Ciocia upiekła na imieniny. Wszyscy pokłócili się o ostatni kawałek

Jest proste w przygotowaniu, efektownie prezentuje się na talerzu i nie wymaga uruchamiania piekarnika. To deser idealny, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Warstwowe ciasto bez pieczeniaWarstwowe ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W każdej rodzinie jest taka ciocia, która potrafi wyczarować ciasto idealne. Takie, które nie tylko znika ze stołu w mgnieniu oka, ale i staje się tematem gorących rozmów i kłótni o to, do kogo powinien należeć ostatni kawałek. To warstwowe ciasto jest przepisem na niekończące się zachwyty i komplementy. Ciężko poprzestać na jednej porcji, ale na imieninach u cioci kalorie się nie liczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Warstwowe ciasto z kajmakiem

To nie jest deser dla osób, które deklarują, że nie przepadają za słodyczami. Każda warstwa to słodka eksplozja - jest tutaj kremowy budyń, słodki kajmak i na koniec jeszcze pianka ze śmietanki. Tradycyjny spód zastępują herbatniki oraz biszkopty. Dzieje się tutaj dużo, ale wszystkie smaki wspaniale ze sobą współgrają.

To ciasto z kajmakiem jest proste w przygotowaniu, ale trzeba je zaplanować wcześniej. Jak na deser bez pieczenia przystało, musi się bowiem odpowiednio długo schładzać. Efekt końcowy zdecydowanie wart jest czekania.

Składniki:

Spód:

  • 100-150 g okrągłych biszkoptów.

Warstwa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru),
  • 750 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g masła.

Warstwa kajmakowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 150-200 g herbatników maślanych.

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 śmietan-fix,
  • wiórki czekoladowe do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy budyniowej. Z podanej ilości mleka odlej pół szklanki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej mieszankę na gotujące się mleko i gotuj, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  2. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie powstał kożuch.
  3. Miękkie masło utrzyj na puch i stopniowo dodawaj zimny budyń, ciągle ucierając, aż powstanie gładki, jednolity krem.
  4. Formę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ciasno ułóż warstwę biszkoptów.
  5. Na warstwę biszkoptów wyłóż krem budyniowy i równomiernie rozprowadź. Na kremie ułóż warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
  6. Na herbatniki wyłóż masę kajmakową. Jeśli masa jest zbyt twarda, podgrzej ją delikatnie w kąpieli wodnej. Wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki na 30 minut, aby masa lekko stężała.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.
  8. Piankę wyłóż na kajmak.
  9. Wierzch ciasta posyp wiórkami czekolady. Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Smak ciasta możesz urozmaicić dodatkiem dżemu porzeczkowego lub sięgnąć po solone krakersy zamiast herbatników. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇