W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu

Zwykła papryka w słoiku? Tylko z pozoru. Wystarczy drobna zmiana w domowej zalewie, by zyskała zupełnie inny smak – głęboki, wyrazisty i zapadający w pamięć. Ten przepis to dobrze znana klasyka, ale z dodatkiem, który potrafi zaskoczyć i sprawia, że słoiki znikają na grillu w ekspresowym tempie.

Konserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakterKonserwowa papryka z dodatkiem przypraw zyskuje nowy charakter
Źródło zdjęć: © Adobe

Papryka konserwowa to klasyk domowej spiżarni – smaczna, chrupiąca i uniwersalna. Zazwyczaj przygotowywana w prostej, octowej zalewie, doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, wędlin, a nawet obiadu. Ale wystarczy lekko zmienić proporcje i sięgnąć po dwie nieoczywiste przyprawy, by nadać jej zupełnie nowy wymiar. Mieszanka curry dodaje łagodnej, aromatycznej głębi, a pieprz cayenne lekko zaostrza smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę

Pełna smaku papryka konserwowa

Konserwowa papryka z dodatkiem curry i pieprzu cayenne zdecydowanie wyróżnia się na tle klasycznych przetworów. Ma intensywniejszy smak i przyjemną głębię, której nie znajdziesz w tradycyjnych wersjach. To właśnie przyprawy – orientalna mieszanka curry oraz pikantny pieprz cayenne – nadają jej charakteru.

Curry wnosi delikatną słodycz, a cayenne – ostrość, którą jednak warto dawkować z umiarem, jeśli nie lubisz zbyt ognistych akcentów. Dzięki takiemu połączeniu papryka świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczonymi warzywami, kanapkami, a nawet sałatkami z dodatkiem kaszy czy ryżu. Klucz do sukcesu tkwi w dobrze zbalansowanej zalewie – stosunek octu do wody wynosi 1:5, do tego sól, cukier i wspomniane przyprawy, które podkręcają smak bez przytłaczania. Całość jest banalnie prosta, a efekt – nieporównywalnie lepszy niż gotowe produkty ze sklepu.

Przepis na paprykę konserwową

Składniki (na około 5-6 słoików 500 ml):

  • 1,5 kg czerwonej lub żółtej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • gałązki świeżego lubczyku,
  • 5-6 łyżek oleju,
  • 1 l wody,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 150 g cukru,
  • 30 g soli,
  • 6 liści laurowych,
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, osusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki, a następnie pokrój je na szerokie paski.
  2. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp po łyżeczce gorczycy, dodaj kilka plasterków cebuli, a potem ułóż paprykę dość ciasno i dodaj gałązkę świeżego lubczyku.
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym, curry i pieprzem cayenne.
  4. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i soli.
  5. Wrzącą zalewą zalej zawartość słoików do pełna, dodaj po łyżce oleju i szczelnie zakręć.
  6. Ułóż słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do 3/4 ich wysokości.
  7. Pasteryzuj na wolnym ogniu przez 8 minut od zagotowania, a po wystudzeniu przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀