InspiracjeZamiast grilla rozpalam ognisko. Taki gulasz prosto z ognia nie ma sobie równych

Zamiast grilla rozpalam ognisko. Taki gulasz prosto z ognia nie ma sobie równych

Plenerowy obiad z żeliwnego kociołka to doskonała alternatywa dla banalnych dań z grilla czy piekarnika. Samo przygotowanie takiego posiłku wymaga nieco zachodu (ognisko), ale smak dania z kociołka pozostanie z pewnością na długo w pamięci.

Gulasz z kociołka
Gulasz z kociołka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kociołek nie jest drogi. Niewielki można kupić już poniżej stu złotych. Jeśli planujemy często w nim gotować i dla większej grupy osób, to warto zdecydować się na taki o większej pojemności – np. pięciolitrowy. Jeśli już mamy kociołek, to potrzebujemy jeszcze źródła ciepła. W tym przypadku ogniska. Ale to jest dodatkowa atrakcja. Nie na co dzień przecież gotujemy na takim otwartym ogniu. Dlatego kociołek to idealne rozwiązanie dla imprez na świeżym powietrzu. Balkon jak widać odpada.

Co możemy zaproponować gościom z tego żeliwnego, ciężkiego naczynia? Przede wszystkim mięsne, pożywne danie, którego przygotowanie jest dziecinnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Przepis na danie z kociołka

Składniki:

  • mięso (łopatka, schab, karkówka, boczek, żeberka) – do wyboru. Ilość mięsa zależy od wielkości kociołka. Przyjmuje się typowy, pięciolitrowy kociołek jest idealny dla 4-5 osób,
  • wędlina – może być np. kiełbasa – im tłustsza tym lepsza,
  • liście kapusty,
  • pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, zioła (tymianek, oregano, bazylia),
  • cebula,
  • czosnek,
  • ziemniaki,
  • papryka.

Przygotowanie:

  1. Kociołek natłuść olejem z wewnątrz (można użyć smalcu).
  2. Na jego dno połóż liście kapusty, które zapobiegną przypaleniu potrawy. Na kapuście umieść pokrojone w grubsze kawałki ziemniaki, mięso, wędlinę. Dodaj cebulę (mogą być ćwiartki), paprykę i czosnek (może być w łupinach); do tego pieprz, zioła, przyprawy. Nie musisz dodawać soli – jest ona już z wędlinie. Wiele osób nie używa w ogóle przypraw, żeby uzyskać najbardziej naturalny aromat.
  3. Pierwszą warstwę przykryj kolejnymi liśćmi kapusty i dodaj to, co były przy pierwszej warstwie, drugiej, itd. Niektórzy kładą kapustę tylko na dno i na wierzch – bez robienia warstw. To kwestia gustu.
  4. Całość przykryj na koniec szczelnie kapustą, zalej niewielką ilością wody, zamknij i postaw na ognisko. Ważne, żeby ogień nie był za duży. Aby ustawić naczynie nad ogniem, możesz wykorzystać metalowy stelaż, którym reguluje się wysokość; jeśli nie masz takiego, to można kociołek ustawić np. na cegłówkach.
  5. Czas pieczenia zależy od "siły" ognia. Przyjmuje się, że średnio ok. 45 minut, do godziny. Po tym czasie kociołek powinien być gotowy.

Jak dbać o żeliwny gar?

Kociołek żeliwny nie lubi detergentów – jeśli używamy ich zbyt często. Wielu producentów przestrzega przed tym. Czym zatem myć kociołek po jego użyciu? Przede wszystkim pamiętajmy o tym, żeby go umyć nie później niż następnego dnia po gotowaniu. Inaczej pojawi się w nim pleśń, a jak będziemy dalej zwlekać z myciem, to nawet rdza. Taki jest jego urok.

Pierwszą metodą jego czyszczenia – w warunkach typowo polowych – jest zasypanie go gorącym jeszcze popiołem z ogniska i zalanie wodą z piaskiem; nawet z pobliskiego jeziora - jeśli akurat robiliśmy piknik nad wodą. Potem wystarczy go wyszorować i dokładnie opłukać. Stara, harcerska metoda.

Jeżeli nie mamy piasku, możemy użyć chociażby sody. Najważniejsze jednak, żeby po umyciu dokładnie kociołek wytrzeć do sucha i zostawić go bez przykrycia. Jak już dokładnie wyschnie, nacieramy go w środku dokładnie olejem, żeby zakonserwować i czekamy na następna okazję, żeby coś pysznego w nim upichcić.

Źródło artykułu:Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie