Ciocia upiekła na imieniny. Wszyscy pokłócili się o ostatni kawałek
Jest proste w przygotowaniu, efektownie prezentuje się na talerzu i nie wymaga uruchamiania piekarnika. To deser idealny, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości.
W każdej rodzinie jest taka ciocia, która potrafi wyczarować ciasto idealne. Takie, które nie tylko znika ze stołu w mgnieniu oka, ale i staje się tematem gorących rozmów i kłótni o to, do kogo powinien należeć ostatni kawałek. To warstwowe ciasto jest przepisem na niekończące się zachwyty i komplementy. Ciężko poprzestać na jednej porcji, ale na imieninach u cioci kalorie się nie liczą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Warstwowe ciasto z kajmakiem
To nie jest deser dla osób, które deklarują, że nie przepadają za słodyczami. Każda warstwa to słodka eksplozja - jest tutaj kremowy budyń, słodki kajmak i na koniec jeszcze pianka ze śmietanki. Tradycyjny spód zastępują herbatniki oraz biszkopty. Dzieje się tutaj dużo, ale wszystkie smaki wspaniale ze sobą współgrają.
To ciasto z kajmakiem jest proste w przygotowaniu, ale trzeba je zaplanować wcześniej. Jak na deser bez pieczenia przystało, musi się bowiem odpowiednio długo schładzać. Efekt końcowy zdecydowanie wart jest czekania.
Składniki:
Spód:
- 100-150 g okrągłych biszkoptów.
Warstwa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru),
- 750 ml mleka,
- pół szklanki cukru,
- 200 g masła.
Warstwa kajmakowa:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 150-200 g herbatników maślanych.
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 śmietan-fix,
- wiórki czekoladowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od masy budyniowej. Z podanej ilości mleka odlej pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej mieszankę na gotujące się mleko i gotuj, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstał kożuch.
- Miękkie masło utrzyj na puch i stopniowo dodawaj zimny budyń, ciągle ucierając, aż powstanie gładki, jednolity krem.
- Formę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ciasno ułóż warstwę biszkoptów.
- Na warstwę biszkoptów wyłóż krem budyniowy i równomiernie rozprowadź. Na kremie ułóż warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
- Na herbatniki wyłóż masę kajmakową. Jeśli masa jest zbyt twarda, podgrzej ją delikatnie w kąpieli wodnej. Wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, aby masa lekko stężała.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
- Piankę wyłóż na kajmak.
- Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady. Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smak ciasta możesz urozmaicić dodatkiem dżemu porzeczkowego lub sięgnąć po solone krakersy zamiast herbatników. Smacznego!