Wśród Polaków to miejsce to hit na wakacje. Regionalne smaczki kupisz od 2 zł za sztukę

Masz już plan na wymarzone wakacje? Najatrakcyjniejszy cel podróży w tym roku, który zaskoczy cię pysznymi propozycjami, to bez dwóch zdań Malta. Uliczne przysmaki jak pastizzi, qassatat, ftira czy cannoli często kosztują kilka złotych, a zachwycają smakiem i teksturą. Co się skrywa pod tymi nazwami?

Magdalena Pomorska

Urlop na Malcie to nie tylko słońce, morze i średniowieczne miasteczka. To również wyjątkowa kuchnia, w której mieszają się wpływy włoskie, arabskie i brytyjskie. Aby naprawdę poczuć klimat tej wyspy, warto zamówić lokalne przysmaki, których spróbujesz niemal na każdym rogu - od piekarni i kawiarni po street food bary. Co zamówić, żeby jeść jak prawdziwy lokals? Sprawdziliśmy ceny, smaki i popularność najpyszniejszych dań i napojów. Sprawdź, czego koniecznie spróbować na Malcie i ile za to zapłacisz.

Street food na Malcie - tanio, lokalnie i pysznie

Pastizzi - kultowa maltańska przekąska to bez wątpienia najpopularniejszy street food na Malcie. Te chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione są kremową ricottą, zielonym groszkiem lub aromatycznym tuńczykiem. Serwowane na ciepło, dostępne są w prawie każdej piekarni i kosztują zaledwie 0,50 euro, czyli około 2,13 zł. To doskonała opcja na szybką i tanią przekąskę w drodze nad morze lub podczas zwiedzania.

Qassatat, czyli bardziej treściwa alternatywa, jeśli masz ochotę na coś bardziej sycącego. To małe "koszyczki" z kruchego ciasta wypełnione tymi samymi składnikami co pastizzi - tuńczykiem, groszkiem lub ricottą. Dzięki grubszej strukturze ciasta i solidnemu nadzieniu idealnie sprawdzają się na lunch. Kosztują 1,80 euro (ok. 8 zł) i naprawdę warto ich spróbować!

Pyszności na Malcie - zjedz jak lokals
Pyszności na Malcie - zjedz jak lokals © Pyszności

Tradycyjne danie na ciepło - poznaj ftirę

Nie sposób mówić o maltańskiej kuchni bez wspomnienia ftiry. To płaski chleb na zakwasie, formowany w pierścień, który Maltańczycy zamieniają w kanapki - z dodatkiem omletu, tuńczyka, kurczaka, warzyw lub w wersji wegetariańskiej. To danie znajdziesz zarówno w lokalnych bistro, jak i na targowych stoiskach. Cena ftiry waha się od 3 do 5,50 euro (czyli 12,80-23,50 zł), w zależności od dodatków. Zamów ją na gorąco, bo wtedy smakuje najlepiej.

Cannoli - zanim pojedziesz do Włoch, możesz zjeść też na Malcie
Cannoli - zanim pojedziesz do Włoch, możesz zjeść też na Malcie © Pyszności

Maltańskie słodkości i kawa - popołudniowa przyjemność

Po intensywnym zwiedzaniu warto odpocząć w jednej z licznych kawiarni. Idealnym dodatkiem do kawy są tu włoskie cannoli - rurki z kruchego ciasta, wypełnione kremem z ricotty i posypką np. z pistacji, czekolady czy kandyzowanej skórki pomarańczy. W zestawie z kawą mrożoną zapłacisz około 6 euro (ok. 25 zł) i gwarantujemy: będzie warto.

A ile kosztuje przerwa na espresso? Ceny kawy na Malcie zaskakują pozytywnie. Za klasyczne americano zapłacisz ok. 2 euro (8,57 zł), latte - 3 euro, a wersje z lodem i syropami to wydatek ok. 4-6 euro. Lokalne kawiarenki w wąskich uliczkach Valletty czy nadmorskich miejscowościach to doskonałe miejsce, by poczuć atmosferę wyspy. Zamów lokalne dania, siądź w słońcu i jedz jak lokals - smak Malty poczujesz już od pierwszego kęsa.

Kawa z takim widokiem smakuje doskonale
Kawa z takim widokiem smakuje doskonale © Pyszności

Maltańska kuchnia to niebanalne połączenie smaków i tradycji. Pastizzi, qassatat, ftira czy cannoli to tylko niektóre z obowiązkowych pozycji, których warto spróbować, by wejść głębiej w lokalny klimat. W dodatku większość tych specjałów nie nadwyręża portfela, co czyni Maltę jeszcze bardziej atrakcyjną dla głodnych podróżników.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇