W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu

Zwykła papryka w słoiku? Tylko z pozoru. Wystarczy drobna zmiana w domowej zalewie, by zyskała zupełnie inny smak – głęboki, wyrazisty i zapadający w pamięć. Ten przepis to dobrze znana klasyka, ale z dodatkiem, który potrafi zaskoczyć i sprawia, że słoiki znikają na grillu w ekspresowym tempie.

Konserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakterKonserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakter
Źródło zdjęć: © Adobe

Papryka konserwowa to klasyk domowej spiżarni – smaczna, chrupiąca i uniwersalna. Zazwyczaj przygotowywana w prostej, octowej zalewie, doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, wędlin, a nawet obiadu. Ale wystarczy lekko zmienić proporcje i sięgnąć po dwie nieoczywiste przyprawy, by nadać jej zupełnie nowy wymiar. Mieszanka curry dodaje łagodnej, aromatycznej głębi, a pieprz cayenne lekko zaostrza smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Pełna smaku papryka konserwowa

Konserwowa papryka z dodatkiem curry i pieprzu cayenne zdecydowanie wyróżnia się na tle klasycznych przetworów. Ma intensywniejszy smak i przyjemną głębię, której nie znajdziesz w tradycyjnych wersjach. To właśnie przyprawy – orientalna mieszanka curry oraz pikantny pieprz cayenne – nadają jej charakteru.

Curry wnosi delikatną słodycz, a cayenne – ostrość, którą jednak warto dawkować z umiarem, jeśli nie lubisz zbyt ognistych akcentów. Dzięki takiemu połączeniu papryka świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczonymi warzywami, kanapkami, a nawet sałatkami z dodatkiem kaszy czy ryżu. Klucz do sukcesu tkwi w dobrze zbalansowanej zalewie – stosunek octu do wody wynosi 1:5, do tego sól, cukier i wspomniane przyprawy, które podkręcają smak bez przytłaczania. Całość jest banalnie prosta, a efekt – nieporównywalnie lepszy niż gotowe produkty ze sklepu.

Przepis na paprykę konserwową

Składniki (na około 5-6 słoików 500 ml):

  • 1,5 kg czerwonej lub żółtej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • gałązki świeżego lubczyku,
  • 5-6 łyżek oleju,
  • 1 l wody,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 150 g cukru,
  • 30 g soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki, a następnie pokrój je na szerokie paski.
  2. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po łyżeczce gorczycy, dodaj kilka plasterków cebuli, a potem ułóż paprykę dość ciasno i dodaj gałązkę świeżego lubczyku.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, curry i pieprzem cayenne.
  4. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli.
  5. Wrzącą zalewą zalej zawartość słoików do pełna, dodaj po łyżce oleju i szczelnie zakręć.
  6. Ułóż słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do 3/4 ich wysokości.
  7. Pasteryzuj na wolnym ogniu przez 8 minut od zagotowania, a po wystudzeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości