Kiedyś wszyscy zajadali taki gulasz, a dziś się wzdrygamy. Jest pełen kolagenu i białka

Dawniej stanowił popularne danie na polskich stołach, sycące i rozgrzewające. Dziś gulasz z żołądków indyczych przez wielu jest traktowany z rezerwą, niesłusznie zapomniany i niedoceniany. A szkoda, bo ten prosty, tradycyjny gulasz z żołądków indyczych kryje w sobie bogactwo smaku i wartości odżywczych, w tym cenny kolagen i pełnowartościowe białko. Czas odkryć na nowo potencjał tego wyjątkowego dania!

Kiedyś wszyscy zajadali taki gulasz, a dziś się wzdrygamyKiedyś wszyscy zajadali taki gulasz, a dziś się wzdrygamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Dawniej był codziennością w wielu domach, dziś wzbudza skrajne emocje – gulasz z żołądków indyczych wraca do łask, nie tylko ze względu na smak, ale także wartości odżywcze. To danie, bogate w kolagen i białko, świetnie sprawdza się jako sycący i zdrowy obiad, szczególnie dla osób dbających o stawy i mięśnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki ziemniaczane podaję tylko z takim sosem. Jeszcze lepszy niż gulasz czy pieczarkowy

Gulasz z żołądków indyczych – zapomniana klasyka z ogromnym potencjałem

Choć gulasz z żołądków indyczych wielu kojarzy się z kuchnią PRL-u lub daniami serwowanymi przez babcię, to dziś znów wraca do łask w nowoczesnych wersjach. Nic dziwnego – żołądki indycze to źródło pełnowartościowego białka oraz kolagenu, który wspiera kondycję skóry, ścięgien i kości. W połączeniu z warzywami i aromatycznymi przyprawami stają się bazą pełnowartościowego posiłku.

Prosty przepis na aromatyczny gulasz z żołądków indyczych

Oto przepis na pyszny i zdrowy gulasz z żołądków indyczych, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni:

Składniki:

  • 600 g żołądków indyczych,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 cebula,
  • 1 suszony liść laurowy,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 2 szczypty soli morskiej jodowanej,
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego,
  • olej do smażenia,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Żołądki indycze dokładnie oczyść z błon i tłuszczu. Pokrój na mniejsze, około 2-3 centymetrowe kawałki. Opłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie resztki krwi. Osącz na sicie.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć pokrojone żołądki i smaż na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki i smaż razem przez kilka minut.
  3. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz suszony liść laurowy. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 20 minut, aż żołądki zaczną mięknąć.
  4. Dodaj seler naciowy pokrojony w plasterki oraz drobno posiekaną papryczkę chili (jeśli lubisz ostrzejsze dania, możesz dodać więcej lub usunąć nasiona). Wsyp suszony majeranek.
  5. Dodaj pieczarki pokrojone na ćwiartki lub plasterki. Jeśli płyn w garnku zbyt szybko wyparuje, dolej niewielką ilość wody. Duś całość pod przykryciem, aż żołądki i warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec dopraw gulasz z żołądków indyczych do smaku solą, czarnym pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
  7. Podawaj gorący gulasz z żołądków indyczych z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza jęczmienna, kasza gryczana lub pieczywo.

Dlaczego warto włączyć żołądki indycze do diety?

Podroby, mimo że przez lata były pomijane w nowoczesnej kuchni, zyskują coraz większe uznanie dietetyków i szefów kuchni. Gulasz z żołądków indyczych to idealny przykład, jak tanim kosztem przygotować posiłek o wysokiej wartości odżywczej. Żołądki zawierają dużo dobrze przyswajalnego białka, są niskokaloryczne i nie zawierają węglowodanów, dlatego polecane są także osobom na diecie ketogenicznej lub wysokobiałkowej.

Zawarty w nich kolagen pomaga utrzymać elastyczność skóry, regeneruje stawy i wspiera procesy gojenia się tkanek. Danie to docenią również osoby starsze, sportowcy oraz wszyscy, którzy chcą jeść smacznie, a jednocześnie zdrowo.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej