Domowy ajwar. Prosty, aromatyczny i lepszy niż ze sklepu

Ajwar paprykowo-bakłażanowy to pyszna pasta warzywna, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Jej korzenie sięgają kuchni bałkańskiej, gdzie od lat jest nieodłącznym dodatkiem do pieczywa, mięsa i wielu codziennych dań. Domowy ajwar, w przeciwieństwie do sklepowych wersji, nie zawiera zbędnych konserwantów, a jego intensywny smak to efekt pieczenia warzyw i odpowiedniego doprawienia.
Domowy ajvar jest lepszy niż ten ze sklepuDomowy ajwar jest lepszy niż ten ze sklepu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 99___Designer

Bazą tej aromatycznej pasty są pieczone papryki i bakłażan, czyli warzywa bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik, które wspierają odporność i trawienie. Dodatek czosnku oraz oliwy powoduje, że ajwar nabiera smaku i doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami.

Świetnie sprawdza się w formie pasty do kanapek, sosu do makaronu, dipu do warzyw albo dodatku do dań z grilla i tortilli. To sposób na wprowadzenie więcej warzyw do diety w wyjątkowo smaczny i uniwersalny sposób. Raz spróbujesz i już zawsze będziesz mieć słoik w lodówce. Jak zrobić ajwar? Poznaj prosty przepis na pastę warzywną!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Przepis na ajwar paprykowo-bakłażanowy

Składniki:

  • 1 średni bakłażan (200 g),
  • 1 duża papryka czerwona (200 g),
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Pokrój warzywa

Krok 1. Paprykę umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki (bez części niejadalnych). Bakłażana umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Przełóż warzywa na blachę i włóż je do piekarnika

Krok 2. Paprykę i bakłażana przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości, czyli przez około 20 minut (po upływie około 10 minut przemieszaj, aby wszystkie kawałki równo się upiekły). Po upływie wskazanego czasu wyciągnij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zblenduj na gładką masę

Krok 3. Następnie przełóż do pojemnika od blendera, dodaj oliwę i dopraw do smaku solą. Zblenduj na gładką i jednolitą pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 

Ajwar paprykowo-bakłażanowy przepis
Przełóż do wygodnego naczynia

Krok 4. Przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser