W Polsce praktycznie nieznana. Dodaj do gulaszu, a nie użyjesz mąki do zagęszczenia

Okra, czyli piżmian jadalny, to niedoceniane warzywo o wielu zastosowaniach kulinarnych. Znana z kuchni afrykańskiej i indyjskiej, świetnie sprawdza się w gulaszach i curry. Warto ją poznać i wykorzystać w swojej kuchni.

Warzywny gulasz z okrąWarzywny gulasz z okrą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dutina
Aleksandra Szymczycha

Piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus), szerzej znany jako okra, to roślina pochodząca z rejonów Afryki i Azji Południowej. Często uprawiana jest w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, a jej charakterystyczne zielone strąki przypominające papryczki chili są jadalne i wyjątkowo zdrowe. W kuchni ceniona jest nie tylko za smak, ale i za właściwości zagęszczające potrawy dzięki swojej śluzowatej konsystencji po ugotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Dlaczego warto włączyć okrę do diety?

Okra to prawdziwa bomba zdrowotna – zawiera sporo błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz antyoksydantów. Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie. Dzięki niskiej kaloryczności idealnie sprawdza się w dietach redukcyjnych. Co ciekawe, jej nasiona również są jadalne i dawniej używano ich jako substytutu kawy.

Jak możesz wykorzystać okrę w kuchni?

Okra świetnie sprawdza się w gulaszach, curry, daniach jednogarnkowych i zupach. Można ją smażyć, dusić, gotować na parze lub marynować. W kuchni południowoamerykańskiej jest niezastąpionym składnikiem gumbo – gęstego dania z warzyw, mięsa i owoców morza. Przed obróbką termiczną warto ją lekko podsuszyć lub skropić sokiem z cytryny, aby ograniczyć jej śluzowatość.

Szybki gulasz warzywny z okrą

Gulasz warzywny z okrą to aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Dzięki okrze potrawa zyskuje naturalną gęstość i egzotyczny charakter.

Składniki:

  • 300 g świeżej okry,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża kolendra do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj okrę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Pokrój na plasterki o grubości ok. 1 cm.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez 2–3 minuty.
  3. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojone w kostkę. Smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj okrę, pomidory z puszki, kumin, chili, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  5. Duś całość pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje.
  6. Podawaj gorące, posypane świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem lub pieczywem typu naan.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba