Ciasto z 5 składników, które zrobisz szybciej niż herbatę. Pyszne i dietetyczne

Ciasto z dżemem zaledwie z 5 składników to szybki sposób na coś słodkiego, co dosłownie przygotujesz w kilka minut, czyli krócej niż zaparzenie herbaty. Jest lekkie, puszyste i wyjątkowo uniwersalne.
ciastoCiasto wyciągnij z foremki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Możesz podać je samo na dietetyczny deser albo wzbogacić dodatkami: świeżymi owocami, łyżką gęstego jogurtu, masłem orzechowym lub sosem z odżywki białkowej. Dzięki swojej prostocie świetnie sprawdzi się także na zdrową przekąskę na wynos lub słodkie śniadanie.

To ciasto łączy szybkie przygotowanie z pysznym efektem, czyli jest idealną propozycją dla zabieganych, którzy chcą jeść słodko, ale nadal lekko i dietetycznie. Jak zrobić ciasto z dżemem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Przepis na ciasto z dżemem (foremka o średnicy około 10-15 cm)

Składniki:

  • 5 łyżek mąki (np. pszennej lub ryżowej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka dżemu niskosłodzonego (np. pomarańczowego, brzoskwiniowego, truskawkowego itp.),
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść słodzik i dżem. Wbij jajko. Zblenduj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek).
  2. Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  3. Piecz do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
  4. Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia. Ciasto wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu. 
Puszyste ciasto z dżemem przepis
Ciasto wyciągnij z foremki
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟