konserwantów, a jego intensywny smak to efekt pieczenia warzyw i odpowiedniego doprawienia.
Domowy ajvar jest lepszy niż ten ze sklepuDomowy ajwar jest lepszy niż ten ze sklepu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 99___Designer

Bazą tej aromatycznej pasty są pieczone papryki i bakłażan, czyli warzywa bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, które wspierają odporność i trawienie. Dodatek czosnku oraz oliwy powoduje, że ajwar nabiera smaku i doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.

Świetnie sprawdza się w formie pasty do kanapek, sosu do makaronu, dipu do warzyw albo dodatku do dań z grilla i tortilli. To sposób na wprowadzenie więcej warzyw do diety w wyjątkowo smaczny i uniwersalny sposób. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz mieć słoik w lodówce. Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na pastę warzywną!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na ajwar paprykowo-bakłażanowy

Składniki:

  • 1 średni bakłażan (200 g),
  • 1 duża papryka czerwona (200 g),
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Pokrój warzywa

Krok 1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki (bez części niejadalnych). Bakłażana umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Przełóż warzywa na blachę i włóż je do piekarnika

Krok 2. Paprykę i bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości, czyli przez około 20 minut (po upływie około 10 minut przemieszaj, aby wszystkie kawałki równo się upiekły). Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj na gładką masę

Krok 3. Następnie przełóż do pojemnika od blendera, dodaj oliwę i dopraw do smaku solą. Zblenduj na gładką i jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska