Wśród Polaków to miejsce to hit na wakacje. Regionalne smaczki kupisz od 2 zł za sztukę

Masz już plan na wymarzone wakacje? Najatrakcyjniejszy cel podróży w tym roku, który zaskoczy cię pysznymi propozycjami, to bez dwóch zdań Malta. Uliczne przysmaki jak pastizzi, qassatat, ftira czy cannoli często kosztują kilka złotych, a zachwycają smakiem i teksturą. Co się skrywa pod tymi nazwami?

Magdalena Pomorska

Urlop na Malcie to nie tylko słońce, morze i średniowieczne miasteczka. To również wyjątkowa kuchnia, w której mieszają się wpływy włoskie, arabskie i brytyjskie. Aby naprawdę poczuć klimat tej wyspy, warto zamówić lokalne przysmaki, których spróbujesz niemal na każdym rogu - od piekarni i kawiarni po street food bary. Co zamówić, żeby jeść jak prawdziwy lokals? Sprawdziliśmy ceny, smaki i popularność najpyszniejszych dań i napojów. Sprawdź, czego koniecznie spróbować na Malcie i ile za to zapłacisz.

Street food na Malcie - tanio, lokalnie i pysznie

Pastizzi - kultowa maltańska przekąska to bez wątpienia najpopularniejszy street food na Malcie. Te chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione są kremową ricottą, zielonym groszkiem lub aromatycznym tuńczykiem. Serwowane na ciepło, dostępne są w prawie każdej piekarni i kosztują zaledwie 0,50 euro, czyli około 2,13 zł. To doskonała opcja na szybką i tanią przekąskę w drodze nad morze lub podczas zwiedzania.

Qassatat, czyli bardziej treściwa alternatywa, jeśli masz ochotę na coś bardziej sycącego. To małe "koszyczki" z kruchego ciasta wypełnione tymi samymi składnikami co pastizzi - tuńczykiem, groszkiem lub ricottą. Dzięki grubszej strukturze ciasta i solidnemu nadzieniu idealnie sprawdzają się na lunch. Kosztują 1,80 euro (ok. 8 zł) i naprawdę warto ich spróbować!

Pyszności na Malcie - zjedz jak lokals
Pyszności na Malcie - zjedz jak lokals © Pyszności

Tradycyjne danie na ciepło - poznaj ftirę

Nie sposób mówić o maltańskiej kuchni bez wspomnienia ftiry. To płaski chleb na zakwasie, formowany w pierścień, który Maltańczycy zamieniają w kanapki - z dodatkiem omletu, tuńczyka, kurczaka, warzyw lub w wersji wegetariańskiej. To danie znajdziesz zarówno w lokalnych bistro, jak i na targowych stoiskach. Cena ftiry waha się od 3 do 5,50 euro (czyli 12,80-23,50 zł), w zależności od dodatków. Zamów ją na gorąco, bo wtedy smakuje najlepiej.

Cannoli - zanim pojedziesz do Włoch, możesz zjeść też na Malcie
Cannoli - zanim pojedziesz do Włoch, możesz zjeść też na Malcie © Pyszności

Maltańskie słodkości i kawa - popołudniowa przyjemność

Po intensywnym zwiedzaniu warto odpocząć w jednej z licznych kawiarni. Idealnym dodatkiem do kawy są tu włoskie cannoli - rurki z kruchego ciasta, wypełnione kremem z ricotty i posypką np. z pistacji, czekolady czy kandyzowanej skórki pomarańczy. W zestawie z kawą mrożoną zapłacisz około 6 euro (ok. 25 zł) i gwarantujemy: będzie warto.

A ile kosztuje przerwa na espresso? Ceny kawy na Malcie zaskakują pozytywnie. Za klasyczne americano zapłacisz ok. 2 euro (8,57 zł), latte - 3 euro, a wersje z lodem i syropami to wydatek ok. 4-6 euro. Lokalne kawiarenki w wąskich uliczkach Valletty czy nadmorskich miejscowościach to doskonałe miejsce, by poczuć atmosferę wyspy. Zamów lokalne dania, siądź w słońcu i jedz jak lokals - smak Malty poczujesz już od pierwszego kęsa.

Kawa z takim widokiem smakuje doskonale
Kawa z takim widokiem smakuje doskonale © Pyszności

Maltańska kuchnia to niebanalne połączenie smaków i tradycji. Pastizzi, qassatat, ftira czy cannoli to tylko niektóre z obowiązkowych pozycji, których warto spróbować, by wejść głębiej w lokalny klimat. W dodatku większość tych specjałów nie nadwyręża portfela, co czyni Maltę jeszcze bardziej atrakcyjną dla głodnych podróżników.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem