W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu

Zwykła papryka w słoiku? Tylko z pozoru. Wystarczy drobna zmiana w domowej zalewie, by zyskała zupełnie inny smak – głęboki, wyrazisty i zapadający w pamięć. Ten przepis to dobrze znana klasyka, ale z dodatkiem, który potrafi zaskoczyć i sprawia, że słoiki znikają na grillu w ekspresowym tempie.

Konserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakterKonserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakter
Źródło zdjęć: © Adobe

Papryka konserwowa to klasyk domowej spiżarni – smaczna, chrupiąca i uniwersalna. Zazwyczaj przygotowywana w prostej, octowej zalewie, doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, wędlin, a nawet obiadu. Ale wystarczy lekko zmienić proporcje i sięgnąć po dwie nieoczywiste przyprawy, by nadać jej zupełnie nowy wymiar. Mieszanka curry dodaje łagodnej, aromatycznej głębi, a pieprz cayenne lekko zaostrza smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Pełna smaku papryka konserwowa

Konserwowa papryka z dodatkiem curry i pieprzu cayenne zdecydowanie wyróżnia się na tle klasycznych przetworów. Ma intensywniejszy smak i przyjemną głębię, której nie znajdziesz w tradycyjnych wersjach. To właśnie przyprawy – orientalna mieszanka curry oraz pikantny pieprz cayenne – nadają jej charakteru.

Curry wnosi delikatną słodycz, a cayenne – ostrość, którą jednak warto dawkować z umiarem, jeśli nie lubisz zbyt ognistych akcentów. Dzięki takiemu połączeniu papryka świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczonymi warzywami, kanapkami, a nawet sałatkami z dodatkiem kaszy czy ryżu. Klucz do sukcesu tkwi w dobrze zbalansowanej zalewie – stosunek octu do wody wynosi 1:5, do tego sól, cukier i wspomniane przyprawy, które podkręcają smak bez przytłaczania. Całość jest banalnie prosta, a efekt – nieporównywalnie lepszy niż gotowe produkty ze sklepu.

Przepis na paprykę konserwową

Składniki (na około 5-6 słoików 500 ml):

  • 1,5 kg czerwonej lub żółtej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • gałązki świeżego lubczyku,
  • 5-6 łyżek oleju,
  • 1 l wody,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 150 g cukru,
  • 30 g soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki, a następnie pokrój je na szerokie paski.
  2. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po łyżeczce gorczycy, dodaj kilka plasterków cebuli, a potem ułóż paprykę dość ciasno i dodaj gałązkę świeżego lubczyku.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, curry i pieprzem cayenne.
  4. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli.
  5. Wrzącą zalewą zalej zawartość słoików do pełna, dodaj po łyżce oleju i szczelnie zakręć.
  6. Ułóż słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do 3/4 ich wysokości.
  7. Pasteryzuj na wolnym ogniu przez 8 minut od zagotowania, a po wystudzeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków