Ciasto z 5 składników, które zrobisz szybciej niż herbatę. Pyszne i dietetyczne
Ciasto z dżemem zaledwie z 5 składników to szybki sposób na coś słodkiego, co dosłownie przygotujesz w kilka minut, czyli krócej niż zaparzenie herbaty. Jest lekkie, puszyste i wyjątkowo uniwersalne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Możesz podać je samo na dietetyczny deser albo wzbogacić dodatkami: świeżymi owocami, łyżką gęstego jogurtu, masłem orzechowym lub sosem z odżywki białkowej. Dzięki swojej prostocie świetnie sprawdzi się także na zdrową przekąskę na wynos lub słodkie śniadanie.
To ciasto łączy szybkie przygotowanie z pysznym efektem, czyli jest idealną propozycją dla zabieganych, którzy chcą jeść słodko, ale nadal lekko i dietetycznie. Jak zrobić ciasto z dżemem?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Przepis na ciasto z dżemem (foremka o średnicy około 10-15 cm)
Składniki:
- 5 łyżek mąki (np. pszennej lub ryżowej),
- 1 jajko,
- 1 łyżka dżemu niskosłodzonego (np. pomarańczowego, brzoskwiniowego, truskawkowego itp.),
- 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytytolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W pojemniku do blendera umieść słodzik i dżem. Wbij jajko. Zblenduj do połączenia składników. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek).
- Masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Piecz do lekkiego wyrośnięcia i zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
- Gotowe ciasto zostaw do przestudzenia. Ciasto wyciągnij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.